Telegram

Danmark siger stort set farvel til mundbind fra mandag

Mundbind vil fra mandag kun være nødvendigt, når man står op i den kollektive trafik.
Der er meget mere frihed på vej til danskerne, efter at et flertal af Folketingets partier i nat blev enige om en ny genåbningsaftale.

Der er meget mere frihed på vej til danskerne, efter at et flertal af Folketingets partier i nat blev enige om en ny genåbningsaftale.

RITZAU SCANPIX

Telegram
10. juni 2021 kl. 04:10

Fra mandag siger Danmark farvel til mundbind alle steder undtagen i tæt kollektiv trafik.

Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde tidligt torsdag morgen efter mere end 12 timers politiske forhandlinger.

- Resultatet af forhandlingerne betyder en markant åbning af vores samfund, hvor vi fra mandag siger farvel til mundbind næsten alle steder, siger sundhedsministeren.

Ifølge formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, vil mundbind kun være nødvendigt, når man står op i den kollektive trafik.

- Det betyder, at man kan gå ned og købe en liter mælk uden at have mundbind på, siger Thulesen Dahl på pressemødet.

Fra 1. september vil kravet om mundbind blive udfaset helt, fremgår det af aftaleteksten mellem partierne, som tæller alle minus Nye Borgerlige.

Også Mai Villadsen, Enhedslistens politiske ordfører, er tilfreds.

- Vi har lavet en god aftale, som betyder, at vi næsten alle steder kommer af med mundbindet, som er til gene for rigtig mange. På plejehjem, i institutioner, forskellige steder i vores samfund, men også for vores natur, for de ligger og flyder over det hele, siger hun.

Flere professorer havde inden forhandlingerne sagt, at mundbindskravet godt kunne fjernes i hvert fald delvist.

I en tidligere rammeaftale lød det, at mundbindet senest skulle udfases, når alle danskere over 16 år har fået tilbudt en vaccine.

Det står til at ske i september, men smitteudviklingen har altså været så positiv, at partierne og regeringen nu har besluttet, at der stort set kan siges farvel til mundbindet fra mandag.

Mundbindets rolle under coronapandemien har ikke været fri for diskussion undervejs.

I de første måneder af epidemien i Danmark var der ikke et krav om at bære mundbind nogen steder. I april sidste år sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, at styrelsen ikke mente, effekten var veldokumenteret.

Senere under epidemien i juli sidste år sagde Brostrøm, at mundbind ikke gav nogen mening i den situation, som landet befandt sig i. Men i august 2020 blev der skiftet kurs, da myndighederne gjorde det til et krav at bære mundbind i offentlig transport.

Nogle måneder senere - i oktober - blev reglerne skærpet, så mundbind også blev et krav i blandt andet supermarkeder og på serveringssteder. Krav, der stadig gælder i dag, men fjernes fra mandag.

/ritzau/

Opdateret 10. juni 2021 kl. 09:05

Dorte Sørensen

Hvis man ved bliver at gå med mundbind får man så en bøde via. maskeringsforbudet?

Mundbind har nedbragt flere andre sygedomme osv. så for mange kan de forblive at være en god ting - men så har "vi" jo det tåbelige påbud om maskering og forbud mod folks eget frie valg til beklædning .

Bjarne Andersen, Inge Lehmann, Benjamin Bjerre, Arne Lund, Søren Nielsen, Carsten Nørgaard, Anker Nielsen, Tonny Helleskov og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hurrrrrraaah.
Jeg vil glæde mig over at se ansigtsmimik alle steder - og folk som taler med hinanden uden uldenhed.
:)

Jakob Sulsbrück Møller, Lars Hansen, Jesper Andersson og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Lisbet Møller

Jeg glæder mig til at kunne besøge museer og bevæge mig frit rundt mellem udstillinger & café, ude & inde uden at skulle fifle rundt med mundbind-på & mundbind-af.
Og så håber jeg at den gode håndhygiejne fortsætter uforandret, for den har uden tvivl en stor betydning for al slags smittespredning. Der er ingen grund til at pille spritdispenserne ned i butikker mv.

Carsten Nørgaard

@Dorte Sørensen: Nøgleudtrykket i loven ser ud til at være ”anerkendelsesværdigt formål”.

Dorte Sørensen

Carsten Nørgaard
Så må vi håbe at hensyn til andre er et ”anerkendelsesværdigt formål”.

Dorte dog! Nu blander du vist tingene sammen.

I øvrigt: Mon overforsigtige DSB har tænkt sig at droppe det idiotiske pladsbestillingskrav i regionlatogene, hvor der udenfor myldretiden er god plads.
Det gør de nok ikke. Pivskider!

Fint at Nietzsches slave-masser ikke længere skal have den uhygiejniske, ydmygende mund-ble på i den anden ende af tarmrøret - som ifølge marginaliserede kritiske undersøgelser, aldrig har haft nogen positiv effekt på smitten, tværtimod.
Men at gå fra et moratorium til fluks genåbning, er ikke kun uintelligent, da ingen har viden om de hurtigt implementerede profit-vaccinernes langtidseffekter og viruséns mutationspotentialer, men er tillige et studium i regeringens underkastelse over for højrefløjen og erhvervslivet. EM i fodbold og højsommeren står for døren og regeringen smider alle forsigtighedsprincipper.
Corona-mobben kan nu snadre på private cafeer,.
Og den europarekordholdende ung-mob kan allerede fra i morgen svælge en time længere i druk - og fra midten af juli kan den, akkompagneret af høj musik fra barer/ kamuflerede diskoteker hyle og huje til kl. 02 plus ca. en times udslusnings-tid fra gaden. Dvs. at de omkringboende kan se frem til at få nattero ca. kl. 03. Ingen forebyggende sundhedspolitik fra regeringens side. Det skal nok blive "sjovt" for folk, der bor i de respektive støjzoner på Nørrebro og turiststeder som fx. Løkken. De må så holde sig til Ordensreglementet, som forbyder "støj til ulempe for omkringboende" - som systematisk trædes under fode til fordel for virksomheders uindskrænkede ejendomsret til det offentlige rum - og kontant ringe til politiet for at redde lidt nattesøvn.

Det er nok de færreste, der kommer til at savne at rende rundt med mundbind, hver gang de skal ned og købe en liter mælk eller køre en kort tur i bussen. Så tak til Folketinget for at bringe os dette lille men vigtige skridt tilbage mod en normal hverdag.

Tommy Gundestrup Schou

@Per Dørup.

"Fint at Nietzsches slave-masser ikke længere skal have den uhygiejniske, ydmygende mund-ble på i den anden ende af tarmrøret - som ifølge marginaliserede kritiske undersøgelser, aldrig har haft nogen positiv effekt på smitten, tværtimod."

Det var da en ordentlig gang mund diarré du fik fyret af der.
Her er undersøgelser der viser, at der er god effekt af mundbind:
Teaser:
En undersøgelse af 172 studier i 16 forskellige lande af mundbinds mulige effekt viser, at mundbind kan beskytte mod coronavirus med op til 80 procent.

Link:
https://propatienter.dk/nyheder/2983-metaanalyse-mundbind-virker-mod-cov...