Telegram

Finsk præsident og statsminister: Vi bør gå med i Nato

Den finske præsident og landets statsminister anbefaler, at Finland hurtigst muligt bliver medlem af Nato.
Den finske præsident, Sauli Niinistö, og den finske statsminister, Sanna Marin, siger i en erklæring torsdag, at Finland bør tilslutte sig Nato. Og det bør ske hurtigst muligt, siger de. (Arkivfoto)

Den finske præsident, Sauli Niinistö, og den finske statsminister, Sanna Marin, siger i en erklæring torsdag, at Finland bør tilslutte sig Nato. Og det bør ske hurtigst muligt, siger de. (Arkivfoto)

RITZAU SCANPIX

Telegram
12. maj 2022 kl. 09:06

Den finske præsident, Sauli Niinistö, og den finske statsminister, Sanna Marin, siger i en erklæring torsdag, at Finland bør tilslutte sig Nato som fuldgyldigt medlem. Og det bør ske hurtigst muligt, siger de.

- Vi håber, at de skridt, som skal tages på nationalt plan, vil blive taget hurtigt i de kommende dage, hedder det.

I den finske udmelding bliver det også fastslået, at et finsk Nato-medlemskab vil styrke sikkerheden i Østersøområdet.

Det er den finske præsident, som sammen med den udenrigspolitiske komité og den finske nationalforsamling formelt skal træffe beslutning om et medlemskab af den vestlige forsvarsalliance.

Forsvarskomitéen i nationalforsamlingen har allerede fastslået, at den mener et Nato-medlemskab er det bedste for Finlands sikkerhed.

Finland deler en 1300 kilometer lang grænse og en konfliktfyldt fortid med Rusland, og Helsinki har gradvist udvidet samarbejdet med Nato siden Rusland i 2014 annekterede Krim.

Men indtil for nylig syntes det udelukket, at finnerne ville søge optagelse i den vestlige alliance, da det i generationer har været den udbredte holdning i landet, at det var vigtigt at opretholde venskabelige relationer med det store naboland mod øst.

Men holdningen i befolkningen har ændret sig efter Rusland invaderede Ukraine den 24. februar.

Den offentlige opbakning til et NATO-medlemskab er blevet rekordhøjt på et par måneder. Den seneste meningsmåling er fra tv-stationen YLE viser, at omkring 76 procent af vælgerne støtter en finsk optagelse i Nato, mens kun 12 procent er imod. I en lang årrække var det kun omkring 25 procent, som ønskede optagelse i den vestlige alliance.

Det markante skifte i Finland ventes at styrke opbakningen til et Nato-medlemskab i Sverige. Det store svenske regeringsparti i Stockholm, Socialdemokraterna, ventes ifølge Expressen søndag at træffe beslutning om et svensk medlemslab af Nato.

Finland var fra 1809 til 1917 et autonomt område i det russiske tsarrige.

Landet opnåede sin uafhængighed under den bolsjevikiske revolution

Sovjetunionen angreb i 1939-40 Finland i det, der blev kendt som Vinterkrigen.

- Det vil ikke gå ud over nogen, hvis Finland tilslutter sig forsvarsalliancen Nato. At tilslutte sig Nato vil ikke gå ud over nogen. Det er ikke et nulsumsspil, sagde den 73-årige finske præsident onsdag.

Nulsumsspil beskriver en situation, hvor en part typisk opnår noget, ved at andre samtidig mister noget. Men der går altså ikke noget af Rusland ved et finsk Nato-medlemskab. Det understregede Sauli Niinistö ved et møde med den britiske premierminister, Boris Johnson.

/ritzau/TT

Opdateret 12. maj 2022 kl. 11:56

Willy Johannsen

Stærkt og flot!
En finger til Putin.

Ole Olesen, uffe hellum, Torben Bruhn Andersen, Kim Folke Knudsen, Danny Hedegaard, Jørgen Mathiasen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Velkommen til Finland!

Frederik Schwane, uffe hellum, Torben Bruhn Andersen, Kim Folke Knudsen og Danny Hedegaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Med den forventede melding fra Sverige på søndag er, som Torben Sierbæk skrev ved en anden lejlighed, et nordisk forsvarsforbund ved at blive realiseret.

Frederik Schwane, Ole Olesen, uffe hellum, Torben Bruhn Andersen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Ups: Torben Siersbæk

Torben Siersbæk

Eftersom (næsten) alle på den aktuelle nej-fløj jubler over at NATO sikrer vores suverænitet må vel selv Dørup og kompagni juble over den forventelige udvidelse!

