Telegram

Rusland og Kinas aktiviteter i Arktis bekymrer EU-Parlamentet

EU's strategi for Arktis må tage højde for nye aktører som Kina og voksende spændinger, mener EU-Parlamentet.
EU's strategi for Arktis skal reflektere regionens nye sikkerhedspolitiske realitet, mener polske Anna Fotyga, som er ordfører for resolution om Arktis. (Arkivfoto).

EU's strategi for Arktis skal reflektere regionens nye sikkerhedspolitiske realitet, mener polske Anna Fotyga, som er ordfører for resolution om Arktis. (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
7. oktober 2021 kl. 15:00

EU-Parlamentet advarer i en resolution om nye trusler mod stabiliteten i Arktis.

Ifølge EU-parlamentarikerne er der behov for at reagere både på klima- og sikkerhedsmæssige udfordringer i regionen.

De fremhæver russiske og kinesiske aktiviteter, som de finder bekymrende.

I resolutionen giver de udtryk for store bekymringer, som handler om Ruslands stigende militære tilstedeværelse i Arktis.

Den russiske tilstedeværelse er ikke berettiget. For den går langt længere end legitime forsvarsmål, mener medlemmerne af EU-Parlamentet.

Også stormagten Kinas aktiviteter giver anledning til kritik. Her peger de på, at Kina har store projekter og initiativer i Arktis, som kan udfordre "idéen om at holde Arktis fri af globale geopolitiske konflikter".

EU bliver nødt til at observere og forholde sig til truslerne, lyder opfordringen.

- I vores rapport har vi gjort det klart, at EU's strategi for Arktis må reflektere regionens nye sikkerhedspolitiske realitet, de voksende geopolitiske spændinger og de nye regionale aktører som Kina.

- Vi bør være klar over, at vi ikke er alene i Arktis. Sammen med vores tætte allierede USA, Canada, Norge og Island kan vi skabe en lovende og fredelig fremtid, udtaler polske Anna Fotyga, som er ordfører for resolutionen, i en meddelelse.

Det arktiske område er strategisk vigtigt og har stor geopolitisk betydning for stormagter som Rusland, USA og Kina. Og aktiviteter i området bliver altså også fulgt med spænding i EU-regi.

EU-Parlamentets melding om trusler i Arktis kommer, efter at en delegation fra parlamentet i september besøgte Danmark, Grønland og Island for at diskutere internationalt samarbejde og udfordringer for Arktis.

Ud over de sikkerhedsmæssige trusler fremhæver EU-parlamentarikerne klimaforandringerne som et hovedfokus.

De opfordrer derfor EU og medlemslandene til at reagere på "de dybt bekymrende konsekvenser af klimaforandringer i Arktis". Det gøres blandt andet ved at leve op til Parisaftalen, lyder det.

EU-Parlamentet understreger i resolutionen, at det internationale samfund skal sørge for at bevare Arktis som en region med fred og et lavt niveau af spændinger.

/ritzau/

Opdateret 7. oktober 2021 kl. 15:03