Telegram

Hjemsendt FE-chef sidder fængslet i hemmelig lækagesag

Lars Findsen har i en måned siddet varetægtsfængslet mistænkt for at lække fortrolige oplysninger.
Lars Findsen er en af fire nuværende og tidligere medarbejdere i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der den 8. december blev anholdt og sigtet for lækage af højt klassificerede oplysninger.

Lars Findsen er en af fire nuværende og tidligere medarbejdere i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der den 8. december blev anholdt og sigtet for lækage af højt klassificerede oplysninger.

RITZAU SCANPIX

Telegram
10. januar 2022 kl. 10:31

Det er Lars Findsen, hjemsendt chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, der er fængslet i lækagesag. Det er kommet frem ved et retsmøde i Københavns Byret mandag, hvor navneforbuddet er ophævet.

Forbuddet mod at skrive navnet eller andet, der kunne identificere ham, blev droppet, da han selv via sine forsvarsadvokater anmodede om det. Anklagemyndigheden havde ingen protester til det.

Lars Findsen er en af fire nuværende og tidligere medarbejdere i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der den 8. december blev anholdt og sigtet for lækage af højt klassificerede oplysninger.

Tre af dem blev efterfølgende fremstillet i et hemmeligt grundlovsforhør, hvor hverken pressen eller andre tilhørere havde adgang.

Dækket i flere medier

Det er uvist, hvad de præcis mistænkes for at have lækket og hvornår. Der har dog i den seneste tid været flere sager i medierne om efterretningstjenesternes arbejde.

Ekstra Bladet har afdækket trusselsvurderinger i FE om danske børn i syriske fangelejre. Derudover har Berlingske haft historier om en agent for PET og FE, som blev svigtet, da han blev dømt i Spanien.

Desuden har DR afdækket et samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om tapning af kabler til aflytning.

Weekendavisen har i forlængelse af den historie skrevet, at samarbejdet med NSA kom i stand i 1990'erne, at aftalen ligger i et pengeskab hos FE, og at flere forsvarsministre har kendt til det.

Journalister på de nævnte medier er også blevet indkaldt til afhøring hos politiet i sagen. Da der er tale om en sag for dobbeltlukkede døre, er det dog ikke muligt at sige noget nærmere om, hvorvidt historierne spiller en rolle i sigtelsen.

Dobbeltlukkede døre

Retsmødet mandag handler om, hvorvidt Lars Findsen fortsat skal sidde varetægtsfængslet i sagen.

Mandag formiddag fik anklagemyndigheden medhold i, at retsmødet skal foregå for lukkede døre. Dette skete, uden at pressen eller andre måtte overvære retsmødet. Årsagen er, at der i sagen er dobbeltlukkede døre.

Pressen protesterede mod den fortsatte hemmeligholdelse af sigtelserne.

Lars Findsen selv sad roligt i vidneskranken og nikkede flere gange til argumenterne for at åbne mere op om sagen.

Han er iklædt en skjorte i en lys, gråblå nuance og en mørk blazer over.

Fritaget fra tjeneste i 2020

FE-chef Lars Findsen blev fritaget for tjeneste i september 2020 efter en kritisk rapport fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET).

En kommission, der blev nedsat til at undersøge forløbet i december sidste år, har dog siden pure frikendt ham og andre chefer i TET-sagen.

Hverken forsvarsministeriet Trine Bramsen (S) eller justitsminister Nick Hækkerup (S) har nogen kommentarer til oplysningen om, at det er Lars Findsen, der er fængslet.

/ritzau/

 

Opdateret 10. januar 2022 kl. 14:56

René Arestrup

Sjældent har spørgsmålet 'hvad fanden er det, der foregår?' været mere presserende.

Erik Fuglsang, Inger Pedersen, Christian Mondrup, Jørgen Larsen, Carsten Munk, Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Danny Hedegaard, Bjarne Andersen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Finn Årup Nielsen

"54-årige Lars Findsen"

Andetsteds, fx. https://www.dr.dk/nyheder/indland/dommer-ophaever-navneforbud-fe-chef-ge..., påstås han at være født 17. september 1964 hvilket beregnes til 57 år. Det må nok være Ritzaus fejl, ellers er det forholdsvis tidligt han blev fuldmægtig.

Finn Årup Nielsen

Nå, alderen blev rettet hurtigt.

Dorte Sørensen

Det kan også være interessant med Hjort Frederiksens kommentar angående, at det er Lars Findsen, der sidder varetægtsfængslet - da han gav Trine Bramsen en ordenlig møgspand over at hun havde frisat 4 chefer mens kritikken blev efterset. Dengang var der ingen grænser for hvor god og ordenlig LF var.

