Telegram

Kommuner vil flytte 10. klasse væk fra folkeskolen

10. klasse skal være starten på en ungdomsuddannelse i stedet for afslutning på folkeskolen, lyder det fra KL.
Der er ifølge Kommunernes Landsforening (KL) for mange elever, der ikke kommer i job eller uddannelse efter folkeskolen. Derfor vil kommuneforeningen have fjernet 10. klasse fra folkeskolen og flytte det over i regi af ungdomsuddannelser. (Genrefoto).

Der er ifølge Kommunernes Landsforening (KL) for mange elever, der ikke kommer i job eller uddannelse efter folkeskolen. Derfor vil kommuneforeningen have fjernet 10. klasse fra folkeskolen og flytte det over i regi af ungdomsuddannelser. (Genrefoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
16. maj 2022 kl. 06:51

Kommunerne vil flytte 10. klasse væk fra folkeskolen og over i ungdomsuddannelserne.

Sådan lyder et forslag fra Kommunernes Landsforening (KL), der præsenteres på kommuneforeningens børne- og ungetopmøde mandag.

- Det går grundlæggende ud på at se på 10. klasse som det første år i et ungdomsuddannelsesforløb i stedet for det sidste år i folkeskolen, siger Thomas Gyldal Petersen (S), formand for KL's børne- og undervisningsudvalg og borgmester i Herlev.

Baggrunden er ifølge Thomas Gyldal Petersen, at der er for mange unge, der bliver tabt i overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse.

45.000 unge kommer ikke videre til uddannelse eller job, efter at de har forladt folkeskolen.

- Alt for mange, der afslutter 10. klasse, kommer desværre ikke videre i uddannelsessystemet. Derfor vil vi gerne have målrettet 10. klasse både i form og indhold, så det bliver en god start på ungdomsuddannelseslivet, siger Thomas Gyldal Petersen.

10. klasse skal ifølge kommuneforeningen fortsat bestå som et tilbud, men kommunerne lægger op til, at det overflyttes til et andet regi end folkeskolen. Eksempelvis ungdomsuddannelser som gymnasier, HF eller erhvervsrettede uddannelser.

Det skal ifølge KL-forslaget fortsat være muligt at kunne tage 10. klasse på efterskole.

Forslaget møder opbakning fra Venstre, som tidligere har foreslået at flytte de kommunale 10. klasser over på erhvervsuddannelserne.

Ifølge partiets undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, skal det være med til, at flere unge får øjnene op for de muligheder, der er på erhvervsuddannelserne.

- De unge, der tager en almindelig 10. klasse, er enten uafklarede om, hvad de vil, eller også mangler de et fagligt boost. Uanset, om det er det ene eller det andet, så er det bedre, at man kommer ind i et ungdomsuddannelsesmiljø, end at man går nogle steder sammen med dem, der lige er startet i 0. klasse, siger hun.

I SF er undervisningsordfører Charlotte Broman Mølbæk ikke sikker på, at det er en god idé at flytte 10. klasserne, men hun synes, det er en god idé at se på, hvordan indhold og eksamener kan struktureres anderledes i 10. klasse.

- Der er fornuftige tanker i udspillet. Men jeg er i tvivl, om jeg synes, at løsningen er at flytte det hele væk, siger hun.

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal er heller ikke overbevist om, at KL-forslaget er en god idé.

- Hvis man knytter 10. klasse op på ungdomsuddannelserne, bliver de mere målrettede, og det vil helt sikkert opleves som et pres for nogle af disse unge. Det øger ikke chancerne for at få flere i uddannelse, siger Claus Hjortdal til Jyllands-Posten.

Den socialdemokratiske uddannelsesordfører, Jens Joel, er også i tvivl.

Han pointerer dog, at KL peger på nogle vigtige problemer med, at alt for mange unge for eksempel aldrig får en ungdomsuddannelse.

- Det vil jeg gerne diskutere, men jeg er ikke sikker på, at det løses ved at flytte 10. klasse et andet sted hen i en situation, hvor det for mange unge også handler om, at de ikke er helt klar til at vælge.

Der må i stedet fokus på eksempelvis introduktion til erhvervsfaglige uddannelser i udskolingen, skriver han.

/ritzau/

Opdateret 16. maj 2022 kl. 14:55