Telegram

Plan for lokal nedlukning skaber overblik for kommuner

Nedlukning af kommuner bliver fremadrettet nemmere at forudse med grænse for antal smittede, siger borgmester.
Kolding Kommune har tidligere været underlagt yderligere restriktioner på grund af smitteudbrud. (Arkivfoto)

Kolding Kommune har tidligere været underlagt yderligere restriktioner på grund af smitteudbrud. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
1. april 2021 kl. 13:04

En politisk aftale om lokale nedlukninger, som blev præsenteret onsdag, vækker glæde hos nogle af landets borgmestre.

Lokale nedlukninger er et led i planen for genåbningen af Danmark, som er vedtaget af et bredt flertal i Folketinget.

Koldings borgmester, Jørn Pedersen (V), mener, at den nye model vil give kommunerne bedre mulighed for at navigere i, hvornår antallet af smittede er så højt, at kommunen skal lave nedlukninger.

Kolding Kommune har tidligere været hårdt ramt af nedlukninger grundet smitteudbrud. Her vil man ikke længere skulle lukke en hel kommune ned på én gang.

- Vi kan trække i bremsen selv. Vi kan selv i kommunen med vores geografiske viden ændre og nedlukke, som vi mener, det er bedst, siger Jørn Pedersen.

Med aftalen blev det besluttet, at når incidenstallet i en kommune overstiger 200 smittede med covid-19 per 100.00 borgere, skal skoler, klubtilbud, idrætsaktiviteter og kulturaktiviteter lukkes ned.

I beregningen af incidenstallet vil myndighederne tage højde for, om der bliver foretaget ekstraordinært mange test i kommunen. Det skyldes, at man forventeligt også vil finde flere smittede, når flere testes.

Lokale nedlukninger er vigtige, for at nye smitteudbrud håndteres hurtigt. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse om etableringen af den nye model.

Jørn Pedersen er meget positivt stemt over for, at det bliver nemmere at reagere lokalt.

- At vi kan sætte gang i vores embedsværk uden godkendelser fra ministerier, er en vigtig del, når det kommer til at bremse smittespredningen, siger han.

I Helsingør Kommune mener borgmester Benedikte Kiær (K) ligeledes, at det er godt, at der kommer nogle konkrete retningslinjer for, hvornår kommuner kan forvente at blive underlagt flere restriktioner.

Men hun ønsker også, at der løbende fastholdes et fokus på at forebygge smitte. Det gælder både i hele kommunen og i udvalgte områder, så man sætter ind, før "skaden er sket".

- Vi kan meget bedre forebygge, at smitten stiger. Det kræver bare, at vi får alle de data, vi har behov for.

- Vi har behov for hver eneste dag at få at vide, hvad smitten er i kommunen, siger Benedikte Kiær.

Modellen skal behandles i Folketingets Epidemiudvalg den 7. april. Det ventes, at den kan træde i kraft allerede den 12. april.

/ritzau/

Opdateret 1. april 2021 kl. 14:17