Telegram

Læk om pensionssager fra Frederiksberg Kommune skal for Højesteret

Bitten Jensen er i by- og landsret dømt for at videregive fortrolige oplysninger i strid med tavshedspligten.
Sagen om Bitten Vivi Jensens læk af oplysninger om borgere skal for Højesteret. Bitten Vivi Jensen, der her ses på billedet, er tidligere blevet omtalt som whistleblower. (Arkivfoto)

Sagen om Bitten Vivi Jensens læk af oplysninger om borgere skal for Højesteret. Bitten Vivi Jensen, der her ses på billedet, er tidligere blevet omtalt som whistleblower. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
20. oktober 2021 kl. 09:00

For tredje gang skal det danske retssystem tage stilling til, hvorvidt Bitten Vivi Jensen skal dømmes for at have lækket fortrolige oplysninger fra socialsager i Frederiksberg Kommune til en journalist.

Både ved Retten på Frederiksberg og i Østre Landsret er Bitten Vivi Jensen blevet dømt for at videregive information i strid med tavshedspligten, og nu skal Højesteret se på sagen.

Det sker, efter at hun har fået Procesbevillingsnævnets tilladelse til at tage sagen helt op til den øverste domstol i Danmark, skriver TV 2 Lorry.

- Jeg er overrasket, det havde jeg ikke regnet med. Det er frydefuldt, jeg er glad for afgørelsen, siger Bitten Vivi Jensen til TV 2 Lorry onsdag.

Det var en journalist på avisen Information, der i 2017 fik to plastikposer med sagsakter fra omkring 90 borgeres sager om førtidspension.

Bitten Vivi Jensen har været ansat i Frederiksbergs sundhedsforvaltning i et særligt rehabiliteringsteam, der skulle lave indstillinger om førtidspension, og ofte var hun uenig i de afgørelser, der blev truffet.

Ved den seneste afgørelse i landsretten fandt domstolen, at det var et emne af væsentlig samfundsmæssig interesse, og dommerne medgav, at Bitten Vivi Jensen havde handlet ud fra en overbevisning om, at borgerne blev ladt i stikken.

Men disse punkter kunne ikke opveje den krænkelse, som borgerne havde været udsat for ved at få lækket deres stærkt personfølsomme oplysninger. Derudover henviste retten til det høje antal sager med så mange data.

Derfor stadfæstede Østre Landsretten en dom på ti dagbøder à 500 kroner.

Og samme dom går anklagemyndigheden efter endnu en gang. Det fremgår af en ankemeddelelse, som Bitten Vivi Jensen har lagt på Facebook.

Her kan det yderligere ses, at hun har fået tilladelse til at tage sagen helt til Højesteret.

- Den 14. oktober 2021 har Procesbevillingsnævnet meddelt Bitten Vivi Jensen tilladelse til at anke dommen til Højesteret, lyder det i brevet.

Bitten Vivi Jensen, der har omtalt sig selv om whistleblower og er omtalt sådan i flere medier, blev fritstillet fra sit job i Frederiksberg Kommune i 2016 efter sin omfattende kritik.

Efterfølgende tog hun kopier af 90 sager for at kunne dokumentere kommunens behandling af syge og sårbare mennesker. Det var disse sager, der blev givet videre.

Bitten Vivi Jensen er kandidat på Frederiksberg til kommunalvalget på Bitten Vivi Jensen-listen. Listens formål er at repræsentere borgere i socialt udsatte positioner.

/ritzau/