Telegram

Norges stortingsformand trækker sig på grund af efterforskning

I den såkaldte pendlersag efterforskes seks politikere for mulige regelbrud i brug af Stortingets lejligheder.
Stortinget har 169 medlemmer. Seks er under efterforskning. (Arkivfoto.)

Stortinget har 169 medlemmer. Seks er under efterforskning. (Arkivfoto.)

RITZAU SCANPIX

Telegram
18. november 2021 kl. 19:55

Eva Kristin Hansen, som er formand for det norske parlament, Stortinget, trækker sig torsdag.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Det sker, efter at det er kommet frem, at politiet i Oslo har påbegyndt en efterforskning af seks stortingsmedlemmers brug af parlamentets pendlerlejligheder.

Det er endnu ikke endeligt bekræftet, at stortingsformanden, som kommer fra Arbeiderpartiet, er blandt de seks, men til NTB oplyser hun:

- Jeg tager det for givet, at jeg er blandt dem.

- Jeg mener, at det er uholdbart for Stortinget at have en stortingsformand (stortingspresident på norsk, red.), som er under politiefterforskning.

Ligesom Folketinget i Danmark ejer Stortinget en række lejligheder.

De skal hjælpe med bolig til stortingsmedlemmer, som enten har folkeregisteradresse eller i praksis bor mere end 40 kilometer i kørselsafstand fra Stortinget.

Men ifølge norske Adresseavisen disponerede Eva Kristin Hansen i flere år over en gratis pendlerlejlighed i Oslo, samtidig med at hun boede sammen med sin mand i en bolig blot 29 kilometer fra Stortinget.

Arbeiderpartiets leder, statsminister Jonas Gahr Støre, mener, at det er den rigtige beslutning, at stortingsformanden trækker sig.

- Jeg ved, at hun er ked af det. Men alligevel mener jeg, at det er rigtigt, at hun stopper som stortingsformand, siger han ifølge det norske medie VG.

Formelt rangerer stortingsformanden lige under kongehusets medlemmer i Norge.

I folkemunde bliver positionen kaldt den formelt næstmest magtfulde. Men i praksis findes der mange, som har mere magt, skriver NTB.

Eva Kristin Hansen blev valgt til positionen 8. oktober i år og har dermed nået at sidde knap halvanden måned på posten.

/ritzau/

Opdateret 18. november 2021 kl. 20:39