Telegram

Hegaard stopper i politik efter grænseoverskridende adfærd

Kristian Hegaard (R) har allerede meddelt den radikale folketingsgruppe, at han udtræder af Folketinget.
Folketingsmedlem Kristian Hegaard (R) forlader politik efter en sag om grænseoverskridende adfærd. (Arkivfoto)

Folketingsmedlem Kristian Hegaard (R) forlader politik efter en sag om grænseoverskridende adfærd. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
12. august 2021 kl. 18:40

Det Radikale folketingsmedlem Kristian Hegaard skulle ved flere lejligheder have udvist grænseoverskridende adfærd.

Derfor udtræder han af Folketinget, skriver han på Facebook.

- Jeg er netop blevet bibragt den information, at jeg ved en festlig lejlighed i byen for nylig i en meget fuld tilstand, som jeg desværre intet husker fra, har udvist grænseoverskridende adfærd, skriver han.

- Det er jeg simpelthen så ked af - for jeg har intet ønske om at overskride andres grænser, og jeg beklager dybt.

Kristian Hegaard er blandt andet retsordfører for Radikale Venstre. Han har allerede meddelt den radikale folketingsgruppe, at han udtræder af Folketinget og stopper i politik.

I en pressemeddelelse skriver partiet, at man er trist over at skulle miste Hegaard, men at man er enig i hans beslutning om at udtræde.

- Kristian Hegaard har netop meddelt os og resten af den radikale folketingsgruppe, at han for nylig har optrådt grænseoverskridende i festlig sammenhæng, skriver partiet.

- Vi er triste over Kristians beslutning, men efter at have hørt hans begrundelse er vi enige i hans beslutning og tager den til efterretning.

Det er partiets uafhængige kontaktinstans, som håndterer partiets samværspolitik. Instansen gjorde for nogle måneder siden partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, opmærksom på en henvendelse vedrørende Hegaard.

- Jeg havde alle intentioner om, at det ikke skulle gentage sig. At jeg efter den første samtale med Sofie Carsten Nielsen har begået en ny fejltagelse, må jeg tage konsekvensen af, skriver Hegaard.

Partiet oplyser i pressemeddelelsen, at det ikke har yderligere kommentarer for nu.

Det er ikke første gang, Radikale Venstre bliver ramt af en sag om grænseoverskridende adfærd.

Sidste år trak partiets daværende politiske leder, Morten Østergaard, sig fra posten. Han blev afløst af Sofie Carsten Nielsen.

Årsagen var, at han en del år forinden havde krænket partifællen Lotte Rod og senere også andre kvinder.

/ritzau/

Opdateret 13. august 2021 kl. 08:35

Denne beslutning er absolut ikke et tab for samfundet - eller partiet.

Ruth Sørensen, Torben Bruhn Andersen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Jamen hvad ER der dog med de der politikere og/eller magtmennesker???

Niels K. Nielsen, Brian W. Andersen, jens rasmussen, Torben Bruhn Andersen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar

Det er da en sørgelig historie. Men jeg tror nu ikke de 4 ofre lider så meget som Kristian Heegaard lider i øjeblikket! Når det er sagt, så er det betænkeligt at så mange, eller en del af vores mandlige politikere har så dårlig en dømmekraft"! Eller virkelighedsfornemmelse!

Arne Albatros Olsen og Jes Balle Hansen anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Åh Gud fri mig vel, hvad er der nu med ham, hvordan kan en fuld, handicappet mand i kørestol udvise en så grænseoverskridende adfærd, at han bør forlade Folketinget? Det må have krævet en betydelig logistisk/rummelig sans fra hans side at krænke nogle kvinder i sådan grad, at de måtte sladre til Sofie Carsten Nielsen. Under alle omstændigheder gavner det her ikke #metoo sagen, projektet kommer mere og mere til at fremstå som en latterlig og hysterisk McCarthyisme, hvor man skyder spurve med kanoner. Folk - navnlig vælgerne - bliver dødtrætte af at høre om det.

Benta Victoria Gunnlögsson, Søren Knudsen, Morten Bo Johansen, René Arestrup, Kenneth Graakjær, Anders Reinholdt, Tino Rozzo, Frank Hansen, ulrik mortensen, Signe Hansen, Jens Christensen, Torben Bruhn Andersen, olivier goulin og Flemming Kjeldstrup anbefalede denne kommentar
Poul Anders Thomsen

Det bliver spændende at se om der vil være et parti tilbage til næste valg. Der er efterhånden ved at være lige så god chance for at de løber tør for vælgere som for kandidater.

Helle Degnbol

Endnu en stærk politiker. Der gør mig ondt.

