Telegram

Med 60 procent af stemmerne bliver Messerschmidt ny DF-formand

Morten Messerschmidt kan kalde sig ny formand for Dansk Folkeparti og vil samle partiet efter uskøn valgkamp.
Morten Messerschmidt taler til Dansk Folkeparti's ekstraordinære årsmøde i Herning søndag.

Morten Messerschmidt taler til Dansk Folkeparti's ekstraordinære årsmøde i Herning søndag.

RITZAU SCANPIX

Telegram
23. januar 2022 kl. 15:29

Det blev som ventet en overbevisende sejr for Morten Messerschmidt, der i første runde fik mere end 60 procent af stemmerne og dermed er ny formand for Dansk Folkeparti.

Det står klart søndag eftermiddag, hvor 825 delegerede fra Dansk Folkeparti har valgt en ny formand i Herning Kongrescenter.

- Der kommer nu en tid, hvor vi skal hele vores parti, hvor vi skal samle vores parti, og hvor der vil være plads til alle.

- Der vil ikke komme nogen repressalier for, hvad der er sket i den tid, der er gået, nu skal vi sammen fremad, siger Messerschmidt fra talerstolen.

Han fik 499 personlige stemmer, mens Martin Henriksen fik 219 stemmer, og Merete Dea Larsen fik 104 stemmer.

I sin kandidattale inden sejren talte han for at sætte "danskerne først".

Kandidaterne har selv kaldt valgkampen for uskøn, men ifølge partistifter Pia Kjærsgaard (DF) var det for blidt et ord at bruge. Hun kalder det den værste valgkamp, hun selv har været vidne til.

Messerschmidt kommer selv ind på det og siger efter sin takketale til pressen, at partiet nu skal se fremad.

- Jeg forstår godt, at der i sådan en proces falder nogle ord, følelserne er uden på tøjet, men der kommer ikke til at være nogle repressalier, siger Messerschmidt.

Martin Henriksen har under valgkampen sagt, at han forventede at blive ekskluderet, hvis Messerschmidt blev formand.

Flere folketingsmedlemmer har åbent talt om at forlade partiet, hvis Messerschmidt blev formand.

I sin kandidattale langede Henriksen efter ud Messerschmidt, der nu er valgt som hans formand.

- Inden for de sidste to til tre år er det gået helt galt. Og det er sket samtidig med, at der inden for det seneste år er blevet skiftet ud på den næsthøjeste post i partiet, sagde han med hentydning til Messerschmidt, der hidtil har været næstformand.

Messerschmidt blev dømt i byretten for svig med EU-midler og dokumentfalsk, men siden er dommeren blevet erklæret inhabil, og nu skal sagen gå om.

Flere folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti har nævnt sagen som en mere end alvorlig hæmsko for Messerschmidt.

- Vi får den løst hurtigst muligt, siger Messerschmidt kort til den del.

Sagen kører på syvende år, og den skal nu gå om i byretten, hvor den kan trække yderligere ud, hvis den bliver anket til landsretten.

Messerschmidt har på forhånd annonceret, at den unge EU-parlamentariker Peter Kofod skal være hans næstformand.

De vil have, at Dansk Folkeparti skal gå i regering, hvis de blå får en valgsejr. Desuden skal Danmarks medlemskab af EU og den europæiske menneskerettighedskonvention til folkeafstemning.

De to hovedudfordringer for Messerschmidt bliver dog at samle partiet og at vinde opbakning i befolkningen.

/ritzau/

Opdateret 23. januar 2022 kl. 16:42

Helle Walther

Man bliver dårlig af at høre på deres Danmark og danskerne, som om de har patent på det. De ligger på 4,5 %, og de 4,5 % kan de tale ørerne af, men lad os andre i fred.

Asiya Andersen, Alvin Jensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ole Frank, Susanne Kaspersen, Lise Lotte Rahbek og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Når man nærmest ophøjer Inger Støjberg til en helgeninde og trods 25 ud af 26 rigsretsdommere heraf 14 højesteretsdommere, der dømmer IS skyldig med en ubetinget fængselsstraf, så har man da ingen respekt for lov og ret hos Messerschmidt med de udsagn desangående han kom med i sin tale.
Og jeg kan slet ikke se, hvordan man skal kunne holde ud og høre på ham i debatter fremover med diverse partiledere. Han burde gå til scenen i stedet.

Alvin Jensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ole Frank, Susanne Kaspersen og søren ploug anbefalede denne kommentar

Det bliver underholdende at følge Messerschmidts udfordringer som partiformand. Umiddelbart er det mest presserende vel:

1. Stoppe vælgerstyrtblødningen dvs. tage vælgerne tilbage fra Nye Borgerlige og Socialdemokratiet, der har assimileret DF udlændigepolitik. Det er ikke krystalklart, hvordan "Danskerne først" er en signifikant politisk forskel.

2. Samle partiet. Kan Messerschmidt indgå de nødvendige kompromiser for at samle fløjene og uddelegere lunser af magten til at tilfredsstille kritikerne? It remains to be seen.

3. Vinde sagen i byretten. En opgave der - alt andet lige - vil fjerne peronlige ressourcer fra de to ovenstående opgaver samtidigt med at det potentielt er en gamestopper for Messerschmidt i politik.

Altså tre bjerge over ottetusinde meter, der skal bestiges af den nyvalgte formand i løbet af forholdsvis kort tid. Det skal nok blive interessant og se om der er substans og udviklingsmuligheder i manden, eller om han krøller sammen under presset.

Alvin Jensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ole Frank, Inger Pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Kan han lede partiet fra Horserød?

Alvin Jensen, Morten Bo Johansen, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Ole Frank og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Det er i hvert fald heldigt, at det er vores retssystem, og ikke Morten Messerschmidt (og hans følgere), der skal afgøre, om Morten Messerschmidt skal have en dom for bedrageri og dokumentfalsk. Det virker som om, at Morten Messerschmidt og hans følgere har opbygget en alternativ og falsk virkelighed omkring, at han slipper for straf Og 60% af de delegerede hopper på den.

Kim Houmøller, Alvin Jensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Ole Frank anbefalede denne kommentar
Jeppe Bundgaard

"De ligger på 4,5 %, og de 4,5 % kan de tale ørerne af, men lad os andre i fred".

Jeg stemmer ikke DF og kunne aldrig drømme om det, men jeg vil stadig kæmpe for deres ret til at ytre deres mening i vores alle sammens demokrati.

"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it".