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Er jeg den eneste, der er lidt betænkelig ved at trænge Rusland yderligere op i en krog?
Vi har skabt et "jerntæppe" op til Ruslands grænse, og jeg kan se hundredevis af grunde til, det kan gå rigtig galt, og meget få grunde til,at en fredelig løsning bliver svaret.

Lars Løfgren, Inger Pedersen, Tina Petersen, Per Dørup og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Jeppe Lyngsø Bundgaard - 12. maj, 2022 - 16:49

"Er jeg den eneste, der er lidt betænkelig ved at trænge Rusland yderligere op i en krog?
Vi har skabt et "jerntæppe" op til Ruslands grænse".

Hvem er det lige, der har taget initiativ til det "jerntæppe" du hævder er etableret????

Det forekommer mig at være en mærkværdig stillen virkeligheden på hovedet!

Kunne du ikke prøve med en kommfntar

Torben Siersbæk

Kunne du ikke prøve med en kommentar i Russisk stats-TV, hvor du spørger Putin om han snart standser sin i alle henseender ulovlige og umoralske, beskidte krig i Ukraine?

Frederik Schwane, Torben Bruhn Andersen, Erik Fuglsang, Kim Folke Knudsen og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Også jeg mener, at yderligere NATO-udvidelse er betænkeligt - og måske endda direkte farligt. Jeg mener, at NATO selv - såfremt det skal leve op til betegnelsen "forsvarsalliance" - bør analysere meget grundigt, om selve dette at udvide sig op mod en atommagts grænser medfører større risiko for krig - end fred. Jeg ser ikke en sådan analyse nogen steder. Dog er der her et godt bud:
https://transnational.live/2022/05/12/it-is-foolish-for-finland-and-swed...

Inger Pedersen, Tina Petersen og Jeppe Lyngsø Bundgaard anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

Nu har vi jo selv excelleret i umoralske og ulovlige krige i årtier , Torben. Irak, Afghanistan, Libyen osv. Det gør det unægteligt lidt svært at opretholde sin plads på den høje hest.

Verden er ikke sort/hvid, og der er meget mere til krigen i Ukraine end "Putin er en psykopatisk diktator, der skal uden videre har startet denne krig".

Du kan kun se splinten i din fjendes øje, og ikke bjælken i dit eget, broder.

Kim Folke Knudsen

@Velkommen til vores nordiske brødre finnerne - Velkommen til Finland

Velkommen i NATO- Den frie verdens nationers forsvarsforbund.

Den 30 November 1939 er levende i den finske og vores erindring med det brutale russiske overfald på Finland, bombardementerne af Helsingfors/Helsinki, terrorbombardementerne af utallige finske byer udført af det røde luftvåben.

Den russiske løgn- Finland truer Skt. Petersborg ved, at Karelen var en del af Finland.

Den sande historie. Josef Stalin ville underlægge sig hele Finland og ødelægge demokratiet og lade dette erstatte af et stalinistisk regime styret fra Moskva.

Den finske hær fandt i en kolonne af besejrede russiske tropper filmruller, som skulle vises i Helsingfors, når Josef Stalin som forventet af russerne overtog magten og væltede det finske demokrati.

Den 12 Marts 1940 Freden i Moskva. Russerne stjæler Karelen len fra Finland, Salla næsset, Fiskerhalvøen ud til Ishavet, Hogland med små holme i den finske bugt og beslaglægger Hangø. 400.000 finner fordrives fra hus og hjemstavn med etnisk udrensning fra Karelen en ældgammel finsk provins / len.

1941-1944 Fortsættelseskrigen med DE som allierede. Det lykkedes at generobre de tabte områder, men krigen vender og Den Røde Hær tromler frem igen med ødelæggende kraft. Finland træder ind i krigen på DE side med det forsæt at genvinde det tabte og stjålne land område men ikke med det forsæt at deltage i belejringen af Leningrad og i ødelæggelseskrigen mod Sovjetunionen ledet af det nationalsocialistiske DE. Finland tvinges af en fornyet russisk invasion til at trække sig ud af krigen. Finland erklærer DE krig i sommeren 1944 og tyskerne bruger den brændte jords taktik til at ødelægge store områder i det nordlige Finland med nye flygtningestrømme til følge. En krigsforbrydelse begået mod en historisk allieret Finland - skamløst at den tyske hær ikke trak sig ud af Finland uden kamp men begik denne krigsforbrydelse i Norden. De gentog tyskerne ødelæggelserne i Nord Norge hvor adskillige byer blev brændt ned til grunden.