Men jeg vil håbe at det er ham, der har lækket efterretningernes syn på risikoen ved, at det var mindre risikabelt at hjemtage de få danske kvinder og børn end at lade dem blive i de syriske fangelejre.

William Mannicke, Bjarne Andersen, ingemaje lange og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Mysteriet om anklagerne mod FE-chefen og tre andre medarbejdere bliver lidt mere konkrete i denne artikel fra DR.

Bl.a. lyder det:

"Tidligere chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen har gennem fem år haft Lars Findsen som chef.

- Og jeg må nok erkende, at jeg inderst inde sidder med en mistanke om, at systemet har overreageret, siger Hans Jørgen Bonnichsen."

Og videre:

"Jeg frygter, at det her bliver en tragedie for alle, fordi samarbejdspartnere selvfølgelig vil finde det uhørt, at en dansk efterretningschef nu sidder bag tremmer. Hvis det var mig, der sad derude, ville jeg vurdere, at der var et eller andet ravruskende galt i det danske efterretningsvæsen, siger Hans Jørgen Bonnichsen."

https://www.dr.dk/nyheder/indland/hemmelig-pet-taskforce-aflyttede-spion...

PET har i månedsvis aflyttet de mistænktes telefoner, før de blev arresterede.

FE-chef Lars Findsen erklærer sig uskyldig, og kalder anklagerne for "vanvittige".

Det var Lars Findsen selv, der bad om at navneforbuddet blev løftet.
Men der er stadig dobbeltlukkede døre til retten.

Danny Hedegaard

Det er klart at der må bestå hårde straframmer for lovovertrædelser af den karakter, som de fængslede sigtes for.

Men jeg kan godt være bekymret for, om der i virkeligheden kan være tale om sigtede medarbejdere, hvis personlige patriotisme og loyalitet til tjenesterne og Danmark, er uangribelig.

Jeg er helt overordnet af den opfattelse, at det selvfølgelig er uprofessionelt, og uholdbart hvis medarbejdere i efterretningstjenesterne begynder at gradbøje deres tavshedspligt, efter egen personlige opfattelse af etik og moral.

Men jeg nages af en lurende tvivl om tjenesterne intimideres politisk, og at de måske udfordres på deres integritet.
Og at det måske kan være kommet dertil at ordentlige mennesker i tjenesterne, ikke længere kunne forsvare overfor deres samvittighed.
At sidde inde med viden om helt åbenlyst moralsk forkastelige forhold, hvor deres tavshedspligt blev misbrugt af det politiske niveau.

Hvis det er kommet dertil, så udgør det et skræmmende perspektiv, hvis der er juridisk belæg for at straffe dem for noget.
Hvor de dybest set måske har handlet i Danmarks interesse.
Men hvor de i realiteten kun med deres handlinger, har stillet et politisk niveau til ansvar for handlinger, som et overordnet ministerielt niveau har det faktiske ansvar for.

Hvis det er tilfældet, så er det misbrug af loyale embedsmænd og medarbejdere.
Der kan bringes i en så ekstrem konflikt mellem deres personlige samvittighed, og deres professionelle forpligtelse til loyalitet.
At de til sidst ikke kan handle anderledes, end som de nu er under anklage for.

Den konkrete anledning til at jeg skriver dette, er at Danmark tilsyneladende var parat til at lade en af vores egne agenter rådne op i et spansk fængsel.
På en falsk anklage om at være terrorist.

Kan du som medarbejder i efterretningstjenesterne sidde inde med denne viden, og holde den for dig selv.
Hvis den dybereliggende grund til at gøre det, ikke er hensynet til tjenesterne selv og deres virke, men det måske er for at beskytte det overordnede politiske niveau.

Sagen er på alle måder tragisk:-(

Jeg har den dybeste respekt for vores efterretningstjenester, men det er jeg ikke længere sikker på at jeg har for deres politiske overordnede.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Bjarne Andersen, Inger Pedersen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Lillian Larsen

Skyldig eller syndebuk?

Eva Schwanenflügel, Inger Pedersen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
jens christian jacobsen

Utroligt at man i et land med en 'fri' presse ikke kan få oplyst, hvad der er sket, og hvad Findsen er anklaget for. I Sverige har pressen tilsyneladende fuldstændig styr på denne sag.: Der er lækket oplysninger til pressen om danskernes leflen for amerikanske efterretningstjenesters ønsker om bl.a. at spionere mod svenske og tyske politikere. Her skal de danske politikere finde en syndebuk og Findsen må få en alvorlig straf. For at tilfredsstille USA, Sverige og Tyskland. For svært kan det være..
Tak til svensk presse.

Lillian Larsen, Inger Pedersen og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
William Mannicke

Det er altså anklagemyndigheden, der har rejst tiltale mod FE og PET personalet.
På baggrund af bl.a. aflytninger.
Ikke politikerne.
Informations niveauet blandt politikere vedrørende detaljer, som eksvis, en agent i Spanien, er lig nul.
Kun ganske få ministre orienteres i store træk. Efter princippet: Need to know, Nice not to know.

