Telegram

OVERBLIK: Dansker er anklaget for kæmpe skovbrand i USA

I sommeren 2018 hærgede en stor naturbrand i Colorado. En dansk mand afventer, om han skal for retten.
Telegram
8. september 2021 kl. 19:41

En dansk mand i 50'erne har siden juni 2018 siddet fængslet i USA, hvor han er anklaget for at have startet en af de mest omfattende skovbrande i delstaten Colorados historie.

Fængslingen har varet i mere end tre år, men danskeren er endnu ikke blevet stillet for retten i en retssag. Det skyldes, at han på grund af sit mentale helbred ikke er i stand til det.

Få et overblik over sagen her:

* 27. juni 2018 begynder en omfattende brand i et naturområde i den sydlige del af delstaten Colorado.

* Branden spreder sig og ender med at ødelægge 141 boliger og et område på mere end 43.000 hektar. Det svarer til over 60.000 fodboldbaner eller mere end en ottendedel af Falster.

* Branden er ifølge amerikanske medier den tredjestørste i Colorados historie.

* 30. juni 2018 bliver en dansk mand på 52 år anholdt og sigtet for at have forårsaget branden. Han bliver fængslet og har været det siden.

* Han er kommet med forskellige forklaringer i forløbet. Til at begynde med forklarer han, at han startede en brand for at brænde affald af.

* Senere har han forklaret, at branden opstod, da han var ved at grille på en grillplads i en fordybning i jorden. Han lagde sig til at sove i sin autocamper og vågnede ved lugten af røg. Danskeren nægter, at han startede branden med vilje.

* Anklageskriftet mod danskeren tæller 141 punkter om brandstiftelse - et punkt for hver bygning, der er blevet ødelagt i branden.

* Siden anholdelsen har der været adskillige retsmøder om sagen, men uden at en egentlig retssag er gået i gang. Det skyldes, at det er blevet vurderet, at danskeren ikke er i stand til at gennemføre en retssag.

* Retten afventer, om han bliver rask nok til en retssag. Men danskeren lider af vrangforestillinger, og han vil ikke tage medicin.

* Den 31. august beslutter en civil domstol, at han skal tvangsmedicineres. Det skete ifølge hans forsvarere, uden at de fik besked om retsmødet. Afgørelsen blev appelleret, men tvangsmedicineringen er gået i gang.

Kilder: Alamosa News, The Denver Post, AP og Ritzau.

/ritzau/