Telegram

Krigen mod terror gav jihadismen vokseværk

Jihadismen har for alvor bredt sig, efter at USA indledte krigen mod terror, siger forskere.
I 2015 var en række steder i den franske hovedstad, Paris, udsat for angreb, hvor i alt 130 mistede livet og hundredvis flere blev såret. Billedet er taget i nærheden af natklubben Bataclan, som er en af de steder, der blev angrebet. (Arkivfoto)

I 2015 var en række steder i den franske hovedstad, Paris, udsat for angreb, hvor i alt 130 mistede livet og hundredvis flere blev såret. Billedet er taget i nærheden af natklubben Bataclan, som er en af de steder, der blev angrebet. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
11. september 2021 kl. 06:02

USA's og dets allieredes kamp mod terror ser ikke for godt ud i historisk perspektiv.

Selv om amerikanske styrker i 2011 fik ram på al-Qaeda-lederen Osama bin Laden, er flere militante islamistiske bevægelser dukket op, siden USA ti år forinden indledte "krigen mod terror", som daværende præsident George Bush navngav den.

Det franske nyhedsbureau AFP har talt med eksperter, der peger på, at jihadisme i dag er blevet en global trussel på en helt anden måde end i 2001.

Blandt andet er der langt flere grupper - og de er spredt over hele verden.

Og enkeltpersoner kan inspireres til terror via internettet, som i dag er langt mere udbredt, end det var for 20 år siden.

Abdul Sayed, forsker i jihadisme på universitetet i Lund i Sverige, siger, at enden på bin Laden ikke blev enden på jihadisme.

- Det lykkedes dem at dræbe bin Laden. Men hvis målet var at standse transnational jihadisme, er det en total fiasko, siger han.

I 2004 og 2005 blev Spanien og Storbritannien ramt af al-Qaeda-terror i den offentlige trafik.

193 døde i Madrid 2004, mens 52 blev dræbt i London i 2005.

Og især i årene efter bin Ladens død blev Islamisk Stat (IS) - der blandt andet blev dannet af officerer fra Iraks gamle styre - meget aktiv. Der har været en række store angreb i Europa, specielt i Frankrig.

IS deler sin fundamentale ideologi med al-Qaeda og Taliban, nemlig en meget konservativ og militant sunni-islam.

Center for Strategiske og Internationale Studier (CSIS) i USA vurderede i 2018, at der globalt var 67 aktive terrorgrupper. Det højeste antal siden 1980.

- Målet, som blev sat, var uopnåeligt. Terrorisme kan ikke besejres. Truslen ændrer sig konstant, siger Assaf Moghadam, der i Israel forsker i terrorisme.

/ritzau/

"Vesten" er arrogant og stupid. Så længe vi ikke fjerner årsagen til at al-Qaeda, IS m.fl. kan opstå - og det vil vi jo ikke - vi vil end ikke reflekterer over hvorfor tingene er som de - så fortsætter fordømte her på jorden med at angribe os, der siden korstogenes tid har begået serielle overgreb mod den arabiske verden (og det øvrige globale Syd).

Og nærværende avis vil hellere græde snot over ofrene fra 11. september, end at ofre en eneste linie på de ca. 1,5 mio irakere der døde som følge af USA's og koalitionen af villige medløbere krænkelser af elementære menneskerettigheder.