Telegram

Morten Østergaard stopper i Folketinget og bliver klimarådgiver

Efter sag om krænkelser gik Morten Østergaard af som leder for De Radikale. Nu stopper han i Folketinget.
Morten Østergaard trækker sig definitivt fra politik for at blive klimarådgiver. (Arkivfoto)

Morten Østergaard trækker sig definitivt fra politik for at blive klimarådgiver. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
16. juni 2021 kl. 18:52

Tidligere leder for De Radikale Morten Østergaard vil udtræde af Folketinget med omgående virkning for at tiltræde et andet job om halvanden måned. Det oplyser han onsdag i et opslag på Facebook.

Morten Østergaard trak sig som leder for partiet i oktober sidste år efter sager om krænkelser mod kvinder. Dernæst blev han sygemeldt, og 10. november sidste år fik han orlov fra Folketinget.

I februar i år meddelte den tidligere radikale leder, at han ikke ville genopstille ved næste folketingsvalg.

På Facebook kalder Østergaard det en ære i 15 år at tage del i folkestyret. Han er ked af den måde, han forlod politik på.

- Jeg er selvsagt ked af den måde, mit politiske virke sluttede på, og de fejl, jeg begik undervejs – det kan jeg ikke gøre om, men jeg håber, at I tror mig, når jeg siger, at jeg har lært af det hele, skriver Morten Østergaard i opslaget.

Han oplyser, at han 1. august begynder som klimarådgiver i ingeniørvirksomheden cBrain A/S. Her skal han hjælpe ledelsen med at lave en strategi for klimaløsninger som et nyt forretningsområde.

Netop klimaet var en af Morten Østergaards store mærkesager som politiker.

Han truede som politisk leder med at ville trække støtten til S-regeringen, hvis den ikke leverede tilstrækkeligt på klimaområdet.

Han skriver i sit Facebook-opslag, at han ikke har flere kommentarer til sin beslutning om at stoppe i Folketinget nu.

I dag er Sofie Carsten Nielsen politisk leder for De Radikale.

Begyndelsen til enden på Morten Østergaards tid som leder for De Radikale kom, da partifællen Lotte Rod skrev et Facebook-opslag, hvori hun fortalte om at være blevet taget på af personer i partiet.

Det var sket både i Radikal Ungdom og i moderpartiet, lød det fra Rod.

I lang tid blev der ikke sat navne på, hvem der havde befamlet Lotte Rod. Men efter et langt krisemøde 7. oktober i Den Sorte Diamant kom Morten Østergaard ud til pressen og fortalte, at han havde lagt en hånd på hendes lår.

På Facebook skrev han et par dage efter, at yderligere tre kvinder havde oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra ham.

- Jeg kan ikke forklare for mig selv eller andre, hvordan det kunne komme dertil. Jeg har fejlet på så mange planer. Jeg undskylder til de pågældende, hvilket jeg aldrig har haft lejlighed til, skrev han.

Folketingsmedlem Katrine Robsøe (R) fortalte senere, at hun var en af de tre kvinder.

Hernæst fulgte en åben krig på Facebook, hvor blandt andet Ida Auken beskyldte den nye leder, Sofie Carsten Nielsen for at dække over en krænkelse begået af Morten Østergaard i 2017.

Ida Auken skiftede siden til Socialdemokratiet.

Morten Østergaards stedfortræder i Folketinget er Susan Kronborg, der i dag er partiets fiskeri- og indfødsretsordfører.

/ritzau/

Opdateret 16. juni 2021 kl. 20:15

Jens Christian Jensen

Hvilke forudsætninger har han for at blive klimarådgiver ? Er ideologi og et kendt navn nok ?
Jeg ville nok foretrække en der en kandidat uddannelse, eller anden tilsvarende erfaring, indenfor området til at rådgive mig i disse meget komplekse spørgsmål.

Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Alvin Jensen, Morten Simonsen, Jan Andersen, Gert Romme, Hans Aagaard og Georg Christiansen anbefalede denne kommentar

Man må vel nærmere spørge sig, hvad cBrain A/S vil opnå med ansættelsen af Morten Østergaard. For uanset hvad Morten Østergaard gerne vil, bliver han jo ikke ansat af cBrain A/S, hvis ikke det passer sammen med deres langsigtede mål.

cBrain A/S sælger jo digitale platforme til offentlige myndigheder i ind- og lidt i udland. Og formentlig tror de, at Morten Østergaards politiske karriere og hans personlige kendskab til politikere over hele landet kan bruges som "døråbner" til endnu flere offentlige myndigheder.

Man kan jo nok slå fast, at Morten Østergaard næppe skal anvendes som programmør til virksomhedens digitale platforme. Og denne platform er jo udviklet, så nu drejer det sig om at få solgt den ind flest mulige steder.

Daniel Joelsen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Morten Kjeldgaard

Held og lykke til Morten Østergaard, håber du finder den rette hylde. Østergaard var igang med at tilrettelægge en aggressiv grøn profil for de radikale, som med store krav til en klimapolitik ville sætte en modstræbende socialdemokratiske mindretalsregering under pres. Det blev for meget for den radikale højrefløj, som mobiliserede en ti år gammel fest-historie om en indiskretion Østergaard i fuldskab havde begået... mod en anden MF'er han i øvrigt har samarbejdet med i årevis. Ud røg Østergaard, og med ham den grønne klimapolitik.

Torben Siersbæk

@Jens Christian Jensen.
Blot en faktuel oplysning: Morten Østergaard er cand. scient. pol.
Han er dermed kandidat-"uddannet", som du efterspørger.
Om det i sig selv kvalificerer ham til at være "klimarådgiver" vil jeg ikke kloge mig på.
Ligefrem ukvalificeret vil jeg absolut ikke kalde ham, med det kendskab jeg har, set langt ude fra.
Resten må hans nye arbejdsgiver håndtere.

Maj-Britt Kent Hansen

cBrain, der i sidste årti - og måske stadig - leverede elendige arkivløsninger (som del af sagsstyringssystemer) til staten til afløsning for velfungerende ditto.

Ja, jeg taler af erfaring, men er ikke længere vidne til, hvorledes arkivskabelsen i staten forringes - i de mindste nogle steder.

Daniel Joelsen, Inge Lehmann, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Torben. Jeg anfægter ikke at han ikke er uddannet. Jeg ved godt at han brugte 9 år på at læse statskundskab (9 år !!!)
Jeg mener bare ikke at det nødvendigvis kvalificere til at rådgive i komplekse klimaløsninger. Politikere bruger eksperter til at rådgive dem i sådanne komplekse emner. Nu er han ved et trylleslag selv blevet eksperten. Imponerende.

Torben Siersbæk

@Jens Christian Jensen.
Som du har læst i stykket omfatter jobbet ikke "
"Her skal han hjælpe ledelsen med at lave en strategi for klimaløsninger som et nyt forretningsområde."

Torben Siersbæk

@Jens Christian Jensen.
Som du har læst i stykket omfatter jobbet ikke "at rådgive i komplekse klimaløsninger."
I stedet skal han "hjælpe ledelsen med at lave en strategi for klimaløsninger som et nyt forretningsområde.", hvilket er noget andet.
Hvad angår varigheden af hans statskundskabsstudium er der vist mange mulige forklaringer.
Min egen studietid ligger langt tilbage, men dengang var der mange aktiviteter, der kunne begrunde en forlængelse af den normerede studietid.
I de senere år har folketing og regering strammet og strammet reglerne og sat meget stramme grænser for studietiden.
Jeg mener nu ikke at det ræs var begyndt, da MØ uddannede sig.
Det er derfor pænt sagt en irrelevant betragtning, du gør dig!

PS: en ufærdig udgave af dette indlæg smuttede fra mig, beklager - det var min fejl.