Telegram

EL: Uklart piratmandat bringer Danmark i juridisk dødvande

Danmark tilbageholder fire pirater på fregat, som er sendt på piratjagt uden udleveringsaftaler.
Telegram
25. november 2021 kl. 16:09

Det er regeringens egen skyld, at Danmark er i et juridisk dødvande, idet fire formodede pirater tilbageholdes, fordi de angiveligt åbnede ild mod en dansk fregat onsdag i Guineabugten.

Det mener Enhedslisten, som kritiserer det flertal i Folketinget, der sendte en fregat på piratjagt i Afrika uden at have udleveringsaftaler med de lokale lande på plads.

- Det var meget uklart, hvordan man skulle håndtere det, og grunden til, at man ikke har lavet en aftale, er, at de godt ved, at det er rigtig, rigtig svært at gøre.

- Men nu står man lige præcis midt i den situation, og den skal man håndtere. Løsningen må ikke blive, som man har gjort tidligere, hvor man har sejlet rundt med folk i ugevis og månedsvis, siger forsvarsordfører Eva Flyvholm (EL).

De fire formodede pirater er torsdag blevet varetægtsfængslet i 13 dage, men befinder sig i øjeblikket på fregatten "Esbern Snare", som i oktober blev sendt til Guineabugten for at forsvare handelsskibe mod pirater.

Tidligere har man eksempelvis sat pirater på en gummibåd med vand og drikke og sluppet dem løs, men denne gang har de formodede pirater ifølge anklagemyndigheden åbnet ild mod danske styrker.

Og dermed er sagen en anden. Men et politisk flertal ønsker ikke at retsforfølge dem i Danmark, da staten risikerer at hænge på dem efter eventuel dom, da Danmark ikke må udlevere til lande, hvor der er risiko for tortur.

Enhedslisten mener dog, at partierne bag folketingsbeslutningen om at sende dem afsted står med et ansvar, de ikke kan løbe fra. Også selv om Danmark risikerer at hænge på de formodede pirater efter en eventuel dom.

- Det er helt afgørende, at man sørger for, at der bliver fundet en løsning, hvor de stilles for en dommer, og hvor man garanterer, at de ikke risikerer at blive udsendt til tortur. Det er statens ansvar, og det kan jeg godt være bekymret for, om det bliver løftet, siger ordføreren.

Der er nedsat en tværministeriel arbejdsgruppe, som ifølge Forsvaret "vil håndtere, hvad der skal ske med piraterne".

Men det er op til anklagemyndigheden, som er politisk uafhængig, om der skal rejses en sag.

- Det er helt åbenlyst, at det er en rigtig rodet situation, og det har det været lige fra starten. Nu henviser regeringen bare til en arbejdsgruppe. Det tror jeg ikke, man skal regne med, at der bare lige kommer en god løsning på i morgen, siger Eva Flyvholm.

/ritzau/