Telegram

Roskilde Festival: Ikke realistisk at tro, vi kan gennemføre årets festival

Sundhedsmyndighederne kom fredag med anbefalinger for festivaler. Festivalerne vil have politisk afklaring
Roskilde Festival bliver ikke til noget i 2021, hvis regeringens ekspertgruppes anbefalinger bliver til retningslinjer. Det siger administrerende direktør for Roskilde Festival Signe Lopdrup. (Arkivfoto)

Roskilde Festival bliver ikke til noget i 2021, hvis regeringens ekspertgruppes anbefalinger bliver til retningslinjer. Det siger administrerende direktør for Roskilde Festival Signe Lopdrup. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
23. april 2021 kl. 16:16

Det var ikke nok for de danske festivaler, da sundhedsmyndighederne fredag kom med anbefalinger for, hvordan man kan afholde festivaler til sommer.

I en fælles udtalelse fra brancheorganisationen Dansk Live skriver flere af Danmarks største festivaler under på, at det uden en snarlig politisk udmelding vil være urealistisk at gennemføre de store sommerfestivaler.

»Vi kan ikke vente længere. De tidligste festivaler finder sted allerede i maj,« står der i udtalelsen, der blandt andet er underskrevet af Roskilde Festival, Tinderbox og Northside.

I anbefalingerne fra regeringens ekspertgruppe lyder det blandt andet, at gæster skal deles op i mindre sektioner og ikke bør kunne overnatte til festivalerne.

Men der er kun tale om anbefalinger. Og det er fra politisk hold endnu ikke fastlagt, hvordan reglerne for festivaler bliver til sommer.

»Det er ikke første gang, vi beder om afklaring. Fra Dansk Lives side havde vi klart meldt ud, at marts var deadline for os,« står der videre i brevet.

Der kan dog gå lidt tid endnu, før festivalerne får klart svar på, om anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne rent faktisk bliver til regler fra politikerne.

»Rapporten er lige blevet sendt ud, så nu skal vi alle have god tid til at læse den,« siger kulturminister Joy Mogensen (S) til TV2.

Men tiden er knap, mener Dansk Live, og der er brug for en udmelding nu.

Fredag eftermiddag er der mindre end 27 dage, før Jelling Festival efter planen begynder at lukke gæster ind.

»Vi skylder alle de mange, der er engageret i vores begivenheder – fra artister over fødevare- og hegnsleverandører til de tusinder af frivillige og publikum – en endelig afklaring, skriver Dansk Live og festivalerne.

Administrerende direktør fra Roskilde Festival Signe Lopdrup har desuden sagt til Politiken, at det med de anbefalede retningslinjer fra sundhedsmyndigheder ikke vil være muligt at afholde festivalen i 2021.

»Det er for os at se ikke længere på nogen måde realistisk at tro på, at vi kan gennemføre årets festival,« siger hun.

Festivaler bør højst have 10.000 gæster

Ekspertgruppen består blandt andet af sundhedsfaglige eksperter, repræsentanter fra myndigheder og kulturliv.

De har set på i alt syv ordninger, der som hovedregel er delt op i to faser hver. Altså heriblandt en ordning for udendørs stående arrangementer.

Der er ikke sat dato på faserne, men de bør hænge sammen med, at flere i befolkningen vaccineres.

Der bør højst deltage 10.000 gæster i den sidste fase af restriktionerne, mener eksperterne. Alle deltagere skal have et coronapas, og der skal laves sektioner med højst 2000 deltagere i hver.

Ekspertgruppen foreslår også, at større kultur- og idrætsarrangementer, konferencer og messer kan åbne med en række smitteforebyggende tiltag. Det samme gælder for udendørs motionsevents.

Det foreslås også at udbrede den såkaldte ’superligaordning’, som lige er blevet genindført i landets bedste fodboldrække, til andre kulturbegivenheder.

Superligaordningen indebærer, at publikum inddeles i sektioner.

For indendørs arrangementer med stående publikum lyder anbefalingen, at der i sidste fase maksimalt kan samles 3000 personer, som er opdelt i sektioner med 300 i hver.

Kilde: Kulturministeriet

 

Opdateret 23. april 2021 kl. 18:01

Ja som den hønisse, jeg nu engang så tænker jeg, at samfundet nok overlever at 100.000 ud af de seks mio vi jo er, ikke kan komme til Roskilde og blive fulde og skæve. De kan evt donere de sparede penge til sundhedsvæsnet.

Per Torbensen, Inge Lehmann og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Endelig har festivalgæsterne en mulighed for at lave noget andet.

Næh, hvad pokker skal man med Roskilde Festival, når man stadig synes Raquel Rastenni er toppen af poppen! Og i øvrigt ikke aner en dyt om dét foretagende.