Telegram

Sygeplejerske i spidsen for strejker: Mette F gør mig vred

Nye arbejdsnedlæggelser og kollektive opsigelser kan være på vej efter statsministerens udmelding mandag
Siden sygeplejestrejken blev afsluttet med et lovindgreb i august, har utilfredse sygeplejersker strejket i punktstrejker på landets sygehuse.

Siden sygeplejestrejken blev afsluttet med et lovindgreb i august, har utilfredse sygeplejersker strejket i punktstrejker på landets sygehuse.

RITZAU SCANPIX

Telegram
9. november 2021 kl. 11:53

»Jeg er rasende. Jeg synes, at det er grotesk, at statsministeren har så lidt forståelse for, hvad der foregår ude i sundhedsvæsenet lige nu.«

Sådan siger Luca Pristed, som er operationssygeplejerske og talsmand for Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser.

Han fremhæver, hvordan sygeplejerskerne har knoklet, siden coronapandemien tog fart.

»Og da det hele så blev lidt lettere i sommer, og vi havde strejke og sagde, at vi manglede ressourcer i sundhedsvæsenet, blev vi ignoreret,« siger han.

Luca Pristed reagerer på udmeldingen fra statsminister Mette Frederiksen (S) på mandagens coronapressemøde.

Gruppen har flere gange nedlagt arbejdet i en time af gangen på landets sygehuse i overenskomststridige punktstrejker.

I forbindelse med den foreløbigt sidste strejke i sidste uge meddelte gruppen, at den havde opnået, det den ville.

Gruppen havde i længere tid råbt op om arbejdsvilkårene i sundhedsvæsenet og ville nu afvente politikernes reaktion.

Men gruppen taler nu igen om arbejdsnedlæggelser. Dele af Den Nationale Gruppe for Arbejdsnedlæggelser planlægger kollektiv opsigelse, lyder det fra Luca Pristed.

»Vi havde egentlig håbet, at vi kunne se tiden an. Men efter det her pressemøde har jeg fået et indtryk af, at politikerne overhovedet ikke har en forståelse af, hvad der rører sig, og hvad vi har råbt op om de sidste 20 uger,« siger Luca Pristed.

Mandag opfordrede statsministeren sundhedspersonalet til at yde en ekstra indsats i de kommende måneder. Det skal være med til at forhindre, at sundhedssystemet knækker på grund af stigende coronasmitte.

I august greb regeringen ind i den 10 uger lange sygeplejerskestrejke. Og det medførte ikke bedre løn- og arbejdsvilkår, som sygeplejerskerne ellers havde efterspurgt.

Luca Pristed forstår godt, at det kan være svært at hæve grundlønnen for sygeplejerskerne fra den ene dag til den anden.

»Men regeringen er helt klart nødt til at tilføre regionerne flere ressourcer, så de kan hæve sygeplejerskernes løn lokalt. Og så er regeringen nødt til at punge ud snart, hvis den vil have sygeplejersker til at arbejde ekstra.«

Han tilføjer, at det ikke kun handler om sygeplejerskerne, men også om sosu-assistenter og jordemødre.

Dansk Sygeplejeråd er uenig i arbejdsnedlæggelserne. Men også formand Grete Christensen mener, at mange sygeplejersker føler sig provokeret af statsministerens udmelding.

»Og jeg vil sige, at Mette Frederiksen og politikerne bliver nødt til at komme i en helt anderledes dialog. Ikke bare med sygeplejerskerne, men med alle medarbejdere i sundhedsvæsnet, for at skabe løsninger fremadrettet,« siger hun til Ritzau.

/ritzau/

 

Opdateret 9. november 2021 kl. 14:09

Tak til, at der endelig er en befolkningsgruppe, der siger fra overfor politikernes evige manipulation, amatørisme og fordrejning af virkeligheden.

Det kan ikke komme bag på nogen politikere, at sundhedssystemet er i knæ. De har skåret ned på det i 15 år, mindst, og det har ikke skortet på forsøg på opråb, men poltikerne har blankt ignoreret det

Sådan var det også med folkeskolereformen, SKAT, m.m. Jeg håber det kommer til at "gøre rigtig ondt" på magten denne gang.

