Telegram

OVERBLIK: Her er anklagen mod formodet kvotekonge

Nordjysk storfisker anklages for ved hjælp af stråmænd at have kontrolleret en for stor del af fiskekvoterne.
Telegram
27. oktober 2021 kl. 11:54

Storfiskeren Henning Kjeldsen fra Skagen er på 38. retsdag på anklagebænken i Retten i Holstebro, hvor han beskyldes for fusk med fiskekvoter.

Her kan du læse om om anklagen mod fiskeren.

* Henning Kjeldsen anklages for at have omgået regler om fiskekvoter i perioden fra 2013 til 2019.

* Reglerne er lavet for at sikre, at nogle få fiskere sidder på hovedparten af de danske fiskekvoter på for eksempel makrel, tobis, blåhvilling og kuller.

* Ifølge anklagen skal Henning Kjeldsen have kontrolleret en række fiskeriselskaber, som på papiret var ejet af fiskerens kone samt en række nuværende og tidligere ansatte.

* Fiskeren har afvist alle beskyldninger og argumenteret med, at han blot hjalp andre fiskere i gang med deres forretninger.

* Fiskerens advokat har protesteret imod, at sagen overhovedet føres ved Retten i Holstebro med henvisning til, at fiskeren aldrig har modtaget et påbud om at nedbringe sine kvoteandele.

* Det er et kompliceret lovgrundlag, der ligger til grund for sagen.

* Fiskere kan købe, sælge og leje fiskekvoter, men der er lofter for, hvor store andele en enkelt fisker må besidde.

* I 2017 konkluderede Rigsrevisionen, at der har været en kritisabel forvaltning af regelgrundlaget i det daværende fiskeriministerium.

* Politisk medførte kritikken, at daværende miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) måtte afgive fiskeriområdet fra sin portefølje.

* Henning Kjeldsen og de øvrige tiltalte i sagen nægter sig skyldige.

Kilder: Anklageskriftet, Ritzau.

/ritzau/