Telegram

EMA ser mulig forbindelse mellem AstraZenecas vaccine og blodpropper

EMA understreger, at fordelene ved AstraZenecas covid-19 vaccine klart overgår ulemperne og anbefaler fortsat anvendelse
EMA ser mulig forbindelse mellem AstraZenecas vaccine og blodpropper

RITZAU SCANPIX

Telegram
7. april 2021 kl. 16:03

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, siger i en erklæring onsdag, at det ser en mulig forbindelse mellem AstraZenecas covid-19 vaccine og sjældne tilfælde af en kombination af usædvanlige blodpropper med et lavt antal blodplader.

EMA understreger, at fordelene ved AstraZenecas covid-19 vaccine stadig klart overgår ulemperne.

Samtidig opfordrer agenturet EU's regeringer til at sætte kræfter ind på et undgå og modarbejde misinformation om vaccinen. De 27 landes sundhedsministre er ifølge nyhedsbureauet Reuters indkaldt til hastemøde om sagen onsdag klokken 18.

EMA fortsætter dermed med at insistere på, at vaccinen fortsat skal være i anvendelse.

Men EMA fastslår nu, at det er muligt, at der er en årsagssammenhæng mellem de sjældne tilfælde af blodpropper og vaccinen. Og de usædvanlige blodpropper skal derfor registreres som en meget sjælden bivirkning.

Sabine Straus, der er formand for EMA’s sikkerhedskomité siger på et pressemøde, at den omtalte risiko ved AstraZenecas vaccine synes at være størst for yngre og kvinder. Hun understreger, at bivirkningerne er ekstremt sjældne.

Sundhedsministrene er blevet orienteret om, at den nye udmelding fra lægemiddelagenturet ventes at få en øjeblikkelig virkning på de foreliggende vaccinationsplaner.

Landene opfordres til at koordinere deres reaktioner. Det skriver Reuters, som har set et brev til ministrene fra det portugisiske EU-formandskab.

»Harmonisering på EU-niveau har afgørende betydning for at få stoppet udbredelse af misinformation,« hedder det blandt andet i brevet.

»Covid-19 er en meget alvorlig sygdom, som medfører mange hospitalsindlæggelser og mange dødsfald,« siger EMA's direktør, Emer Cooke.

Cooke optrådte på et pressemøde efter lægemiddelagenturets møde onsdag. På mødet blev det bekræftet, at EMA finder vaccinen fra AstraZeneca »sikker og effektiv«.

/ritzau/AFP

Opdateret 7. april 2021 kl. 18:00

Jeppe Bundgaard

“EMA understreger, at fordelene ved AstraZenecas covid-19 vaccine stadig klart overgår ulemperne".

Det er nemt at sige, når i sikkert får en Pfizer, og ikke behøver at deltage i lotteriet.

AstraZenica er ikke særlig effektiv over for de aktuelle escapevarianter og de gamle er alligevel snart vaccinerede, så sundhedsmyndighederne kan skore vigtige point ved at droppe AZ.

Smittetallet er alligevel så lavt, at risiko for alvorlig sygdom og død ved CoVid19 for de gamle er allerede mindre end den alvorlige sjældne bivirkning med AZ. Drop den.

...her i landet

Maj-Britt Kent Hansen

EMA's pressemøde var præcist så upræcist, som man kunne forvente. I virkeligheden ikke noget nyt. Der er en sammenhæng mellem vaccinerne og blodpropperne, men man ved ikke hvorfor.

DK bør droppe Astra Zeneca-vaccinen og ikke bare fyre den af på de STORE årgange (vist det største antal personer i alderen fra 65-74), der indbydes netop nu mellem 5. og 18. april.

Henning Kjær

Som medlem af de store årgange vil jeg med glæde tage imod vaccination med vaccine fra AstraZeneca. Tak!

Kim Houmøller

Vaccination? Ingen absolut ingen tidsbestilling på Sjælland. Så vi prøver igen om en uges tid.

Man må sammenligne risici:
Hvor er risikoen for bivirkninger størst? Ved at blive vaccineret med AstraZenecas vaccine eller ved at udsætte sig for COVID19?
EMA har regnet sig frem til at risikoen er størst ved det sidste alternativ.
Hvis der havde været tilstrækkelige doser af Pfeizers vaccine til rådighed , havde man givetvis anbefalet den i stedet.
Det er der bare ikke.