Telegram

Rusland inviterer Myanmars kupleder til sikkerhedskonference

Myanmars topgeneral er til sikkerhedskonference i Rusland, som er storleverandør af våben til militærstyret.
Besøget i Rusland er kun general Min Aung Hlaings anden udlandsrejse, siden han kuppede sig til magten i Myanmar 1. februar. (Arkivfoto)

Besøget i Rusland er kun general Min Aung Hlaings anden udlandsrejse, siden han kuppede sig til magten i Myanmar 1. februar. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
20. juni 2021 kl. 19:44

Lederen af militærstyret i Myanmar, Min Aung Hlaing, er søndag ankommet til den russiske hovedstad, Moskva.

Her er han "inviteret af det russiske forsvarsministerium" til at deltage i en international sikkerhedskonference, rapporterer Myanmars statsstyrede tv-kanal MRTV.

Ruslands ambassadør i Myanmar "hilste på ham" i lufthavnen i hovedstaden Naypyidaw, inden han fløj med specialfly til den russiske hovedstad, Moskva, meddeler tv-stationen.

Besøget i Rusland er Min Aung Hlaings anden officielle udlandsrejse, siden han tog magten i Myanmar 1. februar.

Det er ikke oplyst, hvor længe generalen bliver i Rusland. Men sikkerhedskonferencen finder sted fra tirsdag til torsdag.

Rusland er et af de få lande, der er allieret med Myanmars militærstyre. Og russerne er storleverandører af våben til styret.

- Ruslands bånd til Myanmars militær er langt det tætteste af de større magter, og det bliver stadig tættere, skriver historiker og iagttager Thant Myint-U på Twitter.

Min Aung Hlaings besøg kommer efter, at FN's Generalforsamling fredag opfordrede FN-landene til at "forhindre strømmen af våben" til Myanmar.

Rusland undlod at stemme, da forslaget var til afstemning.

Militærkuppet 1. februar har udløst massive protester i Myanmar. Dem har militæret i stigende grad slået hårdt ned på. Det har kostet mindst 870 civile livet.

Kuppet i februar skete samme morgen, som det nyvalgte parlament for første gang skulle samles efter valget i november sidste år.

Ved valget fik den civile regeringschef, Aung San Suu Kyi, og hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), over 80 procent af stemmerne.

Militærets parti, USDP, fik kun syv procent.

Men generalerne hævder, at der er blevet snydt ved valget, og med den begrundelse væltede de regeringen og satte Suu Kyi samt landets præsident og store dele af den øvrige regering i husarrest.

Både uafhængige observatører og Myanmars daværende valgkommission afviser, at der var uregelmæssigheder af betydning ved sidste års valg.

Min Aung Hlaings første udlandsrejse gik til Indonesien, hvor han i april deltog i et krisemøde i Asean, der er en sammenslutning af sydøstasiatiske lande.

De øvrige Asean-ledere fik massiv kritik af Myanmars afsatte NLD-politikere.

De mener, at Asean med invitationen til Min Aung Hlaing anerkender Myanmars militærstyre som landets retmæssige regering.

/ritzau/AFP