Telegram

Den franske filmstjerne Jean-Paul Belmondo er død

I 1960 brød Belmondo igennem med sin rolle i Jean-Luc Godards film ’Åndeløs’. Skuespilleren blev 88 år
Den franske filmstjerne Jean-Paul Belmondo er død

RITZAU SCANPIX

Telegram
6. september 2021 kl. 16:33

Skuespilleren Jean-Paul Belmondo, som i årtier var fransk films mest fremtrædende og flabede charmør, er død.

Det oplyser hans advokat, Michel Godest, til det franske nyhedsbureau AFP mandag.

Belmondo blev 88 år. Han var en vigtig del af fransk films nye bølge i 1960’erne og slog for alvor igennem internationalt som rastløs gangsterspire i Jean-Luc Godards film ’Åndeløs’ fra 1960.

I 1964 erklærede Time Magazine endda, at Belmondo var ansigtet på det moderne Frankrig.

»Det primære symbol (på Frankrig) er et billede af en ung mand, der sidder og hænger i en caféstol. Denne mand er Jean Paul Belmondo,« skrev Time.

Den karismatiske skuespiller, der som helt ung gjorde sig i bokseringen, begyndte senere i sin karriere at være med i mere mainstream-orienterede film, og han etablerede sig siden som en af fransk films største stjerner inden for action- og komediegenren.

I løbet af sin karriere spillede han blandt andre over for skuespillere som Catherine Deneuve og Sophia Loren, og Belmondos roller spillede tit på hans udseende.

Belmondo udførte ofte sine egne stunts. Og han forsvarede gerne sin beslutning om at henvende sig til et mere bredt publikum.

»Når en skuespiller har succes, vender folk ryggen til ham og siger, at han har taget den lette vej, og at han ikke ønsker at gøre en indsats eller tage risici.«

»Men hvis det var så let at fylde biograferne, ville det gå meget bedre i filmverdenen, end det gør nu. Jeg tror ikke, at jeg var blevet i rampelyset så længe, hvis jeg var uden talent. Så dumme er folk ikke,« har Belmondo udtalt.

Som helt ung knockoutede Belmondo i Paris modstandere i bokseringen. Men han afsluttede den del af sin karriere ganske tidligt.

Jean-Paul Belmondo blev blandt andet tildelt en César – ofte kaldet en fransk oscar-statuette – i 1989 for bedste mandlige hovedrolle i filmen ’Itinéraire d'un enfant gâté’.

Los Angeles Film Critics Association Awards tildelte i 2010 skuespilleren en ærespris for hans karriere.

Der er i blevet solgt 130 millioner billetter til Belmondos film. Han fik det kærlige tilnavn ’Bebel’ i Frankrig.

Ifølge advokaten Michel Godest døde Belmondo i sit hjem.

»Han havde været meget træt i noget tid. Han døde på fredfyldt vis,« siger Godest.

 

Il restera à jamais Le Magnifique. Jean-Paul Belmondo était un trésor national, tout en panache et en éclats de rire, le...

Posted by Emmanuel Macron on Monday, September 6, 2021

 

Opdateret 7. september 2021 kl. 09:59

Maj-Britt Kent Hansen

Købte en del af de 130 millioner billetter - mest til gangsterfilmene, hvor han spillede sammen med Alain Delon og Yves Montand. Det var tider!

France 2 og TV5 Monde havde lange portrætter af ham i går aftes. Man skal nok ikke forvente, at DR sender noget i anledning af hans død.