Telegram

Australien får ny leder med løfte om at skabe grøn supermagt

Den 59-årige oppositionsleder Anthony Albanese har taget sejren ved lørdagens valg i Australien.
59-årige oppositionsleder Anthony Albanese kunne lørdag fejre sejren ved Australiens valg. Han overtager premierministerposten fra Scott Morrison.

59-årige oppositionsleder Anthony Albanese kunne lørdag fejre sejren ved Australiens valg. Han overtager premierministerposten fra Scott Morrison.

RITZAU SCANPIX

Telegram
21. maj 2022 kl. 17:23

Efter næsten ti år med konservative politikere på premierministerposten står Australien til at gå ind i en ny politisk tid.

Det står klart efter lørdagens valg.

Her er centrumvenstrepartiet Labor blevet størst, og dermed bliver det den 59-årige oppositionsleder Anthony Albanese, der overtager posten.

Albanese har under sin valgkamp især sat klimaforandringer højt på dagsordenen. Det gør han også lørdag umiddelbart efter sin sejr.

- Vi kan udnytte muligheden for, at Australien kan blive en supermagt inden for vedvarende energi, siger Albanese ifølge nyhedsbureauet AFP.

Med 65 procent af stemmerne optalt står Labor til at få 71 pladser i parlamentet. Det er lidt færre end de 76, der kræves for at have flertal. Partiet ser dermed ud til at skulle danne en koalitionsregering.

Den afgående premierminister Scott Morrisons parti, De Liberale, står til at få 52 pladser i parlamentet. Det viser optællingen ifølge australske 9 News.

Morrison har været premierminister siden 2018 og stået i spidsen for en koalitionsregering med De Liberale og højrefløjspartiet De Nationale.

Han har lørdag erkendt sit valgnederlag.

- Jeg har her til aften talt med oppositionslederen og den kommende premierminister, Anthony Albanese. Jeg har ønsket ham tillykke med valgsejren, siger Scott Morrison ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Anthony Albanese går efter hurtigt at blive taget i ed, så han kan deltage i et møde med sikkerhedsgruppen Quad i Tokyo tirsdag.

Albanese er opvokset i almene boliger i Sydney og opdraget af en enlig mor.

- Min mor drømte om et bedre liv for mig. Jeg håber, at min rejse kan inspirere australiere til at række ud efter stjernerne, siger Albanese.

- Australien skal fortsat være et land, hvor der ikke er nogen begrænsning på folks liv, uanset hvor man bor, hvem man tilbeder, hvem man elsker, eller hvad man hedder til efternavn, lyder det fra Albanese.

/ritzau/

Opdateret 21. maj 2022 kl. 17:48