Freden i 1947 i Paris. Rusland får etableret finlandiseringen af Finland og beholder de stjålne landområder fra Vinterkrigen plus får ydermere tilført Petsamo området Finlands sidste havn ud imod Ishavet. Norge får nu grænse til Rusland inde på fastlandet Skandinavien.

Aldrig mere skal Den Røde Terrorhær igen løbe Finland over ende.

Aldrig mere skal diktator Josef Stalins ideologiske efterfølger udi statsterror diktator Vladimir Putin bestemme, hvordan forholdene skal indrettes i et af vores nordiske broderlande.

Kommunismen Europas røde pest.
Nationalsocialismen Europas sorte pest.

De var gode venner Kommunisterne og Nationalsocialisterne fra 1939-1941 i Molotov Ribbentrop pagten forenet i ønsket om at ødelægge de få demokratier som var tilbage i Europa og underlægge hele Europa et sovjetisk og et nationalsocialistisk terrorregime. Til sidst var de to magtsyge regimer røget i flæsket på hinanden om alle omstændigheder.

Frie folk søger friheden og retten til selvbestemmelse og vi lader os ikke knægte.

Heller ikke det tapre Ukrainske folk her i år 2022 med en skæbne som Vinterkrigen 1939-1940.

Leve Ukraine og leve det ukrainske folk.
Leve et frit og demokratisk Finland vores nordiske broderfolk længe leve.

VH
KFK

Torben Bruhn Andersen, Torben Siersbæk og Willy Johannsen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@Jeppe Lyngsø Bundgaard - 12. maj, 2022 - 20:00

"Nu har vi jo selv excelleret i umoralske og ulovlige krige i årtier , Torben"

... og så kan vi ikke bede Purin om at skrubbe hjem????

Frederik Schwane, Herdis Weins og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Finland havde indtil for nylig ingen overvejelser om at søge ind i Nato. Nu har Putin skubbet landet ind i Nato ved sin agressive politik. Omsorgen for hvad Rusland måtte tænke er rørende og uhyggelig. Fortæl finnerne at de har bedst af at være underdanige især når bjørnen er vred. De kan ikke være bekendt at tirre naboen ved at antyde at de er nervøse for hvad han kan finde på.

Frederik Schwane, Rolf Andersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Siersbæk, Herdis Weins og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

@jens peter hansen - 13. maj, 2022 - 09:32.

"Finland havde indtil for nylig ingen overvejelser om at søge ind i Nato."

Nemlig! Og det samme gjaldt for Sverige!

Frederik Schwane og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Finlands og Sveriges optagelse i NATO er altså endnu ikke et 'home run', for nu rasler Erdogan med sablen:

" Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, siger fredag, at han ikke ser positivt på en optagelse af Finland og Sverige i Nato. Erdogan siger, at de to nordiske lande er ’hjem for mange terrororganisationer’. "

https://politiken.dk/udland/art8770961/Tyrkiet-er-imod-Nato-optagelse-af...

... men mon ikke USA kan lægge tilpas meget press på Erdogan ?

På den anden side: Det er selvfølgelig bemærkelsesværdigt, at et NATO-land som Tyrkiet fornylig har indkøbt russiske S-400 jord-til-luft missiler. Og Tyrket synes ikke, det var en god idé at overlade disse missiler til Ukraine.

https://www.reuters.com/world/us-suggested-turkey-transfer-russian-made-...

Hvad skal der egentlig til for at smide et land UD af alliancen?

Frederik Schwane

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Nu er jeg selvfølgelig en af dem, der begræder, at vi måtte trække os ud af Afghanistan, og nu på sidelinjen kan se på, det tunge tæppe af undertrykkelse, der er lagt over landets borgere. Udsatte mennesker, der har brug for beskyttelse. I særdeleshed kvinderne. Så jeg har den bjælke i øjet, at verden ikke er sort eller hvid, og at jeg måske er en uerkendt socialist, når jeg nu bekymrer mig om at beskytte udsatte mennesker (hvis de altså gør det?).

Sverige og Finland er suveræne selvstændige stater, og deres beslutning er deres. Og derfor kan vi kun give vores opbakning til det. At de så har følt sig nødsaget til at tage en så voldsom ændret tilgang til deres sikkerhedspolitik, handler igen om at beskytte sig selv, og der er kun en, de kan takke for det; Putin.