Telegram

Der er fundet en model for frivillig AstraZeneca-stik

Den godkendte AstraZeneca-vaccine mod coronavirus er droppet i Danmark, men kan fås frivilligt.
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommer måske med en ny melding omkring AstraZeneca mandag. (Arkivfoto)

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kommer måske med en ny melding omkring AstraZeneca mandag. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
3. maj 2021 kl. 11:20

Sundhedsstyrelsen har lavet en model for frivillig ordning for AstraZeneca.

Den giver mulighed for, at danskere kan få et stik med covid-19-vaccinen, selv om den ikke længere er en del af den danske vaccinationsplan.

Det viser et notat, som B.T. er i besiddelse af. Det samme erfarer Ritzau.

- Det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at der kan etableres en ordning, hvor der kan tilbydes tilvalg af godkendte covid-19-vacciner, der ikke anbefales og tilbydes i massevaccinationsprogrammet, står der i notatet.

Sundhedsstyrelsen understreger ifølge notatet, at det er en politisk beslutning. Og den bliver måske taget allerede mandag, hvor der er møde om vacciner hos sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fra klokken 14.

I sidste måned oplyste Sundhedsstyrelsen, at den har valgt at droppe vaccinen. Det skyldes, at der er en sammenhæng mellem sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper.

Det er dog fortsat en godkendt vaccine, og Sundhedsstyrelsen har ikke udelukket, at den kan tages i brug igen.

Tre lægeorganisationer fraråder alligevel at lave en frivillig ordning med AstraZeneca.

Firmaet Practio, der tilbyder vacciner, har vist interesse i at stå for en frivillig ordning. Hvis der altså politisk gives grønt lys. I øvrigt som den eneste af de aktører, som Sundhedsstyrelsen har været i dialog med.

Det er også ventet, at sundhedsmyndighederne vil melde nyt ud om brugen af Johnson & Johnson-vaccinen i denne uge.

De amerikanske og europæiske sundhedsmyndigheder har godkendt vaccinen. Men de danske sundhedsmyndigheder er tilbageholdende.

Den har tidligere været sat på pause i USA efter meldinger om flere alvorlige tilfælde af sjældne blodpropper efter vaccination.

/ritzau/

Opdateret 3. maj 2021 kl. 11:46

Carsten Hansen

Jeg vil gerne snart have det stik, men jeg ved ikke rigtigt om jeg har lyst til Astra-Zeneca eller om jeg skal holde de sidste uger ud !
Jeg er i syv sind, men hælder svagt til det sidste.

Hvad med jer ?.

Tja, eftersom jeg for nogle år siden fik en blodprop, tager jeg ingen chancer, heller ikke med johnson og johnson, men gerne med pfizer.

Carsten Hansen

Søren Bro.

Af samme grund som dig er jeg også tøvende.
Konen siger: "Det gør du ikke"; Og det tæller også .

;-)

Peder Bahne

Det er da lidt et luksusproblem vi her står med, men når nu det er tilfældet, må vi vel godt skele lidt til effektiviteten af de forskellige vacciner med alle de varianter, der allerede er i omløb.

Inge Lehmann

Så længe vi ikke har tilstande som i Indien, ville jeg ikke anbefale Astra zeneca til folk under 85 år.

Som sagt før, stoler jeg mere på de nordiske indberetninger og de giver en højere incidens. Det er en meget meget alvorlig bivirkning. Så personligt ville jeg ikke turde tage den, især som kvinde.

Da mRNA vaccinerne også virker bedre mod varianterne, og de kommer til at dominere fremover, giver det også mening, at satse på at vaccinere den danske befolkning med dem, for at være bedre rustet til efteråret. Mens der er nogenlunde styr på smitten.

Man kan også selv beskytte sig mod covid, men ikke mod bivirkningen.

Lige nu er der nogenlunde styr på smitten og sæsonen er med os. Så udnyt den luksus, det er, til at lade sig vaccinere med mRNA vaccinerne. Især når man har haft blodprop før eller autoimmune sygdomme.

For Johnson og Johnson vaccinen er der ifølge TV2 rapporteret 15 VITT-blodpropper. Deraf 13 hos 1,4 millioner stik for kvinder under 50. De 2 i de resterende 6 millioner stik. Så teoretisk set kunne den bruges til mænd. Den har dog også dårligere effektivitet end mRNA vaccinerne.

I tilfælde af en tredje bølge ville jeg anbefale Johnson og Johnson til mænd og mRNA til kvinderne, for dem der ikke er vaccineret endnu.

Hvad angår Astra zeneca synes jeg vi skal forære den til lande med høje smittetal, der ikke selv har råd til at købe vacciner og ikke har infrastrukturen til mRNA vaccinerne.

I tilfælde af, at vi når at vaccinere alle med mRNA vaccinerne, synes jeg også vi skal forære Johnson og Johnson vaccinen videre.

Jeg selv er så heldigt, at være færdigvaccineret med BioNtech. Så jeg kan nemt sige folk kan vente. Men ingen vaccine er 100 %, så jeg slapper først af når alle er vaccineret og vi er blevet vaccineret med en booster i slutningen af året.

Niels Jakobs, Claus Nielsen og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Årgang 1953 - altså ikke ung, men 67 år og kvinde. Jeg drog et lettelsens suk, da AZ blev droppet. På det tidspunkt ventede jeg på invitation. Drog endnu et lettelsens suk, da jeg fik første stik med BioNtech fra Pfizer.

Og endnu et lettelsens suk i dag, hvor Johnson og Johnsons vaccine også blev droppet.

Mht. fremtidige boost af vaccinen - og da hvilken??? - vil og kan jeg vist lægge mine bekymringer på hylden indtil videre.

Inge Lehmann

Jeg kan ikke huske hvor jeg har læst det, men EU har indgået en aftale med Pfizer/BioNtech om boostervaccination.
Jeg mener det var noget med 1,4 milliarder doser til og med 2022.

Jeg er lidt mere nervøs omkring vaccinens dækning, da jeg hører til dem med særlig øget risiko og selv en "mild" infektion kan blive for meget.

Derudover har jeg familie, der ikke er vaccineret endnu, det fylder også.

Maj-Britt Kent Hansen

Inge Lehmann - det er meget forståeligt. En lille nagende tvivl er der også i mig.

Carsten Hansen

Unge mennesker der føler sig usårlige og gerne vil i gang med at feste.

Tænk jer om; Det kan være forbundet med risiko både at blive smittet og med at blive vaccineret.

Fandt lige denne artikel.

https://fyens.dk/artikel/33-%C3%A5rige-mikkel-d%C3%B8de-da-han-var-i-kar...

Snak altid med egen læge inden i træffer en beslutning.