Også så lige en vinkel, som ingen har overvejet:
Kan PET og FE chefen have konspireret mod nogle danske politikere ved at lække oplysninger?
Og med hvilket motiv?
Medlidenhed med børn i lejre eller en agent i fængsel?
Eller for at intimidere nogle danske politikere?

Politiken, Berlingske og Jylland Posten er helt oppe at køre over, hvor skadeligt, anklagen er i i forhold til udlandet.
Hvad har/havde de forestillet sig?
At lade personerne forsvinde ud af bagdøren, en mørk nat? Uden at offentligheden får kendskab til anklagerne?
Mørkelægning, af hensyn til DKs omdømme blandt andre efterretningsvæsener?

Så er vi da vist på vej mod nærmest gratis, ansvarsfri carte blance til FE og PET.
Bare ager/gør som i vil, af hensyn til vores omdømme, kan vi desværre ikke stille jer for en domstol,
Og hyg jer på fuld pension.

Danny Hedegaard

Først og sidst, der burde der aldrig være udsendt en pressemeddelelse om Tilsynet for efterretningstjenesternes kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste!
Denne burde have været forsøgt holdt i det lukkede rum, hos den parlamentariske kontrol med efterretningstjenesterne.
Det burde have været overladt til medierne selv, at forsøge at skaffe sig oplysninger, som regering og ministerium burde have modarbejdet af alt kraft.

Særligt den totale frifindelse af tjenesten, borger for at affæren aldrig burde være kommet til offentlighedens kendskab.

Jeg har hæftet mig ved, at det i dækningen af lækagerne, er blevet fremhævet at i ingen tilfælde er der tale om at Danmark er blevet forrådt i relation til nogen fremmed magt.
Sådan som det er formålet med loven, at straffe det hvis det sker.

Lyt også gerne til:

PILESTRÆDE
Efterretningsekspert forklarer muligt motiv for lækager: »Han ville ikke have det siddende på sig«
https://www.berlingske.dk/politik/tilsyn-rejser-alvorlig-kritik-af-forsv...

Jeg sidder med en grim følelse af, at nok er der ingen undskyldning for brud på tavshedspligten!
Men er der en rent menneskelig forklaring, i situationen på brud på tavshedspligten?

Det skal naturligvis ikke af den grund være straffri at bryde tavshedspligten!

Men vi skylder os selv at tænke dybere over hvordan det kan komme dertil.
At efter almen opfattelse dygtige samvittighedsfulde medarbejder/ledere i en efterretningstjeneste, kan ende ude over kanten i en situation som de aldrig burde have bragt sig selv i?

Glemmer det politiske, det administrative og regerende niveau, at medarbejderne i tjenesterne ikke er vilje og tankeløse robotter.
De er mennesker af kød og blod, med samvittighed og idealer om rigtigt og forkert.

Når noget så ekstremt ekstraordinært, som man i årtier ikke havde troet muligt, alligevel kan ske.
Er grunden mon så i virkeligheden rå politisk kynisme i ministeriet, hos ministre, regering og Folketing?
Et miljø inficeret af spin og spindoktorer, hvor loven om loyalitet mod Danmark, fortolkes som en pligt til loyalitet mod den førte politik?
Altså hvor lovens bogstav tæller mere end lovens ånd?

Hvis en tjeneste det ene øjeblik oplever sig kastet under bussen, for at redde ministeren,
Og det næste øjeblik skal foreholde offentligheden, faktuel viden der er i modstrid med hvad der politisk meldes ud om samme.
Og skal tage skraldet for det:-(

Så sidder jeg med det indtryk at, at behovet for en oprydning ikke begynder med et skred i kulturen hos landets efterretningstjenester.
Måske begynder behovet for en oprydning hos tjenesternes overordnede i ministerier, og de politiske overordnede for samme.

Hvis ellers medarbejdernes loyalitet overfor det politiske niveau, fremadrettet skal kunne forventes at være af andet end ren formel karakter.
Hvis den ellers igen skal kunne føle loyalitet af personlig overbevisning.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

René Arestrup

Det er altså også bemærkelsesværdigt, at FE for nylig blev pure frifundet for en række alvorlige anklager, fremsat - i delvis offentlighed (...) - af Tilsynet for Efterretningstjenesterne. Hvor efterladet det TFE?

Tilsynet, som blandt andet tæller flere dommere, fremstår ærlig talt som en vingeskudt institution, der er stærkt udfordret på egen troværdighed.

Det betyder reelt, at det løbende tilsyn med efterretningstjenesterne er blevet alvorligt svækket.