Telegram

OVERBLIK: Syriens krig begyndte med protester i 2011

Knap en halv million mennesker har mistet livet under Syriens krig, der blev udløst af protester i 2011.
Et angreb mod en bus i Syriens hovedstad, Damaskus, har onsdag kostet mindst 13 militærfolk livet.

Et angreb mod en bus i Syriens hovedstad, Damaskus, har onsdag kostet mindst 13 militærfolk livet.

RITZAU SCANPIX

Telegram
20. oktober 2021 kl. 09:44

For over ti år siden - i begyndelsen af 2011 - begyndte Syriens krig, der siden har kosten næsten en halv million mennesker livet.

Krigen var oprindeligt et opgør mellem oprørere og præsident Bashar al-Assads regering. Flere andre parter har også været en del af krigen.

Herunder kan du blive klogere på den komplekse krig:

* I tiden op til krigens begyndelse protesterer flere syrere mod den syriske præsident Bashar al-Assads regering. De er utilfredse med landets høje arbejdsløshed, korruption og manglende politisk frihed.

* I marts 2011 eskalerer protesterne i den sydlige by Daraa. Det sker, efter at en gruppe unge syrere bliver anholdt og efterfølgende tortureret for at have skrevet regeringskritiske slagord på en væg på en skole.

* I juli 2011 når antallet af demonstranter op på hundredtusindvis landet over. De forlanger, at præsident Assad går af.

* Assads regeringsstyrker møder demonstranterne med åben ild, vold og masseanholdelser. Demonstranterne opretter til gengæld små væbnede grupper, og hermed går det fra fredelige demonstrationer til væbnet konflikt.

* Syriens allierede Rusland og Iran erklærer deres støtte til præsident Assad, mens oprørerne blandt andet støttes af USA og Tyrkiet.

* De næste år raser krigen i Syrien. Oprørsgrupper sidder i 2013 på mellem 60 og 70 procent af Syriens landområder.

* Blandt andet takket være hjælp fra russiske luftangreb lykkes det Assad at genvinde stort set alle oprørskontrollerede områder i Syrien. Undervejs benytter styret sig også af kemiske våben, hvilket fordømmes internationalt.

* Sideløbende med opgøret mellem oprørere og Assad vinder den ekstremistiske, militante gruppe Islamisk Stat (IS) frem i både Syrien og Irak. Gruppen var på sit højeste omkring slutningen af 2014.

* USA har stået i spidsen for en indsats mod gruppen. I foråret 2019 blev IS af USA erklæret for udryddet fra alle landområder i Syrien. Gruppen fortsætter over to år senere dog stadig med at vise sig.

* Ved Syriens præsidentvalg i maj 2021 bliver Assad genvalgt med over 95 procent af stemmerne. Valget kritiseres af både Vesten og oppositionen for ikke at leve op til demokratiske standarder.

* I juni 2021 meddeler Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr), at næsten en halv million mennesker er dræbt under krigen.

Kilder: Financial Times, Reuters, The Guardian, The New York Times, Tænketanken Global Public Policy Institute, Sohr.

/ritzau/