Telegram

Eksbetjent kendes skyldig i drab på George Floyd

Den hvide betjent Derek Chauvin risikerer 40 års fængsel, når strafudmålingen finder sted om cirka to måneder.
Den tidligere betjent Derek Chauvin blev tirsdag kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner George Floyd under en anholdelse.

Den tidligere betjent Derek Chauvin blev tirsdag kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner George Floyd under en anholdelse.

RITZAU SCANPIX

Telegram
20. april 2021 kl. 23:12

Den tidligere betjent Derek Chauvin er kendt skyldig i at have dræbt den sorte amerikaner George Floyd under en anholdelse i Minneapolis 25. maj sidste år.

Det står klart, efter at et enigt nævningeting tirsdag kom frem til en dom i retssalen ved Hennepin County Court i samme by.

Chauvin kendes skyldig i alle tre anklagepunkter, hvoraf det mest alvorlige drejer sig om drab. Han risikerer op til 40 års fængsel, når strafudmålingen vil finde sted om cirka to måneder.

Den tidligere betjent var blandt andet også tiltalt for for "second degree manslaughter", hvilket kan oversættes til uagtsomt manddrab på dansk.

Afgørelsen blev læst op af dommer Peter Cahill kort efter klokken 23.00 dansk tid.

Den blev mødt med store jubelbrøl af hundredvis af mennesker, der i løbet af dagen havde forsamlet sig foran retsbygningen, mens Derek Chauvin knap fortrak en mine, da han fik afgjort sin skæbne.

Han blev kort efter domsafsigelsen ført ud af retssalen i håndjern.

Det tog sagens 12 nævninge godt ti timer at blive enige om en afgørelse. Nævningene har i alle tre anklagepunkter mod Derek Chauvin skullet nå frem til en enstemmig afgørelse for at kunne dømme ham.

Den 45-årige eksbetjent har under hele retssagen nægtet sig skyldig i alle anklager.

Derek Chauvin blev tiltalt for drab, efter at han i maj sidste år placerede sit knæ på Floyds hals i over ni minutter under en anholdelse.

Politiet forsøgte at anholde den sorte amerikaner, fordi en butiksansat havde anmeldt ham for at betale med en falsk 20-dollarseddel.

Under anholdelsen sagde 46-årige Floyd adskillige gange, at han ikke kunne trække vejret, inden han senere mistede bevidstheden. Hændelsen blev filmet på video og gik senere verden rundt.

Det førte til store protester i USA under navnet Black Lives Matter, der siden spredte sig til resten af verden. Bevægelsen kæmper mod politivold og racemæssig ulighed.

Retssagen mod Derek Chauvin har kørt de seneste tre uger. Den er blevet kaldt en principiel sag om politivold og systemisk racisme. Og det har været med til at give sagen en enorm bevågenhed.

Dommen bliver ifølge nyhedsbureauet Reuters i flere kredse set som en milepæl i USA's racehistorie, hvor betjente ofte er blevet frikendt i sager om politivold mod sorte amerikanere.

Tre andre betjente er også sigtet i sagen. Deres retssag kører samlet til august.

/ritzau/

Opdateret 21. april 2021 kl. 03:01

Eva Schwanenflügel

Det må vist siges at være en historisk dom..

Forhåbentlig efterfølges den af rerfærdige forandringer, der føles helt grundlæggende ude i stater og byer for befolkningen, men det er svært at ændre noget så grundfæstet i et samfund, der i bund og grund er bygget på udnyttelse af de svagere, samt har indlejret racismen fra sin spæde start.

Som Bernie Sanders tweetede efterfølgende:

"The jury's verdict delivers accountability for Derek Chauvin, but not justice for George Floyd.
Real justice for him and too many others can only happen when we build a nation that fundamentally respects the human dignity of every person."

Maj-Britt Kent Hansen, Jørgen Mathiasen, Estermarie Mandelquist, Carsten Nørgaard, Ole Frank, Hanne Ribens, Søren Cramer Nielsen, Steffen Gliese og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar

Ja.

