Telegram

Minister fastholder lukkethed i lækagesag

Mattias Tesfaye (S) vil hurtigst muligt meddele rigsadvokat, at der ikke kan rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen (V), efter et flertal i Folketinget har afvist at ophæve den tidligere ministers parlamentariske immunitet.
Det vil nu være op til anklagemyndigheden at beslutte, om der skal rejses tiltale, når Claus Hjort Frederiksen (V) træder ud af Folketinget efter næste folketingsvalg og mister den parlamentariske immunitet, sagde justitsminister Mattias Tesfaye (S) før torsdagens samråd.

Det vil nu være op til anklagemyndigheden at beslutte, om der skal rejses tiltale, når Claus Hjort Frederiksen (V) træder ud af Folketinget efter næste folketingsvalg og mister den parlamentariske immunitet, sagde justitsminister Mattias Tesfaye (S) før torsdagens samråd.

RITZAU SCANPIX

Telegram
19. maj 2022 kl. 11:12

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) vil ikke dele fortrolige oplysninger med folketingsmedlemmer, selv om et flertal i Folketinget har fredet den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i sag om mulig lækage.

Han vil derfor hurtigst muligt meddele Rigsadvokaten, at der ikke kan rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, siger han torsdag på et samråd.

Kort forinden stod det klart, at der er et flertal i Folketinget imod at ophæve Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet. Det er nødvendigt med et flertal for, hvis der skal rejses tiltale i sagen.

- Jeg har tidligere i dag konstateret, at der ikke er flertal i Folketinget for ophævelse af immunitet. Flere partier kræver, at alle 179 medlemmer får indsigt i sagen. Dermed står jeg nu med et valg, siger Mattias Tesfaye på samrådet.

- Enten frigiver jeg nogle meget fortrolige oplysninger om statens sikkerhed over for hele Folketinget imod myndighedernes anbefaling. Ellers vil Claus Hjort fortsat have immunitet og dermed undgå at blive stillet for en dommer.

- Her vil jeg bare sige, at jeg klart vælger det sidste. Jeg har et ansvar for befolkningen og statens sikkerhed. Det er klart det vigtigste hensyn for mig.

Sigtet for at lække statshemmeligheder

Det er Rigsadvokaten, som har indstillet til, at der rejses tiltale mod Claus Hjort Frederiksen i sagen.

Det mangeårige folketingsmedlem er sigtet for at have lækket statshemmeligheder. Men detaljerne i sagen kendes ikke af offentligheden.

Fordi Claus Hjort Frederiksen er folketingsmedlem, skal der et flertal i form af 90 mandater til for at ophæve hans immunitet og dermed rejse tiltale.

Flere partier har dog afvist at gøre det, fordi justitsministeren ikke vil give alle folketingsmedlemmer indblik i sagen.

Mattias Tesfaye siger på samrådet, at han har "den dybeste respekt for de beslutninger, der træffes".

Men han appellerer samtidig til, at argumentationen ikke bliver "for principiel".

- For så står vi med det problem, at de dybeste hemmeligheder er dårligst beskyttet. Det er en gordisk knude, vi så vil skulle have løst.

Tesfaye: Nu er det op til anklagemyndigheden

Det vil dog formentlig stadig være muligt for anklagemyndigheden at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen, når han ved næste folketingsvalg træder ud af Folketinget. Valget skal afholdes senest i juni næste år.

På det tidspunkt er Claus Hjort Frederiksen nemlig ikke underlagt den immunitet, som folketingsmedlemmer har.

Mattias Tesfaye bliver forud for samrådet spurgt, hvorvidt anklagemyndigheden vil forsøge at rejse tiltale mod Claus Hjort Frederiksen efter et folketingsvalg. Til det svarer ministeren til TV 2:

- Nu sender jeg et brev til rigsadvokaten, og så er det op til anklagemyndigheden at have bolden herfra.

/ritzau/

 

Opdateret 19. maj 2022 kl. 18:10

Lars Hansen

Komplet latterligt i betragtning af, at de "dybt fortrolige oplysninger" længe har været kendt af alle og enhver, der følger med i danske medier. Claus Hjort Frederiksen har selv forklaret, hvad sigtelsen mod ham går ud på, og hans troværdighed er så høj, som den næsten kan blive.

peter juhl petersen

Det handler jo heller slet ikke om de fortrolige oplysninger ! Dem har folketingsmedlemmerne såmænd nok fået fortalt internt af deres respektive formænd. Det er jo en velkendt offentlig hemmelighed at alle de åhhhh, så ganske frygtlige hemmeligheder som kun bliver fortalkt til en ganske særlig udvalgt gruppe, lyn hurtig internt bliver til en offentlig hemmelighed efterb en ganske kort stund.
Sååh,- det hele handler slet ikke om lov ,orden og retsprincipper, men udelukkende om politik. Vær forvisset om : Havde regeringen med justisministeren i spidsen givet efter for kravet om at samtlige folketingsmedlemmer burde bekendtgøres med sagen, så havde det ikke ændret en døjt. For det første at de allerfleste sikkert allerede er udmærket bekendt med sagens substans, og at de så "bare" ville stemme nej alligevel fordi de ikke mente at sagen var tilstrækkelig til at retsforfølge CHF ! Sådan kan man skalte,valte,vinkle og fordreje enhver lov og paragraf når den ikke passer ind i ens ideologiske ståsted !

Kasper Pedersen

Mere lys på mørklægnings-regeringen, tak!

Lars Hansen

@ Peter Juhl Petersen

Men hvis din antagelse er, at partiformændene nok deler indholdet af den fortrolige orientering med deres kolleger, hvorfor så ikke bare give den orientering til alle medlemmer af Folketinget? Og hvor er det i øvrigt heldigt for Nick Hækkerup, at han akkurat nåede at få nyt job som formand for Bryggeriforeningen, så det blev Mathias Tesfaye, der fik opgaven med at agere skraldemand for Mette Frederiksen i denne lortesag for regeringen....

Inger Pedersen

Det handler måske mere om en magtkamp om, HVEM der har retten til at definere, HVAD der er statens hemmeligheder: En mere eller mindre afdanket forhenværende minister og partistrateg - eller en efterretningstjeneste, der er mere eller mindre ukontrollabel for DK og tilsyneladende mere og mere kontrollabel af USA ...?

Det skulle såmænd ikke undre mig, hvis det er tilfældet, at regeringen for et syns skyld kører kanonen i stilling med signaler over eller under bordet til den selverklærede politisk musikalske rigsadvokat - og samtidig lægger spor ud, så de er sikre på, at Hjortens immunitet IKKE bliver ophævet:

Man har vist USA en slags vilje til at rette ind - og samtidig bevaret respekten for den danske grundlov og politiske tradition.
Alle er glade - og cirkusset kan fortsætte: Diplomatiet længe leve!

Svend Jespersen

Ja, alle er glade - og cirkusset kan fortsætte. Undtagen for Claus Hjort Frederiksen og hans nærmeste. Men diplomatiet og den sunde fornuft har lidt et enormt tab. Længe leve galskaben!