Telegram

Colin Powell er død efter smitte med coronavirus

Colin Powell, der var udenrigsminister under George W. Bush, er død efter coronasmitte. Han blev 84 år.
Colin Powell er tidligere amerikansk udenrigsminister og militærchef. Han er død som følge af coronasmitte. (Arkivfoto).

Colin Powell er tidligere amerikansk udenrigsminister og militærchef. Han er død som følge af coronasmitte. (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
18. oktober 2021 kl. 14:08

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell er død som følge af komplikationer efter smitte med coronavirus.

Det oplyser hans familie gennem Powells officielle Facebook-side.

Den tidligere minister og øverste chef for USA's militær blev 84 år.

Powell var færdigvaccineret mod coronavirus, lyder det i opslaget. Ifølge NBC News var Powell også diagnosticeret med leukæmi.

- Vi vil gerne takke de ansatte på Walter Reed National Medical Center for deres gode behandling. Vi har mistet en fantastisk og kærlig ægtemand, far, bedstefar og en stor amerikansk personlighed, skriver familien.

Det fremgår ikke mere præcist, hvad der forårsagede Powells død.

Colin Powell var republikansk udenrigsminister under George W. Bush fra 2001 til 2005. Han var den første sorte udenrigsminister i USA.

Han var blandt andet også amerikansk generalstabschef fra 1989 til 1993. Det er den højeste lederpost i militæret i USA.

I 1960'erne var Powell to gange udsendt til Vietnam.

- General Powell er en amerikansk helt, et amerikansk forbillede og en stor amerikansk historie, sagde Bush, da han i 2000 præsenterede Powell som kommende amerikansk udenrigsminister.

Som udenrigsminister huskes Powell blandt andet for et kontroversielt oplæg i FN's Sikkerhedsråd i februar 2003.

Her sagde han blandt andet, at Iraks daværende præsident, Saddam Hussein, udgjorde en stor fare, fordi Irak havde masseødelæggelsesvåben. Flere af Powells udtalelser blev senere bevist som værende upræcise eller forkerte.

- Det er en skamplet, og det vil altid være en del af mit eftermæle. Det var smertefuldt. Det er smertefuldt, sagde Powell i 2005 i et interview med ABC.

Colin Powell blev gift med hustruen Alma i 1962. Parret fik sammen de tre børn Michael, Linda og Annemarie.

/ritzau/

Opdateret 18. oktober 2021 kl. 16:49

Formentlig har den mest ærlige politiker fra Georg Bush junior-perioden har forladt os.

Og måske var han også den eneste ærlige. Ærligheden varer jo længst, for den bliver sent - eller måske aldrig opdaget.

Jeppe Bundgaard

Ærlig, Gert Romme? Jeg husker Colin Powell stå i FN og lyve så det drev. Over en million civile Irakere er død, delvist pga denne krigsforbryder. Ærgeligt, at han og de andre, Bush og Cheney, aldrig kom for en domstol.
Historien vil dømme dem.

Gert Romme, påstår du at Powell ikke vidst, eller anede, at han løj for FN's forsamling da han forud for Irak-krigen oplyste at Al Qaeda var i seng med Saddam og at man vidste hvor de irakiske masseødelæggelsesvåben befandt sig?

Man kan vel kun konstatere at hukommelsen i mange tilfælde er kort og selektiv; således kan Bush Jr. idag føre sig frem med 'refleksioner' over etik og ærlighed på ryggen af Trump - og Madeleine Albright, som indrømmede at blokaden mod Irak efter hendes vurdering var flere hundrede tusinde døde, irakiske børn værd, kan blive interviewet og anerkendt som en statskarakter i angiveligt progressive medier.

vidste

Børge Jacobsen

"Formentlig har den mest ærlige politiker fra Georg Bush junior-perioden har forladt os."

At Colin Powell i 2003 anbefalede USA at gå i krig mod Irak fordi de formodentlig lå inde med masseødelæggelsesvåben har han flere gange siden offentlig erkendt han har fortrudt. En fejltagelse, som fulgte ham resten af sit liv.

Den form for indrømmelser skal man vist lede længe efter i "moderne" politik i USA - Så jo. En ærlig man, som fortjener respekt for sine indrømmelser af sine fejltagelser.

Jeg kan stadig se DR TVA indslaget fra FN bygningen for mere end 18 år siden, hvor Colin Powell tydeligvis var på en, for ham, ubehagelig opgave.

Børge Jacobsen, mon ikke Powell fandt opgaven ubehagelig fordi han anede, måske tilmed vidste, at hovedanklagerne i talen ikke var understøttet af beviser - selvom talen hævdede netop dette? Naturligvis kan det kalde på en vis sympati at Powell angrede - men det var jo uden omkostninger (snarere tværtom) for ham.

