Telegram

Formodet ensom terrorulv havde IS-flag over sengen

24-årig erkender køb af pistol fra PET-agent. Men siger, det aldrig var kommet så vidt uden agentindblanding.
En 24-årig mand er ved Retten på Frederiksberg tiltalt for at anskaffe sig et våben, som han ville bruge til at begå terror med.(Arkivfoto)

En 24-årig mand er ved Retten på Frederiksberg tiltalt for at anskaffe sig et våben, som han ville bruge til at begå terror med.(Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
1. september 2021 kl. 12:21

En i dag 24-årig mand svor troskab til Islamisk Stat og havde den militante bevægelses sorte flag hængende over sengen, inden han i april i fjor blev anholdt i besiddelse af en Glock-pistol med 50 tilhørende skarpe patroner.

Det er senioranklager Marie Petersen fra Københavns Politi, som onsdag i Retten på Frederiksberg fremlægger sagen mod den mand, der efter anklagemyndighedens opfattelse var på vej til på egen hånd at begå et terrorangreb i Danmark eller i udlandet.

- Det er anklagemyndighedens opfattelse, at tiltalte sympatiserer med Islamisk Stat, lyder det fra Marie Petersen.

Men var der tale om en ensom ulv med planer om at udføre et dødeligt angreb, eller var der tale om en ung mand, der var fascineret af Islamisk Stat og våben, og som blev forført af en politiagent til at anskaffe sig et våben?

Det er det spørgsmål, som dommere og nævninger ved Retten på Frederiksberg skal afgøre de kommende uger.

Marie Petersen fortæller, at det var "kildeoplysninger", som tilbage i begyndelsen af april 2020 fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at fatte interesse for manden.

Hans telefon blev aflyttet og sporet. Politiet kunne også følge mandens færden på nettet.

Den mistænkte boede på det tidspunkt delvist i morens lejlighed i Valby. Her foretog efterretningstjenesten hemmelige ransagninger og oprettede rumaflytninger.

På en aflytning kan man høre manden aflægge en troskabsed til Islamisk Stat. Og over sengen i lejligheden hang et sort flag med den islamiske trosbekendelse påtrykt med hvid skrift. Et flag, som bruges af Islamisk Stat.

Via den krypterede chattjeneste Signal etablerede en PET-agent kaldet 474a kontakt til manden. Agenten gav sig ud for at være muslim, og samtalen udviklede sig og endte altså i et våbenkøb.

Forsvarsadvokat Rolf Gregersen mener, at PET gik for vidt i forhold til reglerne om agentvirksomhed.

- Min klient erkender, at han har fået overdraget et skydevåben. Men synspunktet er, at det ikke ville være sket, hvis ikke en eller flere politiagenter havde interageret, lyder det fra Rolf Gregersen.

Og PET-agentens skriverier på chatten var da heller ikke alle renset for værdiladede udsagn. Blandt andet skriver 474a på et tidspunkt, hvor samtalen handler om vantro:

- De er islams fjender, og de vil få, som de fortjener. Hvis ikke i dette liv så i Helvede.

Under sagen har den 24-årige ikke villet tale med politiet. Men onsdag i retten svarer han beredvilligt på Marie Petersens spørgsmål. Det er dog ikke lige sammenhængende, det hele.

For eksempel væver den tiltalte noget i det, da Marie Petersen spørger, hvorfor han i chatten har skrevet, at han vil skære hovedet af vantro danske politibetjente.

- Skal jeg forstå det sådan, at du har skrevet det for at overbevise den anden om, at du er en rigtig muslim, lyder det opsummerende fra retsformand Eva Hammerum.

- Ja, lyder det fra den 24-årige.

Chatten indeholder andre udsagn, som nok må anses for at belaste den 24-årige. Blandt andet spørger han på et tidspunkt 474a:

- Er det tilladt at bekæmpe vantro i gader, som ikke bærer våben eller kæmper. På caféer for eksempel?

Chatkontakten mundede ud i, at 474a satte den tiltalte i forbindelse med en anden agent kaldet 472a, som kunne skaffe den tiltalte et våben.

Mødet mellem den tiltalte og 472a skulle foregå 30. april 2020 på parkeringspladsen i krydset mellem Blushøjvej og Ny Ellebjergvej i København.

Her blev manden anholdt efter at have fået overdraget pistol og ammunition.

Der ventes afgørelse i sagen 27. september.

/ritzau/