Telegram

Amerikanske politikere frygter ny uro om brexit

Delegation fra Washington tager til London, Bruxelles og Belfast for at drøfte genopblusset brexitkrise.
Den britiske regering og de protestantiske unionspartier i Nordirland siger, at protokol i Nordirland om told og handelsregler medfører for meget bureaukrati og øger spændinger til de katolske og Irlands-venlige republikanere. På billedet ses stor demonstration mod protokollen i Marketthill i Nordirland i februar.

Den britiske regering og de protestantiske unionspartier i Nordirland siger, at protokol i Nordirland om told og handelsregler medfører for meget bureaukrati og øger spændinger til de katolske og Irlands-venlige republikanere. På billedet ses stor demonstration mod protokollen i Marketthill i Nordirland i februar.

RITZAU SCANPIX

Telegram
13. maj 2022 kl. 10:55

En delegation af amerikanske kongresmedlemmer er på vej til London og andre europæiske hovedstæder på grund af bekymringer i Washington over tiltagende spændinger mellem Storbritannien og EU omkring Nordirland. Det skriver den britiske avis The Guardian fredag.

De amerikanske politikere har aftalt møder i Bruxelles, London og Belfast i Nordirland i de kommende dage, skriver avisen.

Delegationen ledes af Richard Neal, der navnligt er optaget af handelsaftaler. Den kommer til Europa på et tidspunkt, hvor indflydelsesrige britiske politikere vil have ændret en handelsaftale mellem Nordirland og regeringen i London i forbindelse med brexit.

De har advaret om, at briterne kan handle unilateralt i striden om Nordirland. I Bruxelles kaldes det uacceptabelt, hvis striden om den såkaldte Nordirlands-protokol får lov til at blusse op igen.

Protokollen gælder blandt andet handelsregler og told for Nordirland efter Storbritanniens udtræden af EU.

Den britiske regering accepterede protokollen under forhandlingerne, men har siden protesteret med tiltagende kraft. Striden er blevet mere akut, efter de London-tro unionspartier i Nordirland har sagt, at de ikke vil indgå i en ny regional samlingsregering i Belfast, før striden er løst.

Den britiske udenrigsminister, Liz Truss, siges at have advaret EU om, at London vil handle på egen hånd, hvis Bruxelles ikke viser fleksibilitet og imødekommenhed i striden.

Den britiske regering og de protestantiske unionspartier i Nordirland siger, at protokollen medfører for meget bureaukrati og øger spændinger til de katolske og Irlands-venlige republikanere i Nordirland.

Den politiske situation i Nordirland er også ændret efter, at Sinn Fein, der går ind for en genforening med Irland, vandt det nylige valg til det nordirske parlament.

Det var en historisk sejr for Sinn Fein, der var den politiske gren af Den Irske Undergrundshær (IRA). Under det, som kendes som "The Troubles", var IRA den ene væbnede part i den borgerkrigslignende tilstand, som udspillede sig fra 1969 til 1998. 3600 blev dræbt og over 30.000 såret.

Nordirlands Demokratiske Unions Parti, DUP, har dermed mistet retten til at sætte sig på posten som førsteminister i provinsen. Men der kan ikke dannes en ny regering i Nordirland, medmindre DUP er med. Det ligger i den historiske Langfredagsaftale fra 1998, som banede vejen for fred.

/ritzau/Reuters