Telegram

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

Efter to årtier og 44 døde har de sidste danske soldater forladt Afghanistan, oplyser Forsvarsministeriet.
Det er positivt, at de danske tropper kommer hjem. Da situationen i Afghanistan ikke længere behøver militær tilstedeværelse, mener forsvarsminister Trine Bramsen. (Arkivfoto).

Det er positivt, at de danske tropper kommer hjem. Da situationen i Afghanistan ikke længere behøver militær tilstedeværelse, mener forsvarsminister Trine Bramsen. (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
22. juni 2021 kl. 14:12

De sidste danske soldater forlader tirsdag eftermiddag Afghanistan og rejser hjem til Danmark.

Det sker efter knap to årtiers dansk tilstedeværelse i landet.

Soldaterne har været en del af en Nato-ledet mission, som nu ophører. Styrkerne trækkes hjem, efter at USA besluttede at trække sine styrker hjem.

Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der ikke længere behov for soldater i Afghanistan.

»Vi kan ikke blive ved med at have en militær tilstedeværelse alle steder i verden, hvor der ikke er demokrati, eller hvor deres samfund bygger på noget, som vi i de vestlige lande er uenige i,« siger hun.

I april gav Folketinget mandat til, at regeringen kunne indlede tilbagetrækningen.

Gennem de seneste 20 år i Afghanistan er 37 danske soldater faldet, mens syv er døde som følge af sygdomme, ulykker eller anden årsag.

Danmark er et af de lande, der har haft flest faldne per indbyggertal.

Samlet har der været 12.000 udsendte siden januar 2002.

I starten var det en militær operation for at bekæmpe al-Qaeda, men i 2014 overgik det til at være en støttende mission.

Militæranalytikere har påpeget, at det er lykkes at slå ned på den militante bevægelse, men at det overordnede mål med at sikre et stabilt land er mislykkedes.

Siden begyndelsen af maj, hvor USA og forsvarsalliancen Nato påbegyndte tilbagetrækningen af soldater, har Taliban taget kontrol over flere og flere distrikter i Afghanistan ifølge lokale embedsmænd.

Forsvarsministeren afviser, at den danske indsats har været spildt, når Taliban kan erobre store områder, kort efter at koalitionen er begyndt at trække sig ud.

»Nej, det er det ikke, men først og fremmest vil jeg bruge denne her mulighed til at takke alle danske soldater, som har været en væsentlig forudsætning for, at vi stadig kan leve trygt og sikkert her i Danmark.«

»Det ændrer ikke på, at der stadig er udfordringer i Afghanistan, og der er bekymringer om, hvordan fremtidens Afghanistan kommer til at se ud,« siger hun.

Beslutningen om at hente soldaterne hjem er kommet i kølvandet på USA's udmelding om, at alle amerikanske styrker skal være ude af Afghanistan inden 11. september.

Det er 20-årsdagen for terrorangrebet mod USA, som førte til den såkaldte krig mod terror og invasionen af Afghanistan.

/ritzau/

Opdateret 22. juni 2021 kl. 15:43

Måske en god nyhed, - men for hvem egentlig?

Vesten overtog krigene, efter at Ruslands krig havde skadet endnu mere. Og nu forlader man landet lige så splittet, usselt og udemokratisk, som det var, da man kom.

Netop nu er 2,7 mio. afghanere på flugt udenfor landet, og yderligere 4 mio. er på stadig flygt inde i landet.
- Hvem har Joe Biden, Trine Bramsen og de øvrige våbenbrødre egentlig tænkt sig, skal forsørge disse mennesker med mad, medicin, lægehjælp og andre nødvendigheder?
- Hvordan har man planlagt at gøre det? For uanset hvad, så har skadevolderne et forbandet ansvar for at gøre det.

Tusinde af mennesker er dræbt, byer og hele samfund er totalt smadret, og økonomien bygger igen på heroin. Men vesten tager ikke ansvar for sine handlinger.