Anders Sørensen

@Flemming Olsen, hvad har handicap at gøre med at opføre sig grænseoverskridende? Noget siger mig - også andet i din tekst - at du ikke helt har fattet, hvad det vil sige at overskride grænser, og hvor ubehageligt det kan være for den/dem, det går ud over.

ingemaje lange, David Zennaro, Mikael Benzon, Nike Forsander Lorentsen, Rikke Nielsen, Ruth Sørensen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

En anden ting Folketinget og andet godt folk har megen travlt med at tale om de unges alkoholforbrug. Kunne Folketingets partier ikke holde fester uden alkohol, når så mange ikke kan tåle "mosten" og går til grænseoverskridende handlinger.

Rikke Nielsen, David Zennaro, Carsten Munk, Henriette Bøhne, Jan Jensen og Per Christensen anbefalede denne kommentar

Ja, hvad kan det radikale venstre havde fejret så vildt og voldsomt, at Hegaard to gange af, med et halvt år imellem, ikke har kunnet huske de perioder af festlighederne, hvor han optrådte grænseoverskridende?

John S. Hansen

Jeg har absolut ingen sympati for de Radikale på nogen måde, men for såvidt en vis sympati for Hegaard.
Denne sympati er dog udelukkende baseret på, at jeg beundrer en mand som ham, der med et betydeligt handicap har formået at komme frem og klare sig, og leve et "normalt" liv(i politik).

Og som en krølle på halen ser jeg egentlig noget smukt i, at hans normalitet udstrækker sig til det som de fleste af os andre mænd har prøvet - nemlig det, at blive for fuld og i upassende grad være lige lovligt opmærksomme på hvor skønne vi mænd synes kvinder kan være - og så udtrykke det på en anmasende, kluntet og plat måde! (en ikke ulovlig måde, i strafferetslig forstand)

Dorte Sørensen

Bemærkning til John S. Hansens - "at jeg beundrer en mand som ham, der med et betydeligt handicap har formået at komme frem og klare sig, og leve et "normalt" liv(i politik)." - ja det var jo netop det der forsøgtes fra 1970'erne - hvor mange institutioner blev nedlagt og beboerne flytte ud i små bosteder, fremkommelighed til offentlige bygninger og transport blev gjort muligt så folk med handikap kunne få et så "normalt liv" som muligt.

Desværre er denne gode udvikling vendt - dels ved Løkke Rasmussens Strukturreform hvor området helt overgik til den enkelte kommune og flere gode behandlingssteder blev nedlagt , hjælpemidlerne blev begrænset , osv...........osv..........

Der er naturligvis intet i vejen for, at Heegaard kan have opført sig upassende på mange måder. Men i Metoo sager plejer det fysisk truende og intimiderende, eller deciderede overgreb, at spille en central rolle. Og dette virker ikke som noget der seriøst vil kunne udgå fra en så tydeligt bevægelseshandicappet mand.

Og med den fysiske intimidering ude af billedet melder der sig mindst to spørgsmål. For det første: Når der næppe er tale om en truende adfærd. er der så en rimelig sammenhæng mellem gerning og konsekvens? Og for det andet: Hvad med kvinderne? Hvis det er så almindeligt blandt vore politikere med sanseløs druk og uhæmmet adfærd (noget der må være et stort problem i sig selv), så er der ingen der skal bilde mig ind, at der ikke også forekommer eksempler på, at kvindelige politikere overskrider andres grænser. Så der må være nogle mekanismer i spil, som forhindrer en reelt ligestillet tilgang til emnet.

John S. Hansen

Peter Jensen
13. august, 2021 - 08:47@

I Østergaard sagen(med en lille frisk hånd på et kvindelår)var der da intet truende element!

John S. Hansen
Jo det var der da! Uanset om det var seriøst eller ej, så indgik det i de krænkedes beretninger, at situationerne med Østergaard kunne virke truende og utrygge, og at de var bange for ham. Men her spiller det igen ind i Metoo-narrativet, at truslerne ikke behøver at være voldsomt indlysende for udenforstående.

Kollektivt selvmord for Rv. Nåh ja, hvad så!
På den anden side er der nogen der krænker mig ved deres blotte tilstedeværelse. Hvad gør vi ved det?

Rikke Nielsen

Nu spiller det jo ind i historien, at Heegaard selv har valgt at trække sig, da han selv mener, at hans egne handlinger ikke er acceptable.

John S. Hansen

Peter Jensen
13. august, 2021 - 09:07@

Peter! Hold nu op.

Det kan godt være at Østergaard har været pisseirriterende, respektløs og ubehagelig - men truende!? Naah....!!

Jeg var der af gode grunde ikke. Men Lotte Rod kendte jo udmærket Østergaard i forvejen - så hun har jo nok ikke troet at at var ved at springe ud som en Amagermand, en peter Madsen eller ted Bundy!!

John S. Hansen

"Troet at han"

Rikke Nielsen

Truslen er vel selve magtrelationen.... ikke nødvendigvis store muskler... Magtmisbrug har mange grimme ansigter.