Per Jakobsen, erik pedersen, Henrik Ilskov-Jensen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen, Mogens Holme, Peter Høivang, Bo Jensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Forstår godt frustrationen. Sygeplejersker må være beskyttet af de samme vilkår for maksimal arbejdstid som alle andre. Det er blevet for normaliseret, at vi, som samfund, bare kan tvinge dem til at arbejde ekstra. Hele tiden. Som om det er deres skyld, at der er stor mangel på arbejdskraft, og at det er ok at tage dem som gidsler i et medmenneskeligt argument (konsekvensen af at der ikke er nogle på arbejde).

Regeringen må tage det ansvar på sig at sikre ordentlig løn og ordentlige arbejdsforhold. Lønnen kan delvist løse arbejdsforholdene - om nogle år.

Per Jakobsen, erik pedersen, Henrik Ilskov-Jensen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

@ Rikke

Der er i arbejdsmiljøloven bestemt 11 timers hvile i løbet af et døgn.

På mange afdelinger er der lavet en suspendering af dette, så man kun har ret til 8 timers hvile i løbet af et døgn.

Ellers ville en vagtplan ikke kunne gå op på de pressede afdelinger.

Per Jakobsen, erik pedersen, Henrik Ilskov-Jensen, Eva Schwanenflügel, Ib Christensen og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Frederikke Nielsen

Børge , din manglende indfølingsevne, der nok matcher Regeringens meget, vil sikre, at vi lige om lidt oplever, at endnu flere sygeplejesker flygter fra faget. Så kan du selvfølgelig vælge at skælde dem ud og pege fingre af deres manglende Nightingale-gen. Men det kommer ikke til at afhjælpe den katastrofe sundhedsvæsenet er på vej ud i som konsekvens af en arrogant magtudøvelse.

Jørgen Skov Nielsen, Anna Laursen, Inger Pedersen, Per Jakobsen, erik pedersen, Henrik Ilskov-Jensen, lars pedersen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Jeppe Bundgaard, Ib Christensen, Mogens Holme og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Det blev taget helt forkert ned af sygeplejerskerne, Mette F ønskede ikke nogen provokation, og jeg syntes helt ærligt ej heller hendes sprogbrug var sådan, tværtimod. Hun kan ikke trylle og få alt til at gå væk og stå med en pose penge, men der arbejdes på højtryk. Jeg forstår sundhedspersonalet, men deres problemer er ikke skabt af en rød regering, men en blå gennem mange år. Nuværende regering forsøger at løse problemerne, de vil også bevare regionerne, hvad de blå ikke vil. Jeg synes ikke vreden er fair.

Jeppe Bundgaard

"Og her må vi alle bidrage med en ekstra indsats. Også landets sygeplejesker".
- de har bidraget ufatteligt meget, og bliver derefter pisset på af selv samme regering, der nu beder om endnu mere- hvad har du egentlig bidraget med Børge?

Peter Meyling, Per Jakobsen, Henrik Ilskov-Jensen, Steffen Gliese, Peter Høivang, Frederikke Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Jeg tror ikke at sygeplejerskerne skal forvente at få noget her af Mette F.
Hvis nogen er i tvivl kan man bare gå tilbage og se på hendes reformer som Beskæftigelsesminister.

https://www.avisen.dk/vigtigste-politiske-reformer-og-beslutninger-2007-...

// Jesper

Flemming Berger, Inger Pedersen, Jeppe Bundgaard, erik pedersen og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

@ Helle

Så du siger, at der ikke var besparelser og måske endda lønstigninger til sundhedspersonale under Nyrup, Thorning Schmidt og nu Frederiksen?

Der må jeg være ganske uenig.

Socialdemokratiske regeringer har sparet alt alt for meget på bla. Sundhedsvæsenet og er gentagne gange blevet advaret om konsekvenserne.

Jesper Frimann Ljungberg, Peter Meyling, Jeppe Bundgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar