Telegram

Republikanere fjerner Trump-kritiker fra ledende post

Vi kan ikke både omfavne den store løgn om valgsvindel og omfavne forfatningen, siger Liz Cheney efter fyring.
Liz Cheney er onsdag blevet smidt ud af den republikanske partiledelse, fordi hun har rettet en skarp kritik mod tidligere præsident Donald Trump og partiets loyalitet over for ham.

Liz Cheney er onsdag blevet smidt ud af den republikanske partiledelse, fordi hun har rettet en skarp kritik mod tidligere præsident Donald Trump og partiets loyalitet over for ham.

RITZAU SCANPIX

Telegram
12. maj 2021 kl. 15:27

Republikanerne i Repræsentanternes Hus har onsdag stemt for at fjerne Liz Cheney fra hendes post i partiets ledelse.

Hun har gjort sig upopulær i partiet ved gentagne gange at rette en kraftig kritik af tidligere præsident Donald Trump - særligt hans påstand om, at han tabte præsidentvalget på grund af snyd.

Cheney mener, at Det Republikanske Parti står ved en afgørende skillevej. Enten skal det vise loyalitet over for USA's forfatning eller over for Trumps løgn, har hun sagt.

Det var på forhånd ventet, at et flertal i partiet ville stemme for at fratage hende lederposten.

I en første kommentar efter onsdagens afstemning advarer Cheney mod, at Det Republikanske Parti lader sig trække baglæns af "de meget farlige løgne", som ekspræsidenten stadig fremfører om valgresultatet i 2020.

- Vi skal bevæge os fremad med basis i sandheden. Vi kan ikke både omfavne den store løgn og omfavne forfatningen, siger hun ifølge tv-stationen CNN.

På et spørgsmål fra en journalist om, hvorvidt hun er bekymret for, at Donald Trump muligvis vil søge at blive genvalgt til præsidentposten, svarer Cheney:

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at sikre, at den tidligere præsident aldrig igen kommer i nærheden af Det Ovale Værelse.

- Vi har set den fare, han fortsat fremprovokerer med sit sprog. Vi har set hans mangel på troskab og engagement for forfatningen. Og jeg tror, at det er meget vigtigt, at vi sikrer os, at hvem end vi vælger, er det en, som vil være tro mod forfatningen, siger Cheney ifølge CNN.

Kort efter, at Cheneys exit fra partiledelsen var en realitet, udsendte Trump en meddelelse:

- Liz Cheney er et bittert og forfærdeligt menneske, skriver ekspræsidenten på sin hjemmeside.

- Jeg så hende i går og indså, hvor dårlig hun er for Det Republikanske Parti. Hun har ingen personlighed eller noget godt at gøre for vort lands politik, lyder det videre.

Liz Cheney er datter af Dick Cheney, der var vicepræsident under George W. Bush.

Hun har indtil nu fungeret som en slags gruppeformand for Republikanerne i Repræsentanternes Hus. Hun var partiets tredjemest magtfulde medlem af Kongressens andetkammer.

Hun er en traditionel, konservativ politiker, der i januar gik imod partilinjen og stemte for at stille Trump for en rigsret.

Hun fortsætter som menigt medlem af Kongressen.

Cheneys afløser ventes at blive Elise Stefanik, der allerede onsdag har sendt et brev til sine partifæller. Her beskriver hun, hvad hun kan bidrage med som partiets nummer tre i Repræsentanternes Hus.

Stefanik har bakket den tidligere præsidents påstande om valgsvindel op.

/ritzau/

Opdateret 12. maj 2021 kl. 16:35

Helle Walther

Trump er en meget farlig mand, farlig for USA, farlig for verden, hvis han nogensinde skulle få magt igen, hvad guderne må forbyde. Han og hans familie er farlige, fordi de spreder løgne som vi andre spiser cornflakes. De kender ikke forskel på sandhed og løgn, de har kun et mål, at få penge selv og magt. Må nogen få USA af til at vågne og indse at republikanerne må vælge anderledes.

Inge Lehmann

Ifølge Trumps datter, refereret fra et interview, har han Mein Kampe liggende på natbordet.

Jeg vil sige, at det tyder på, at familien kender tydeligt forskel på sandhed og løgn.

Og at de kender og bevidst har anvendt de effektive værktøjer, som Goebbels og nazisterne brugte.

Trump er ikke ene ansvarlig for det skete.

Det er voksne mennesker i det republikanske parti, der har valgt ham og magten over alt andet. De er ikke tvunget til det.

Med den aktive indsats rigtig mange republikanere lægger for dagen i mange af staterne, for at ændre valgbetingelserne i den tro, at de dermed hindrer deres politiske modstandere i at kunne vælge viser deres foragt og afsværgelse for og af demokratiet.

Ligeledes deres forsvar af kupforsøget viser deres foragt for retsstaten og det vigtigste ved demokratiet, den fredelige magtoverdragelse.

De har nu fuldført udviklingen til et fascistisk parti.
Og kommer de nogensinde til magten indenfor den nærmeste fremtid igen, vil USA blive et diktatur.

Langsomt fik jeg mere og mere tillid til forandringer i USA gennem Joe Biden.

Men med Joe Bidens samtale med den israelske ministerpræsident, den flere gang korruptionssigtede Benjamin Netanyahu, hvor Joe Biden fastslog; - "at selvfølgelig har Israel ret til at forsvare sig". er min tillid til Joe Biden og hans USA helt borte.

Flemming Berger, Nike Forsander Lorentsen og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
uffe hellum

@gert romme - jeg er uenig med dig. Det er en indenrigspolitisk udtalelse, ikke en international. USA og Israel er tæt knyttede af et stort antal in usa overklasse og højere middelklasse har familie i israel, og føler sig slægtsmæssigt forbundet. Ligesom halvdelen af all i københavn sikkert føler sig som "oprindeligt fra provinsen".

Der er ikke tale om at mægle imellem to parter, men om at tale med "vores" part, israel, og høfligt opfordre dem til at være lidt mindre forfærdelige. Vi har ikke i usa samme forpligtelse overfor palestina, hvor de færreste af os har familie og venner og "rødder".

Ligesom når du til familiefrokosten forsøger at få den racistiske onkel Jørgen til at dæmpe sig lidt når der er børn tilstede...