Telegram

Regeringen bøjer sig for støttepartier med klimadelmål

Regeringen har lavet en smal aftale om et delmål for reduktion af drivhusgasser på 50-54 procent i 2025.
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ankommer til forhandlingerne, da finansminister Nicolai Wammen har inviteret Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten til forhandlinger om et delmål for udledningen af drivhusgas i 2025.

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ankommer til forhandlingerne, da finansminister Nicolai Wammen har inviteret Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten til forhandlinger om et delmål for udledningen af drivhusgas i 2025.

RITZAU SCANPIX

Telegram
7. maj 2021 kl. 12:05

Regeringen har bøjet sig for støttepartiernes krav og har indvilget i et bindende delmål for reduktionen af drivhusgasser på 50-54 procent i 2025. Før forhandlingerne fredag havde regeringen spillet ud med 46-50 procent.

Det fremgår af en aftaletekst fredag indgået af regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten og bliver bekræftet af finansminister Nicolai Wammen (S).

- Vi er blevet enige om et klimadelmål. Det er et meget ambitiøst mål og et udtryk for, at vi har lyttet til hinanden, og at regeringen har imødekommet det meget stærke ønske, der har været fra støttepartierne, siger han efter forhandlingerne.

Et delmål for 2025 er et krav i klimaloven, der kræver, at Danmark reducerer sin udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030 sammenlignet med niveauet fra 1990. Og at opnå klimaneutralitet i 2050.

Delmålet for en reduktion på 50-54 procent skal nu fastsættes ved lov og skrives ind i klimaloven. Før forhandlingerne blev der raslet voldsomt med sablerne fra støttepartierne, der ikke ville acceptere regeringens udspil til et delmål.

Flere partiledere kaldte det uacceptabelt og uambitiøst, og regeringen har rykket sig.

- Man kan se på tallene, at vi har flyttet os i regeringen. Sådan kan man nogle gange blive overbevist om, at andre har bedre idéer end en selv, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

Formand for SF, Pia Olsen Dyhr, skriver i en kommentar:

- Nu har vi bundet regeringen til masten en gang for alle og sikret, at den grønne kurs er sat mod vores klimamål.

- Det betyder, at vi endelig får regeringen til at levere den akutte klimahandling, der er så hårdt brug for.

Klimaloven er indgået bredt i Folketinget. Men til forhandlingerne om et bindende delmål for 2025 var kun regeringen og dens støttepartier indkaldt. Det har vakt vrede hos både Venstre og De Konservative.

Efter aftalen skriver De Konservatives klimaordfører, Mona Juul, at partiet glæder sig over, at regeringens ambitioner blev hævet. Og har hun gerne havde deltaget i det arbejde. Om partiet vil stemme for delmålet er endnu uvist.

Det samme er tilfældet for Venstre.

- Det kan godt være, at det er det rigtige delmål. Men det er om meget kort tid, så vi bliver nødt til at vide, hvordan vi skal komme derhen? Vi ved det ikke.

- Derfor kan vi ikke sige, om det er det rigtige, siger partiets klimaordfører, Tommy Ahlers.

For nylig viste en fremskrivning fra Energistyrelsen, at hvis der ikke laves mere politik, vil den foreløbige indsats betyde en reduktion på omkring 47 procent i 2025. Det er de sidste procent, der betegnes som de dyreste.

/ritzau/

Opdateret 7. maj 2021 kl. 14:47

Rune Stilling

Hurra! Endelig lidt gode nyheder på klimafronten

jens christian jacobsen, Gert Romme og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Anders Hüttel

Hvor er Dansk Folkeparti og De Nye Borgerlige. De fatter ikke en pind og fokusere på helt blæste fremtidsdrømme.
Hvorfor er Venstre og Konservative og De liberale ikke med. Fordi det ikke lugter nok af penge og "marked".

Gid staten engang ekspropierer alt som de Borgerlige Ejer. Sagde Anders Hüttel

Steen Voigt

Nå. Jamen dog. Interessant. Nu må vi se, hvad der sker.

Søren Fosberg, Eva Schwanenflügel, Gert Romme og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

Ord og tomme løfter gør det i hvert fald ikke alene. Og man har jo ført set, at Mette Frederiksen har lovet vælgere og støttepartier noget, og på sigt samarbejdet med andre partier om noget helt modsat.

Eva Schwanenflügel, jens christian jacobsen og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Skønne hensigtserklæringer er fugle på taget.

I mellemtiden får vi motorveje.

Gert Romme, Carsten Munk og Anders Hüttel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Har lige hørt formanden for regeringens Klimaråd i P1 være meget tilfreds med aftalen og siger at med den aftale vil Danmarks klimamål være mere sandsynlige at nå samt det var de delmål som Klimarådet havde anbefalet.
Så lad "os" håbe at det bliver til mere end tomme løfter.

Søren Fosberg

Hvad nytter mål hvis man ikke vil midlerne?