Telegram

Hjemtaget mor sigtet for terrortilslutning fængsles

Kvinde hjemtaget fra Syrien fængsles i fire uger, afgør Retten på Frederiksberg. Alle tre mødre er fængslet.
Telegram
7. oktober 2021 kl. 13:57

En af de tre evakuerede kvinder, der indtil onsdag nat sad i en fangelejr i det nordøstlige Syrien, er torsdag blevet varetægtsfængslet i fire uger.

Det har en dommer i et grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg besluttet. Kvinden har kæret fængslingen til landsretten.

Der er begrundet mistanke bag sigtelserne, mener dommeren. Og der er desuden en risiko for, at kvinden ville flygte, og at hun ville kunne påvirke efterforskningen, hvis hun var på fri fod, lyder dommerens begrundelse.

Den 32-årige kvinde blev ført ind i retslokale 103 af to betjente. Hun bar en grøn hijab, sneakers og blå plastikhandsker. Munden dækkede hun med et mundbind af hensyn til covid-19, blev det forklaret.

Kvinden, der er mor til to børn, der også er bragt til Danmark, ønskede at blive fængslet i surrogat, så hun kunne have tæt kontakt til børnene. Det blev afvist.

I stedet har dommeren anmodet om, at der tages særligt hensyn til børnene, og at forsvarer og anklager undersøger, hvordan varig kontakt mellem kvinden og børnene kan opretholdes. Det kan eventuelt ske gennem fængsling i surrogat, bemærkede dommeren.

Kvinden er sigtet for at have tilsluttet sig Islamisk Stat (IS) fra august 2014 og frem.

Hun er desuden sigtet for at have rejst ind i områderne Raqqa og Al Bukamal, hvor Danmark har indført et forbud mod at opholde sig. Det skete ifølge anklagemyndigheden fra september 2016 og frem.

Hendes forsvarer, Amalie Starch, meddelte, at kvinden nægter sig skyldig i sigtelserne.

Kvinden ville ikke udtale sig under retsmødet og har heller ikke villet sige noget indtil nu, fortalte anklager Søren Harbo ved retsmødets begyndelse.

Anklagemyndigheden bad om lukkede døre til grundlovsforhøret, og det valgte retten at efterkomme. Dermed er kun sigtelsen kendt for offentligheden. Der er også nedlagt navneforbud i sagen.

Det bliver dermed ikke foreløbigt kendt, hvad anklagemyndigheden har samlet af beviser.

Anklager Søren Harbo kunne dog informere dommeren om, at man havde en del dokumenter klar.

- Det her er ganske, ganske alvorlige sigtelser. Der er noget bevismateriale, der ligger her, som skal frem og en række vidner, der har afgivet forklaring.

- Vidnerne skal ikke få noget at vide af det, der kommer frem her. Af hensyn til det, og at hun ikke har udtalt sig, og på baggrund af det tidlige stadie er der grund til, at der skal være dørlukning, argumenterede han.

Kvinden svarede, da hun blev spurgt, hvornår hun blev anholdt. Det blev hun lidt over klokken 03.00 natten til torsdag, da flyet landede i Danmark.

Kvinden blev allerede fængslet in absentia – altså uden at være til stede – 7. juli i år.

Imens kvinden sad foran en dommer på Frederiksberg, blev de to andre kvinder, der onsdag nat blev hentet hjem til Danmark med deres børn, også fremstillet.

Den ene, en 34-årig kvinde, blev varetægtsfængslet i fire uger ved Retten i Esbjerg. Den anden blev ved Retten i Kolding varetægtsfængslet i næsten fire uger.

I alt havde kvinderne 14 børn med til Danmark.

Til stede på Frederiksberg var også advokat Knud Foldschack, der er partsrepræsentant for to af kvinderne. Han ønskede dog ikke at udtale sig.

/ritzau/

Opdateret 7. oktober 2021 kl. 16:51