Telegram

Rapport: Klima vil drive over 200 millioner migranter på flugt

Klimaforandringer er en stadig mere betydelig faktor med hensyn til at skabe migration, fastslår ny rapport.
En stigning i havniveauet kan true risproduktionen i Vietnams lavtliggende Mekong Delta, hvormed folk vil rejse derfra, konkluderer en ny rapport fra Verdensbanken. (Arkivfoto)

En stigning i havniveauet kan true risproduktionen i Vietnams lavtliggende Mekong Delta, hvormed folk vil rejse derfra, konkluderer en ny rapport fra Verdensbanken. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
13. september 2021 kl. 22:32

Hvis der ikke sættes øjeblikkeligt ind mod klimaforandringerne, så vil stigende vandstand i verdenshavene, mangel på ferskvand og tilbagegang i produktionen af afgrøder kunne tvinge 216 millioner mennesker til at migrere inden for deres egne landegrænser inden 2050.

Det fastslår Verdensbanken i en ny rapport offentliggjort mandag.

Rapporten, "Groundswell 2.0", er baseret på følgerne af klimaforandringer i seks regioner.

Den fastslår, at der vil opstå "migrationsbrændpunkter" som følge af klimaforandringerne allerede i 2030, og at de vil være intensiveret i 2050.

Forandringerne vil ramme verdens fattigste områder hårdest.

Vurderingerne er opdateringer af en rapport fra 2018 med nye tal for blandt andet Østeuropa, Centralasien, Nordafrika og Østasien baseret på mere komplette data om de potentielle følger af de stigende globale temperaturer.

- Klimaforandringer er en stadig mere betydelig faktor med hensyn til at skabe migration, fastslår rapporten.

Ifølge den nye rapport vil Afrika syd for Sahara alene tegne sig for 86 millioner af de internt fordrevne klimamigranter. I Nordafrika vil der være 19 millioner.

Imens forventes der omkring 40 millioner klimamigranter i Sydasien og 49 millioner i Østasien og stillehavsområdet.

Sådanne bevægelser vil lægge et betydeligt pres på både afsender- og modtagerområder og vil belaste byer og bymidter og bringe udvikling i fare, konkluderer rapporten.

Eksempelvis vil en stigning i havniveauet true risproduktion, akvakultur og fiskeri, hvilket kan betyde, at folk i stor stil vil forlade Vietnams lavtliggende Mekong Delta.

I 2018 vurderede Verdensbanken, at Afrika, Sydasien og Latinamerika ville få 133 millioner klimamigranter, og at mange millioner allerede lever med konsekvenserne af klimaforandringer.

/ritzau/Reuters

Opdateret 13. september 2021 kl. 22:50