Jeg har ofte funderet på, hvordan landet og befolkningen havde set på det, hvis de samme helt gigantiske summer, som krigene har kostet, var blevet brugt til konstruktiv opbygning af samfund, uddannelser, erhverv og demokrati over de samme 20 år.

Ib Christensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

"Ifølge forsvarsminister Trine Bramsen (S) er der ikke længere behov for soldater i Afghanistan.

»Vi kan ikke blive ved med at have en militær tilstedeværelse alle steder i verden, hvor der ikke er demokrati, eller hvor deres samfund bygger på noget, som vi i de vestlige lande er uenige i,« siger hun."

Sagde forsvarsministeren virkelig det?

Ib Christensen, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Jeg har aldrig forstået hvorfor det var nødvendigt med soldater pá jorden. Vi kunne have bombet dem fra luften, evt. kombineret med nålestiksoperationer udført af specialstyrker støttet af helikoptere. Og det kunne vi blive ved med indtil vi løb tør for ammunition og missiler, droner og fly, måske engang om 100 år hvis nogensinde.

Al det der vrøvl om at ville indføre demokrati og skolegang for piger, det skulle vi have holdt os helt ude af, og lade afghanerne om at beslutte.

Krister Meyersahm

Lad det være sidste gang.

Jeg er af den opfattelse, at vi bør ændre Grundlovens § 19 og fratage folketinget retten til at sende danske styrker på krigstogter på fremmed territorium, med mindre, vi eller vore allierede er angrebet først, vel at mærke, af regulære styrker – ikke af kriminelle terrorister som Bin Laden.

Med en sådan begrænsning af politikernes uindskrænkede ret i spørgsmålet, havde vi undgået mange ulykker og vigtigst – ikke pustet til ilden i andres pågående konflikter.

Daniel Joelsen, kjeld hougaard, uffe hellum og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

@Gert Romme “ Vesten overtog krigene, efter at Ruslands krig havde skadet endnu mere. Og nu forlader man landet lige så splittet, usselt og udemokratisk, som det var, da man kom.”

Den kan ikke engang skylles ned med snaps! I min håndbog for idioti, står at vesten støttede hvem som helst, bare for at få russerne ud. Dette gjald også Osama Bin Laden og Mujahideen, som også ødelagde landet og senere vendte sig mod vesten. Og så har man bekæmpet dem med undskyldninger om pigeskoler og demokrati, for at dække over ødelæggelserne. Tæller man ofrene og de tons af bomber der er smidt, er der ingen tvivl om, at man efterlader et land, der er mere ødelagt og splittet end da man kom. Næ, usselt er kun det man kan sige om de lande der har deltaget uden at indfri. Dermed ikke sagt at Rusland går fri heller.

@ Daniel Joelsen,

Jeg bruger ikke snaps. I øvrigt kan man kun få rakija her, men der er også rigtig god.

Men mit perspektiv går lidt længere tilbage til tiden før russernes mangel på triumfer i Afghanistan, som Rusland reelt forsøgte at gøre til en russisk provins.

Jeg gjorde ubådstjeneste som dansk officer i UK i nogle år, og på dette tidspunkt var det en udbredt opfattelse blandt højtstående officerer, at Afghanistan og bagved liggende lande var en umistelig del af imperiet.

Selv i ubådene arbejde jeg sammen med en række meget dygtige sikhere, der i øvrigt havde egen uniform og egen status. En del af dem kom fra de sydlige provinser, og kendte ganske godt til forholdene.

På disse baggrunde var det min opfattelse, at der faktisk var en form for fredelige forhold i landets dalområder. Men at der fremkom en vis uro, da UK forlod dem i et ledelsesmæssigt tomrum og uden at skabe nødvendige forudsætninger så de kunne klare sig.

Men det var den uro, som Rusland ligefrem "dyrkede", for at kunne gå ind og skabe "fredelige forhold".