Flemming Olsen

@ Andersen Sørensen Ja, jeg har ærligt talt lidt svært ved at forestille mig den konkrete situation for mit indre blik, en crowded bar eller cafe i den indre by, hvor Heegaard skulle have manøvreret rundt i sin kørestol og overskredet grænser fra siddehøjde. Det må have været ret nemt for den pågældende dame at undgå ham - eller ligeså stille køre ham et andet sted hen uden for gramsevidde.

John S Hansen
Lotte Rod var jo ikke den eneste. Blandt anklagerne var der f.eks. en anonym praktikant, der angiveligt skulle være blevet decideret overfaldet af Østergaard ved en sommerfest, og at nogen måtte lægge sig imellem dem for at beskytte hende. Men jeg nævner overhovedet ikke dette for at dømme i denne sag. Min pointe er udelukkende, at trusler, intimidering og regulære overgreb typisk indgår i anklagerne i Metoo-sagerne. Dette gjaldt også for Østergaard-sagen, men det ville trods alt være en overraskelse, hvis det også skulle indgå i Hegaard-sagen.

Rikke Nielsen

Mange af de indlæg, der dukker op her, synes jeg er ydmygende overfor Hegaard. Er han ikke et menneske, der skal stå til ansvar for sine handlinger bare fordi han sidder i kørestol? Eller fordi han har drukket sig fra vid og sans? Betragter I ham som et lille barn uden ansvar?

Jeg tænker, at der er en rådden drukkultur blandt mange politikere, og at det kunne hjælpe lidt på værdigheden, omgivelserne og fremtiden (for dem selv og andre) at holde lidt tilbage på promillerne.

ingemaje lange, Jan Jensen, Søren Cramer Nielsen, Anders Sørensen og Jesper Andersson anbefalede denne kommentar

Rikke Nielsen
I de sager vi har set indtil videre, har der som regel, hvis ikke hver gang, været tegnet et billede at en kombination af såvel et magtforhold og en fysisk trussel eller intimidering.

Rikke Nielsen

Peter Jensen, og Hegaard kan ikke udgøre en magtposition fordi han sidder i kørestol?

Anders Sørensen

@Flemming Olsen, du fokuserer meget (som også andre i kommentarsporet) på det fysisk intimiderende. Er vi ikke efterhånden kommet videre derfra? Forstår nogle virkelig ikke, at trusler og grænseoverskridende adfærd ikke behøver være bakket op med våben, store muskler eller for den sags skyld bare førlighed?

Nej, Hegaard er næppe fysisk intimiderende. Han kører garanteret ikke rundt på et diskotek nær dig og klapper damerne i røven eller hiver dig ind i den nærmeste baggård og serverer en uppercut og lidt spark til kæben.

Han er til gengæld en magfuld person på anden vis. Alene af den grund kan han selvfølgelig intimidere. Ikke at grænseoverskridende adfærd nødvendigvis behøver være bakket op af trusler.

Hvad er det i øvrigt for en absurd, nedladende holdning til handicappede, at hvis de overskrider grænser (verbalt eller fysisk), så bør man tage det med et smil, fordi ... nåja, stakkels handicappede mand, skulle han ikke have lov at have lidt sjov, og i sidste ende kan man jo bare vælte hans kørestol, og hvordan vil han SÅ komme hjem fra byen måske ...?

ingemaje lange og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Rikke Nielsen
Uanset om kan opfattes som ydmygende, er det en simpel konstatering, at et handicap som Hegaards har praktiske konsekvenser, og at den fysiske trussel næppe indgår i ligningen. Det ligner altså ikke en sag, som de plejer at være. Og det burde, som jeg skrev ovenfor, give anledning til et nyt perspektiv på emnet. Der findes også mange kvinder i politik med magt, og der er ingen grund til at antage, at de alle er fuldstændigt hævet over at overskride andres grænser. på den ene eller anden måde.

Rikke Nielsen

Peter Jensen, jeg har aldrig påstået at magtfulde kvinder ikke kan udøve magtmisbrug, men hvad det har med den konkrete Hegaard-sag at gøre, har jeg svært ved at se som andet end et forsøg på whataboutism.

Eva Schwanenflügel og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Anders Sørensen
Du har ganske giver ret i, at grænseoverskridende adfærd ikke behøver at indebære en fysiske trussel. Det ændre bare ikke ved, at det stort set altid ender med at indgå i sagerne. Derfor bør den aktuelle sag give anledning til et frisk blik på emnet.

Rikke Nielsen
Det har jeg heller ikke påstået, at du har. Men hvis man overhovedet skal kunne diskutere alment ud fra et konkret eksempel, kan whataboutism ikke være en relevant anklage. Jeg hverken forsvarer eller dømmer Hegaard, men er mest interesseret i, hvordan hans sag kommer til at påvirke den almene samtale om emnet.

Ole Rasmussen

Det som undrer mig er, hvordan en mand som knap kan bruge sine egne hænder, kan bringe sig i en situation hvor han udøver en fysisk krænkelse. Som til andet han foretager sig, så kræver det hjælp eller er det helt ved siden af? Synes jeg savner nogle fakta.

Sider