Telegram

Embedsmand: Vi fik Mette Gjerskov til at melde sig syg før møde med tibetaner

Socialdemokraten Mette Gjerskov er overrasket over talrige mails mellem embedsmænd om hendes møder.
Mette Gjerskov afhøres i Tibetkommissionen torsdag. Det drejer sig om hendes forsøg på at mødes med tibetanere. Embedsmænd forsøgte at hindre det. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Mette Gjerskov afhøres i Tibetkommissionen torsdag. Det drejer sig om hendes forsøg på at mødes med tibetanere. Embedsmænd forsøgte at hindre det. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

RITZAU SCANPIX

Telegram
15. april 2021 kl. 14:30

Embedsmænd i såvel Statsministeriet som Udenrigsministeriet diskuterede ivrigt, hvordan de kunne hindre, at folketingsmedlem Mette Gjerskov (S) i 2014 skulle mødes med en højtstående tibetansk politiker.

Og det gentog sig i det følgende år, da politikeren ville mødes med Dalai Lama, tibetanernes åndelige leder.

Forløbet afdækkes torsdag under en afhøring i Tibetkommissionen. Den undersøger håndteringen af officielle kinesiske besøg. Men den ser også på det stadig tungere pres, som Kina har lagt på Danmark - især når det gælder spørgsmål om Tibet, Xinjiang og Taiwan.

På skærme vises en række interne mails mellem de to ministeriers embedsmænd.

Forud for den folkevalgtes møde med Dalai Lama skrev den daværende direktør i Udenrigsministeriet, Kim Jørgensen, følgende:

"Vi havde en lignende sag sidste år hvor jeg to gange måtte ringe til Mette G, hvilket førte til, at hun "lagde sig syg"."

Dermed henviste han til, at Mette Gjerskov i 2014 i sidste øjeblik aflyste et ellers planlagt møde med Lobsang Sangay, der var premierminister i tibetanernes eksilregering.

Mette Gjerskov var formand for Det Udenrigspolitiske Nævn. Men hun ønskede at holde mødet som almindeligt folketingsmedlem.

Under afhøringen torsdag forklarer hun, at hun faktisk var syg. Om morgenen havde hun spist panodiler for at blive frisk til om eftermiddagen.

- Jeg erindrer det sådan, at jeg ikke blev overtalt til at lægge mig syg, siger hun.

De talrige mails mellem embedsmændene har Mette Gjerskov læst hos sin bisidder.

- Jeg var overrasket over, at det kom op på så højt niveau og med den intensitet, siger Gjerskov.

Helt øverst i Udenrigsministeriet var man på stikkerne over politikerens aktiviteter. Således skrev departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen: "Men hun er stadig upn-formand - også når hun mødes "privat" med Lobsang". UPN står for Det Udenrigspolitiske Nævn.

Han foreslog, at Statsministeriet tog affære. Og sådan blev det.

- Jeg kan huske meldingen, som gik på, at de helst så, at jeg ikke holdt det møde, siger Mette Gjerskov. Hun fik opkaldet fra statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) særlige rådgiver, Thomas Juul-Dam.

/ritzau/

Opdateret 15. april 2021 kl. 15:00

Mette ringes op to gange og bedes om at lægge sig syg, hvorpå hun får det sløjt på den vigtige dag, og siden erindrer det sådan at hun ikke blev overtalt. Javel.

Naturligvis er der risiko for at Mette faktisk var syg, eller at hun simpelthen fik det dårligt i konsekvens af at hun var i færd med at gøre noget, hendes politiske frænder og politiserende embedsmænd bestemt ikke ønskede sig. Dén slags kan jo rent faktisk ske. Men det ændrer jo ikke på udsynet til at den er ganske, ganske gal med med embedsværket og den danske politikerstand, hvor den ene form for afpresningsadfærd går hånd i hånd med den næste - mens inkompetence og tunnelsyn bevirker at de end ikke magter at skjule deres excesser.

Alvin Jensen, Jan Jensen, Flemming Berger, Søren Dahl, Birthe Drews, David Zennaro og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg tror fuldt og helt på Mette Gjerskovs forklaring.

Det skyldes, at hun er en outsider med
noget så sjældent som integritet i Socialdemokratiet, som siger sin mening og stemmer for eller imod forslag i Folketinget baseret på sine principper.

Hun er flere gange blevet dolket i ryggen og forsøgt kuppet, fx her:

"Debatten rasede om 'burkaforbuddet'.

Partiformanden havde gjort Socialdemokratiets stilling op, hun gik ind for tildækningsforbuddet i offentlige rum.
Stemte man ikke med Mette Frederiksen, ville man miste sine ordførerskaber.

Mette Gjerskov havde alligevel i sinde at stemme imod.
Ligesom hun i øvrigt havde brudt partilinjen tidligere, da hun stemte imod et midlertidigt stop for kvoteflygtninge, og i 2016 imod V-regeringens udlændingestramninger.

Dermed ville hun tage turen fra minister i magtens inderkreds til en tilværelse i den politiske kulde uden et eneste ordførerskab."

https://nyheder.tv2.dk/politik/2020-12-26-da-mette-gjerskov-var-6000-kil...

Iøvrigt helt enig med Hanne Utoft i analysen om embedsværket og politikerstandens afpresningsadfærd, inkompetence og tunnelsyn i mange tilfælde.

Alvin Jensen, Søren Dahl, Hanne Utoft, David Zennaro, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Mht. embedsværket så ville jeg ønske mig tilbage til "gamle dage" hvor "vi" godt kunne betjene forskellige politisk farvede regeringer samt se om de forskellige forslag og love holdt sig inden for de gældende love.
Men under Schlüter's "modernisering" med konsulentbistand osv begyndte slinget, da mange gode embedsmænd blev selvstændige konsulenter og overtog de opgaver de havde løst i ministeriet til en højre løn og uden de så kunne bistå i ministerietes daglige opgaver.

Alvin Jensen, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Konsulentkarusellen har virkelig tjent på "fremsynede" politikere..

Og nu er den stort set umulig at afskaffe, da døren imellem det private, lobbyisterne og det offentlige står på vid gab.

Alvin Jensen, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Søren Dahl, Hanne Utoft, David Zennaro og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Ligesom under Instrukskommissionen, hvor dele af det Støjbergs forklaring slet ikke blev betragtet som værende troværdigt, må Mette Gjerskov længere ud på landet med sine panodiler...........

Måske er problemet med afpresning fra embedsmænd netop politikernes manglende rygrad.

olivier goulin

Men hos politiet var det naturligvis bare nogle løse kanoner blandt betjentene, der på egen hånd gik rundt og konfiskerede flag.

Ingen grund til mistanke om instrukser oppefra.

/O

"Jeg tror fuldt og helt på Mette Gjerskovs forklaring."

Jeg vil egentligt gerne lidt væk fra tro og love, inklusive fordringen om at jeg skal vise politikerne tillid (på flere måder burde det omvendt være politikerne, som viser mig som borger - og den øvrige befolkning - tillid ved at rådføre sig med os, involvere os demokratisk). Så hvad har Mette gjort for at få gennemført den vigtige dialog med tibetaneren, hun på dagen blev for syg til at møde? Dette har intet med Mette som menneske/personprofil at gøre (jeg kender hende ikke personligt) - men beror på almindelig check and balance. Jeg forventer heller ikke et svar på mit spørgsmål, men understreger bare at vi ikke ved om Mette de facto bøjede nakken, eller der slet ikke var noget om snakken. Ellers kunne vi i princippet lige så godt gå til præsten/i kirke og søge svar på magtens rækkevidder i vor yndige andedam.