Telegram

OVERBLIK: Se internationale lederes ord om 11. september

Dronning Elizabeth II, EU-Kommissionens formand og mange andre har udtalt sig på 20-året for 11. september.
En mand går ved ruinerne af det sammenstyrtede World Trade Center i New York City den 11. september 2001. (Arkivfoto)

En mand går ved ruinerne af det sammenstyrtede World Trade Center i New York City den 11. september 2001. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
11. september 2021 kl. 11:29

20-året for terrorangrebet mod USA 11. september markeres lørdag rundt om i verden. En række internationale figurer udtaler sig om ofrene, de overlevende og redningsindsatsen og om, hvordan dagen påvirkede hele verden i de efterfølgende årtier.

Her er et foreløbigt overblik lørdag morgen:

* USA's præsident, Joe Biden, har udsendt en videoudtalelse fredag aften lokal tid inden markeringen:

- I kampen om Amerikas sjæl er sammenhold vores største styrke. Sammenhold betyder ikke, at vi skal tro på det samme. Vi skal have en grundlæggende respekt og tro på hinanden og på denne nation, siger Biden.

* USA's tidligere præsident Barack Obama:

- I dag mindes vi de næsten 3000 mænd, kvinder og børn, der døde 11. september 2001, og endnu flere der mistede deres liv i vort lands tjeneste i de to årtier efter. (...) Men denne årsdag handler også om at reflektere over, hvad vi har lært i de 20 år siden den frygtelige morgen.

* USA's tidligere præsident Bill Clinton:

- USA vil aldrig glemme dem, der mistede livet, dem der satte det på spil eller gav deres eget liv for at redde andre, samt dem hvis liv blev forandret for evigt for 20 år siden. Vi skylder dem alle at forenes igen med sammenhold, håb, medfølelse og beslutsomhed.

* Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg:

- Kampen mod terrorisme vil fortsætte, og Nato vil fortsat spille sin rolle som det eneste sted, hvor Europa og Nordamerika forenes hver dag for vores fælles sikkerhed. (…) Hvad end der sker, er vi mere sikre, når vi står sammen.

* EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen:

- På 11. september mindes vi dem, som har mistet deres liv, og ærer dem, som har risikeret alt for at hjælpe dem, skriver von der Leyen på Twitter.

* Storbritanniens premierminister, Boris Johnson:

- Mens terrorristerne påførte os sorg og lidelse, og mens truslen fortsat er til stede i dag, kan vi nu med 20 års perspektiv sige, at de mislykkedes med at ryste vores tro på frihed og demokrati, siger Johnson i en videomeddelelse, der vil blive vist lørdag i Londons Olympic Park.

* Storbritanniens dronning Elizabeth II:

- Mine tanker og bønner - og også min families og resten af nationens - går til ofrene, de overlevende og de ramte familier samt de folk, der stod i første linje, og redningsarbejdere, der blev tilkaldt.

- Mit besøg ved World Trade Center i 2010 står mejslet ind i min hukommelse, siger hun i en meddelelse.

* Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S):

- Billederne af flyene og tvillingetårnene, der kollapser, og angrebet på Pentagon er indlejret i vores fælles hukommelse som udtryk for den absolutte ondskab, skriver Jeppe Kofod i en pressemeddelelse.

- Det samme er de urovækkende billeder af resterne af United 93 spredt ud over markerne i Pennsylvania.

Kilder: Reuters, dpa, Udenrigsministeriet.

/ritzau/

Opdateret 11. september 2021 kl. 19:39