Telegram

Statsministeren varsler flere sanktioner og hjælp til Ukraine

Danmark vil på topmøder arbejde for en så hård linje som muligt over for Rusland, siger statsministeren.
Doorstep med statsminister Mette Frederiksen på Christiansborg, onsdag den 23. marts 2022. Doorstep afholdes inden EU-topmøde med USA's præsident i Bruxelles torsdag.

Doorstep med statsminister Mette Frederiksen på Christiansborg, onsdag den 23. marts 2022. Doorstep afholdes inden EU-topmøde med USA's præsident i Bruxelles torsdag.

RITZAU SCANPIX

Telegram
23. marts 2022 kl. 14:52

Et enigt Folketing har onsdag bakket op om, at statsminister Mette Frederiksen (S) på to kommende topmøder arbejder for flere sanktioner mod Rusland og yderligere hjælp til Ukraine.

Det siger Mette Frederiksen forud for topmøder i Nato og EU de kommende dage, hvor temaet er Ruslands invasion af Ukraine.

- Jeg er glad for, at vi på trods af partiskel ser med samme alvor på Ruslands destruktive og brutale opførsel. Der er bred opbakning i Folketinget til et hårdt modsvar fra EU og Nato, siger statsministeren.

NATO-topmødet skal bruges til at understrege forsvarsalliancens sammenhold og sætte to streger under solidariteten med medlemslandene i Baltikum.

EU-topmødet skal bruges til at diskutere, hvordan EU kan lægge yderligere pres på Rusland oven på den allerede vedtagne store mængde økonomiske sanktioner.

- Vi skal arbejde fra dansk side på de hårdest mulige sanktioner. Det bliver også vigtigt i forhold til at gøre os uafhængige af russisk energi, siger Mette Frederiksen.

Adspurgt om, hvad Danmark mere kan gøre, vil statsministeren ikke tale om specifikke ting. Danmark har bidraget med eksempelvis panserværnsraketter og andet udstyr samt humanitær støtte.

- Vi har fortalt noget, men kan ikke fortælle det hele. Der er hensyn at tage også til de mennesker, der skal modtage våbnene.

- Men vi er i meget tæt dialog med Ukraine. Vi har et kontinuerligt ønske om at hjælpe og ikke kun med det, vi allerede har meldt ud. Men jeg kommer ikke til at gå i detaljer med, hvad vi præcist hjælper med, siger Mette Frederiksen.

Flere EU-statsledere har i sympati besøgt Ukraine for fysisk at manifestere deres opbakning til landet. Det har Mette Frederiksen umiddelbart dog ikke tænkt sig at gøre.

- Jeg har ingen aktuelle rejseplaner i forhold til Ukraine. Og jeg kommer ikke til at have offentlighed omkring det, hvis jeg havde, siger hun.

Statsministeren siger også, at det ikke er en del af regeringens overvejelse militært at gå ind i Ukraine.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sagde forud for statsministerens kommentarer, at hans parti støtter yderligere sanktioner.

Men på linje med statsministeren ser han ikke nogen ræson i at gå ind militært eller indføre et flyveforbud over Ukraine.

- For det vil sende to atommagter i væbnet konflikt, sagde han.

/ritzau/