Børge Jacobsen

Walter Reed National Military Medical Center - For lige at få den med.

Det var vist også der Donald Trump poserede med sin corona infektion i et køretøj sammen med nervøse secret service ansatte med maske og beskyttelsesdragt på.

- Man siger jo ikke nej til Mr. President.

Børge Jacobsen

Hvis Colin Powell ikke påtog sig opgaven, havde George W. Bush fundet en der ville.

Jeg er enig, Børge Jacobsen - det eneste, værdiskabende, Powell kunne have gjort, ville have været at gå offentligt ud og sætte hele sin karriere og sin tilværelse til side.

Børge Jacobsen

Trækker mine ord i mig - Powell var en løgner.

"Fogh Rasmussen: 'Amerika og den frie verden har mistet en stor statsmand'"

Har lige læst ovenstående på DR nyheds stream. Når en USA fanatiker som Anders Fogh Rasmussen kommer med sådan en udtalelse, så er det fordi Powell tjente en løgnagtig sag.

Men Powell fortjener fortsat respekt for sine indrømmelser.

Venstre fik held med at begrave Irak kommissionen. Den største skændsel i nyere dansk historie.

- At Danmark gik med i Irak krigen er en kæmpe stor fejltagelse.

Det jeg skrev om Colin Powell, at han formentlig var den mest ærlige politiker fra Georg Bush junior-perioden, er formentlig stadig korrekt.

Jeg ved da ganske godt, at han stod og sagde usandheder om masseødelæggelsesvåben i FN i primo 2003.

Men sagen er faktisk, at han på dette tidspunkt selv troede på det. Og han havde aldrig forestillet sig, at staben bag Georg Bosh samt CIA kunne finde på at misbruge ham på denne måde.

Og senere, da han på tv blev konfronteret med fakta (vist nok omkring 2010), erkende han, at hans FN -præsentation, omhyggeligt var blevet udarbejdet over flere dage af CIA, og at det var helt forkert.

"Det viste sig, som vi senere opdagede, at mange kilder og mange "sandheder", som efterretningstjenesten havde dokumenteret for os, var bevidst forkerte," sagde Powell til Al Jazeera.

Som bekendt, var tvivlsomme amerikanske efterretningsrapporter blevet håndplukket, tilpasset og forhøjet som støtte til George Bushs propaganda for at overbevise amerikanerne om, at krig mod Irak var nødvendig. Og Powells FN -tale var afgørende for dette, da han fremstod som troværdig, hvilket ikke var tilfældet med præsidenten og hans stab.

Bloomberg 2017: ”Jeg var mere end flov. Jeg blev bedrøvet,” sagde Powell i et interview med og indrømmede, at han havde ladet sig snyde og misbruge.

"Men sagen er faktisk, at han på dette tidspunkt selv troede på det. Og han havde aldrig forestillet sig, at staben bag Georg Bosh samt CIA kunne finde på at misbruge ham på denne måde."

Powell vidste at der ikke forelå beviser, ihvertfald havde han ingen set (for de fandtes jo ikke) - og alligevel holdte han en tale hvori han påstod at der forelå beviser. Og så skal vi tro på at han var i god tro? Naiviteten og heltedyrkelsen holder os kontinuerligt for nar.

"Og senere, da han på tv blev konfronteret med fakta (vist nok omkring 2010), erkende han, at hans FN -præsentation, omhyggeligt var blevet udarbejdet over flere dage af CIA, og at det var helt forkert."

Allerede i 2004 oplyser CIA-direktør Geroge Tenet at man ikke havde akkurate oplysninger om wmd og Iraks såkaldt mobile faciliteter - hvilket komplet tager tæppet væk under Powells FN-tale. Men reagerer Powell? Nej.

I Powells tale berøres det at Hussein kan have A-våben i løbet af meget kort tid - og at det er ambitionen. Men det viser sig siden at han kort inden talen er blevet briefet af Tenet - og at CIA vurderer at Irak ikke umiddelbart kan erhverve sig a-våben; noget sådant vil tage flere år, og der er ikke noget som angiver at Irak er i færd med dette. Alligevel holder Powell kort efter en tale hvor han direkte modsiger briefingen.

Det er altså klart at Powell ved at han lyver på visse områder - og generelt har et meget spinkelt grundlag (det blev siden offentligt kendt at man havde én, skriver 1, kilde som påstod at Irak havde wmd - og dette spinkle grundlag har Powell naturligvis pligt til at iagttage) for at holde talen for FN.

Ud over dette, så har Powell forsvaret My Lai, han har støttet Contraerne i Nicaragua og den amerikanske militarisering af disse og han medvirkede til at kreere invasionen af Panama i 1989. Det er helt åbenbart at der ikke er tale om nogen lovlydig og ansvarlig politiker og militærmand, tværtom.