Det er jo egentlig ufatteligt at nationen der kalder sig selv for guds eget land ikke kan understøtte og efterleve værdigheden.
Håbet ligger i de nye generationer. Vi, der nu er de gamle, husker, læser og håber stadig på, at systemerne ikke dømmer mennesker p.g.a hudfarve, baggrund eller tro.

Tillykke. Jeg er s´gu så glad lige nu og synger Miriam Makeba.

Jørgen Mathiasen, Ole Frank, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Retfærdighed vil ske.
Ellers er hele verdenssystemet i fare.
Ikke gennem hævn, men gennem erkendelse.

Bjarne Hosbo Poulsen

Udfaldet af retssagen får i hvert fald mig til at tænke, at med den er USA blevet et lille smule mere retfærdigt land.

Anders Thornvig Sørensen

Jeg vil ikke linke til videoen med Tony Tampas død i Texas i 2016, men den ligger på YT. Videoen stammer fra politifolkenes kropskameraer, og de havde held til at holde optagelserne hemmelige i flere år, indtil en føderal dommer beordrede dem til at lægge dem frem.

Der er også optagelser med udtalelser fra Tony Tampas mor. Hvis jeg har forstået det korrekt, skal politifolkene have løjet for hende og påstået, at de fandt ham liggende død. I virkeligheden havde han lidt samme død som George Floyd. Men det var alt sammen sket om natten i et afsides område, uden tilskuere med kameraer.

Tony Tampa havde en psykisk lidelse, som gjorde det nødvendigt for ham at tage stærk medicin. Da han stod uden medicin og vidste, at han var på vej til at miste fatningen, ringede han selv til politiet efter hjælp.

Når jeg ser betjentene stå og le i flok og gøre nar ad den døende, skrækslagne og værgeløse Tony Tampa, mens han skriger efter hjælp og tigger for sit liv, kommer jeg til at tænke på de romerske soldater ved Jesu korsfæstelse.

Tony Tampa var hvid af hudfarve, men her kan jeg ikke lade være med at tænke på, at de første ofre for nazisternes organiserede racistmord ikke var jøderne eller de slaviske folk, men sindslidende tyskere. Fordi de var svage og hjælpeløse, blev de opfattet som en en art kræftknude inden for den ariske organisme, og derfor blev de myrdet først, i hemmelighed og under officielle løgne og fortielser.

Jørgen Mathiasen, Søren Fosberg, Liselotte Paulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anders Thornvig Sørensen

Jeg kiggede efter Tony Tampa, men fandt en Tony Timpa der passede til din beskrivelse.

Meget forfærdeligt forløb, om muligt endnu værre end hvad der overgik George Floyd.
Han var ganske rigtigt bange da han selv tilkaldte politiet på grund af sin skizofrene lidelse.

https://www.google.com/amp/s/www.dallasnews.com/news/investigations/2019...

O'boy.

“Thank you George Floyd for sacrificing your life for justice.”
- Nancy Pelosi

Floyd ofrede ikke sit liv for retfærdighed eller noget som helst andet, Nancy. Staten dræbte ham..........Har du ikke set videoen.

Anders Thornvig Sørensen

Eva Schwanenflügel 21. april, 2021 - 03:11

Du har ret, navnet er Tony Timpa, ikke Tampa. Tak for korrektionen.

https://www.youtube.com/results?search_query=tony+timpa+mom

Eva Schwanenflügel

Anders Thornvig Sørensen, selv tak for at have gjort opmærksom på denne forfærdelige sag med et grotesk cover-up fra politiets side..
Det er helt utilstedeligt, at politiet skal opføre sig sådan.

Det er værd at tænke på, at psykisk syge ofte behandles forfærdeligt, fordi der er skåret så meget ned på hjælpen, og de ikke får en ordentlig behandling.

Politiet burde aldrig benyttes som eneste tilkaldemulighed, det er de jo overhovedet ikke uddannede til, og i visse situationer opfører de sig som i beskrivelsen af Tony Timpas sag totalt afstumpede.

I sidste ende har folk med psykiske lidelser og handicap altid fået mere eller mindre stedmoderlig behandling af samfundet.
Det ser vi desværre også herhjemme.