Telegram

Tavshed om mission: Danmark underskriver aftaler om asylsamarbejde med Rwanda

Rwanda har fået besøg af udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen, der har indgået aftaler for at styrke forholdet mellem landene.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) og Rwandas statsminister Manasseh Nshuti.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) og Rwandas statsminister Manasseh Nshuti.

RITZAU SCANPIX

Telegram
28. april 2021 kl. 21:01

Samarbejdet mellem Danmark og Rwanda bliver forstærket med to nye aftaler. Aftalerne er ikke bindende, bekræfter Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse onsdag aften.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) har tirsdag underskrevet to aftaler. Heri lægger Danmark og Rwanda op til et tættere asyl- og migrationssamarbejde.

»Vi er i Rwanda for at styrke det gode forhold, som vi har opbygget i løbet af de seneste år. Ikke mindst om kvoteflygtninge og støtte til de flygtninge, der opholder sig i landet,« siger udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) i meddelelsen.

Det har tidligere været fremme, at Rwanda som det første land er åben for at huse et dansk modtagecenter uden for Europa.

Mennesker, der søger asyl i Danmark, skal flyttes til centeret i eksempelvis Rwanda, mens deres sag behandles.

Tirsdag dukkede der billeder af de to ministre op på twitterprofilen for udenrigsministeriet i Rwanda.

Det har fået flere medier til at spørge til, hvad aftalen nærmere indeholder. Men det er endnu uklart.

Næstformand i Udenrigspolitisk Nævn Michael Aastrup Jensen (V) har undret sig over, at der er indgået en aftale, uden at nævnet er blevet orienteret.

Ekstra Bladet har skrevet om sagen og har talt en ekspert, der kalder Rwanda for et »semidiktatur«.

Præsident Paul Kagame har siddet på magten i cirka 20 år og blev tildelt 99 procent af stemmerne ved det seneste parlamentsvalg.

/ritzau/

Opdateret 29. april 2021 kl. 09:08

Jacob Nielsen

Vi skal, ligesom Australien, have flyttet asylansøningerne (til Europa) helt ud af Europa. Og det skal vi for at få styr på migrationen fra Mellemøsten og Afrika. Dèn her regering er den første der tager indvandring alvorligt, på trods af at DF allerede i 2001 var det parti der gav den daværende regering et flertal, og på trods af at det ikke skortede på advarsler om at indvandringen kunne løbe helt løbsk. Derfor var skuffelsen over, at der ikke blev leveret, for mange mennesker stor, og derfor er DF idag næsten irrelevant. De Nye Borgerlige er blevet dem der skal holde en siddende regering op på en stram, men fair, udlændingepolitik.

Det er vildt, at det er kommet så vidt, at Danmark er villig til at samarbejde med semi-diktaturer i sin iver efter at føre en racistisk dem-og-os politik.

Bjarne Andersen, Henning Haugaard, Eva Schwanenflügel, Mehmet Zeki Ünüvar, Gert Romme, Erik Karlsen, Inge Lehmann, Steffen Gliese, Johanna Haas, Erik Winberg, Poul Søren Kjærsgaard og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvorfor bliver aftalen ikke lagt åbent frem - Er det fordi de ikke er nogen egenlig aftale eller er det en dårlig og dyr aftale - eller hvad er grunden for denne lukkethed i et land der eller taler højt og flot om demokratiet og åbenhedens goder.

Rwanda har nogle år haft aftale med FN om at tage flygtninge , der var landet i Libyen. Den aftale skulle gælde mange flygtninge men Rwanda har endnu kun taget en lille del - men har fået penge bl.a. flere mio. kr. fra Danmark. (kilde P1-morgen). Er det derfor. at regeringen har valgt Rwanda eller var det det eneste land regeringen kunne finde for at kunne få gennemført deres løfte om at flytte den danske asylmyndighed uden for Danmark.

Bjarne Andersen, Mehmet Zeki Ünüvar, Eva Schwanenflügel, Inge Lehmann, Claus Nielsen og Poul Søren Kjærsgaard anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Der er ingen EU-lande der ønsker at modtage et stort antal asylansøgere, endsige at give dem alle asyl.
Faktisk har flere lande problemer med at afviste asylansøgere nægter at rejse hjem.

https://www.zeit.de/politik/2021-04/freiwillige-rueckkehr-asylbewerber-m...

Kun ganske få % af de afviste asylansøgere i EU rejser hjem frivilligt. Starthjælp til at komme i gang derhjemme eller ej.
Kun en 1/3 rejser hjem og heraf kun 30% frivilligt.
Det er selvfølgelig et problem da alle mener at frivillig hjemrejse naturligvis er det bedste fremfor med magt.

Danmark er bare et af mange lande der har store problemer med afviste asylansøgere. Man kan så mene at det ikke gør sagen bare; Men det gør sagen anderledes.
Der er ingen grund til at gøre Danmark værre end så mange andre lande.

Carsten Hansen

"sagen bedre" skulle der stå.

(Bare vi kunne få en redigeringsknap)

Dorte Sørensen

Hørte lige de to minister være meget afvisende over for de fremmødte journalister i lufthavnen ved hjemkomsten.

Samtalerne skal forgå i fortrolighed , men Folketinget og befolkningen skal nok blive orienteret hvis der kommer mere kød på var svaret .
Ja så - jeg troede at åbenhed og demokrati høre sammen - men det gør det måske ikke mere i Danmark. Så sig det åbent regeringen ønsker ikke åbenhed og demokrati i Danmark.

Dog nu siger udviklingsministeren ,at han glæder sig til at snakke med Udenrigspolitisk nævn i fortrolighed. Ministeren siger også at nogle partier var orienteret om mødet i Rwanda
Jamen dog hvor - hvad er det dog de har besluttet og er ved at få aftaler om, man bliver meget betænkelig og bange - når det skal være så hemmeligt.

Ole Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Bjarne Tingkær, Mehmet Zeki Ünüvar, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Ifølge ministeriet er der ikke tale om forpligtende aftaler.
Men de udgør en ramme for det fremtidige samarbejde mellem Danmark og Rwanda. Næste skridt bliver, at de to regeringer skal drøfte, hvor samarbejdet konkret kan styrkes. Der er ikke flere detaljer om indholdet af de to aftaler, da Udenrigsministeriet ikke har offentliggjort aftaleteksterne.

Derfor er det også uvist, om samarbejdet kan være et skridt på vejen til indfrielsen af Socialdemokratiets ambition om at etablere et modtagercenter for asylansøgere i et tredjeland.
Men Rwanda er indtil videre det eneste land, som offentligt har været åben for sådan et samarbejde."

https://www.altinget.dk/artikel/to-ministre-underskriver-aftaler-om-asyl...

Ironisk nok har Rwanda kun modtaget 500 af de lovede 30.000 flygtninge fra Libyen.

Og Danmark har kun modtaget 200 af de lovede 500 kvoteflygtninge fra Rwanda.

Man vil altså lave en asylaftale med et land, der ikke lever op til menneskerettighederne, eller sine lovede forpligtelser.

Det gør man så heller ikke selv.

Ole Svendsen, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen og Henning Haugaard anbefalede denne kommentar
Atilla Thcengiz

Don't be surprised if DK should begin execution of highly politically criminal policies against "non-western" elements as if we had a Tutsi-Hutsi conflict a la Rwanda in DK. Send Tesfaye von Shithole back to his real roots ASAP, and there is no second to be wasted, it is after all a matter of to live or to die. Do whatever you want to MF but I think my voodoo-shamanism techniques will eventually have an effect.