Folketingsmedlem Orla Østerby, der er løsgænger, stemmer ikke for at ophæve Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet i lækagesag.
Det oplyser han til Ritzau i en sms.
Dermed er Hjort Frederiksens immunitet fredet, da der ikke kan findes et flertal i Folketinget for at ophæve immuniteten.
Rigsadvokat ville rejse tiltale
Rigsadvokaten har ellers indstillet til, at der rejses tiltale mod Hjort Frederiksen i sagen, hvor detaljerne ikke kendes af offentligheden.
Hjort Frederiksen er sigtet for at have lækket statshemmeligheder. Men hvis Hjort skulle tiltales, mens han er folketingsmedlem, skulle et flertal i Folketinget ophæve Hjort Frederiksens immunitet. Altså 90 mandater.
Det lader sig ikke gøre, efter at De Konservative og Østerby, som engang var konservativ, torsdag har meldt ud, at de ikke vil stemme for at ophæve immuniteten.
Hjort Frederiksen har for længe siden meddelt, at han ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Det finder senest sted 4. juni 2023. Derefter er Hjort Frederiksen ikke længere beskyttet af sin parlamentariske immunitet.
Sagen er derfor ikke afsluttet endnu. Rigsadvokaten kan sende sagen frem til Justitsministeriet igen, når Hjort Frederiksen ikke længere er folkevalgt.
Endelig afgørelse hos justitsministeren
I sager om eksempelvis statshemmeligheder er det ifølge loven altid justitsministeren, der træffer endelig afgørelse om tiltalerejsning.
Hjort Frederiksen mener ikke, at han har gjort noget forkert. Han siger selv, at sagen drejer sig om, at han har bekræftet et kabelsamarbejde mellem Danmark og USA. Det har medierne tidligere skrevet om. Men det var uden officiel bekræftelse af samarbejdet.
Sigtelsen omhandler en overtrædelse af straffelovens paragraf 109. Den drejer sig om læk af oplysninger om sager, "hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror". Strafferammen er fængsel i op til 12 år.
/ritzau/
Opdateret 19. maj 2022 kl. 14:35
Så fik lov- og orden partiet de Konservative alligevel kolde fødder da det kom til stykket..
En tidligere justitsminister stoler med andre ord ikke på Rigsadvokaten længere.
Eller også vil han I virkeligheden hellere være statsminister ;)
Pape valgte retsstaten fra.
Heldigvis. Så skal der ikke bruges penge på en lang og dyr retsag.
@ Henrik Ilskov-Jensen:
"Heldigvis. Så skal der ikke bruges penge på en lang og dyr retsag."
Tjo.. Det skal der nu nok.
Claus Hjort Frederiksen udtræder af Folketinget lige så snart det kommende valg bliver udskrevet, og har ikke længere immunitet.
Ikke ofte man oplever at Enhedslisten slår sig sammen med hele blå stue, inkl, Nye Borgerlige og DF.
Meget stof til eftertanke her...
hvornår ser vi den næste sag omkring ophævelse af politisk immunitet for folketingsmedlemmer - f.ex. p.g.a. info-læk/spionage for Kina eller Rusland? Og hvor PET/FE/statsadvokaten ikke kan oplyse mere til Folketingsmedlemmerne end hvad der er tilfældet i denne Hjorth-Fredriksen sag?
Interessante tider på vej her...
Jeg konstaterer med stor tilfredshed, at Enhedslisten ikke stemmer for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet, hvilket jeg også havde håbet og forventet. Respekt herfra.
Med venlig hilsen
Alan
Hvis et folketingsmedlem på et tidspunkt vælger at bryde en pålagt tavshed skal vedkommende sørge for at det er så hemmeligt at en sigtelse ikke kan oplyses, for så er der immunitet overfor retssag og straf. Det giver enhedslisten nogle muligheder, for de blå vil beskytte vedkommende, eller er det kun vennerne de vil beskytte.
Tak til folketinget for at leve op til Grundlovens formål med parlamentarisk immunitet :-)
Regel nr. 1 i et demokrati er at stemme nej indtil man har nok data til at kunne tage en klov beslutning. Hade der ikke været så overdrevet lukkethed i den sag hade mange nok stemt andreledes.
Når Claus Hjort Frederiksen udtræder af folketinget er der "en risiko" for at justitsministeren er fra blå blok. Det er altid justitsministen, der skal tage stilling til om der skal rejses tiltale, når det drejer sig om statshemmeligheder.
Med venlig hilsen
Alan