Telegram

To IS-krigere sprængte sig i luften mellem bedende i moské

Det lykkedes to militante at trænge forbi vagter ved Fatima-moskéen, der var fyldt med 3000 tilbedere.
Mænd rydder op i Fatima-moskéen i Kandahar efter et dødeligt selvmordsangreb fredag.

Mænd rydder op i Fatima-moskéen i Kandahar efter et dødeligt selvmordsangreb fredag.

RITZAU SCANPIX

Telegram
16. oktober 2021 kl. 00:14

Islamisk Stat (IS) tager skylden for et dødeligt selvmordsangreb mod en shiamuslimsk moské i byen Kandahar i det sydlige Afghanistan fredag.

Det oplyser den militante bevægelse i en erklæring via sit nyhedsbureau, Amaq.

Af erklæringen fremgår det, at to "krigere" fra IS skød og dræbte moskéens vagter, hvorefter de brød ind og sprængte sig selv i luften mellem to grupper af bedende.

Den ene gruppe bedende bestod ifølge IS selv af omkring 300 mennesker.

Ifølge det afghanske nyhedsbureau Bakhtar blev mindst 35 personer dræbt og 68 såret i angrebet.

Det er den anden uge i træk, at militante udfører angreb under fredagsbønnen i Afghanistan og dræber adskillige bedende.

Sidste fredag ramte et selvmordsangreb en shiamuslimsk moské i den nordøstlige provins Kunduz. Her blev op mod 80 mennesker dræbt.

Islamisk Stat har også taget skylden for moskéangrebet i Kunduz.

Sardar Mohammad Zaidi, der er imam i Fatima-moskéen i Kandahar, fortæller, at han var nået til slutningen af fredagsbønnen, da der pludselig kunne høres skud og eksplosioner.

Fatima-moskéen, der også kendes som Imam Bargah-moskéen, er den største af omkring 40 shiamuslimske moskéer i Kandahar og den næststørste i Afghanistan.

- Vi var næsten færdige med bønnen, da jeg hørte skud blive affyret, fortæller Sardar Mohammad Zaidi, som har været imam i moskéen i 20 år.

Fire selvmordsbombere forsøgte ifølge imamen at komme ind i moskéen, der var fyldt med omkring 3000 tilbedere, men to blev skudt af vagterne ved indgangen, før de nåede at detonere deres sprængstoffer.

Under tumulten lykkedes det de to andre militante at trænge ind i moskéen, hvor de sprængte sig selv i luften og dræbte mindst 35 mennesker og sårede 68 andre.

- Hvis alle fire havde formået at komme ind, ville det have været altødelæggende, og du kan nok forestille dig, hvad der ville være sket, siger Sardar Mohammad Zaidi.

Den seneste uges to moské-angreb har rystet Afghanistans shiamuslimske befolkning, der udgør omkring 10-15 procent af den samlede befolkning.

Det faktum, at Islamisk Stat har ramt i Kandahar - hjertet af Taliban-bevægelsen, som nu hersker over Afghanistan, er et chok, mener imam Zaidi.

- Da Taliban overtog magten, troede vi, at sådanne hændelser ikke ville ske i Kandahar.

- Sådanne hændelser fandt sted i Kabul og Kunar, men vi havde aldrig troet, at det ville ske i Kandahar. Ingen havde advaret os om nogen trussel, tilføjer han.

/ritzau/Reuters

Opdateret 16. oktober 2021 kl. 00:45