Telegram

Norge henter forældreløst barn ud fra syrisk IS-lejr

Et barn, der har norsk far og er under skolealderen, er i en hemmelig operation blevet hentet i syrisk lejr.
Norge iværksatte mission om at hente forældreløst norsk barn ud fra lejr i Syrien, så snart barnets identitet blev kendt, siger udenrigsminister Anniken Huitfeldt (billedet)(Arkivfoto).

Norge iværksatte mission om at hente forældreløst norsk barn ud fra lejr i Syrien, så snart barnets identitet blev kendt, siger udenrigsminister Anniken Huitfeldt (billedet)(Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
22. november 2021 kl. 17:22

Norske myndigheder har mandag i en hemmelig operation hentet et forældreløst barn ud fra en lejr i det nordlige Syrien.

Det siger udenrigsminister Anniken Huitfeldt.

- Barnet havde norsk far. Relationen mellem far og barn er blevet bekræftet gennem DNA-test, og barnet vurderes derfor som værende norsk statsborger. Barnet er under skolealderen og skal til Norge, siger hun.

Ifølge den norske avis VG blev en hemmelig operation udført mandag i byen Rojava i det nordlige Syrien. Den blev angiveligt gennemført 12.30 dansk tid.

VG skriver, at barnet er hentet ud fra en lejr, hvor der sidder medlemmer af den militante gruppe Islamisk Stat (IS). Faren skal have været IS-medlem.

Barnet er blevet overdraget fra det kurdiske selvstyre til ansatte fra Norges udenrigsministerium og Forsvaret. Det skal være på vej fra Norge via Irak.

- I Norge vil barnet få den opfølgning og omsorg, som det har brug for, og den hjælp, som måtte være nødvendig fra børnemyndigheder og eventuelle andre myndigheder, siger udenrigsminister Huitfeldt mandag.

VG kender barnets køn og alder, men har ikke offentliggjort oplysningerne for at undgå, at barnet kan identificeres. Barnet er født i Syrien.

Hos Red Barnet i Norge er direktør for politik og kommunikation Gunvor Knag Fylkesnes glad for, at barnet er på vej til Norge.

- Vi håber, at dette betyder, at norske myndigheder vil hente de resterende børn og deres mødre hjem, siger direktøren.

Hun påpeger, at Norge også har et juridisk ansvar.

- For os er det helt uacceptabelt, at norske myndigheder, der har viden, med vilje tillader, at norske børn bliver siddende i forhold, der omtales som værende torturlignende, siger Gunvor Knag Fylkesnes.

Den norske udenrigsminister siger, at man først fredag endeligt fik bekræftet identiteten på barnet. Straks herefter blev missionen iværksat.

/ritzau/NTB

Opdateret 22. november 2021 kl. 17:39