Telegram

Ny medieaftale: DR får 100 millioner kroner og 24syv mister sendetilladelse

DR styrkes samlet med 100 millioner kroner, og 24syv får ikke forlænget sin sendetilladelse.
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterede lørdag ny medieaftale i Kulturministeriet.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen præsenterede lørdag ny medieaftale i Kulturministeriet.

RITZAU SCANPIX

Telegram
21. maj 2022 kl. 10:37

Regeringen har indgået et smalt medieforlig med en streamingskat på seks procent, et styrket DR, omfordeling af mediestøtten og et farvel til sendetilladelse for radiostationen 24Syv.

Det siger kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) ved præsentationen af aftalen, som parterne har forhandlet om i fire måneder.

- Vi ønsker at bygge op og styrke. Det gælder DR, men det gælder også vores lokale og regionale medier.

- Det gælder om at fremtidssikre vores mediestøtte, og det gælder, når det kommer til en styrket kontrol med techgiganterne, og om at få store streamingtjenester til at bidrage til dansk kultur i fremtiden, siger hun.

Streamingtjenester skal bidrage til dansk indhold

DR styrkes samlet med 100 millioner kroner i aftaleperioden.

Streamingtjenester som Netflix, HBO og TV 2 Play skal sende seks procent af deres omsætning i Danmark videre til en pulje, som skal finansiere produktion af danske film og serier.

Det frygter branchen og blå partier kan føre til en prisstigning for forbrugerne, men ministeren afviser bekymringerne.

- Det er ikke et bidrag, vi putter i statskassen. Det er et bidrag, de selv kan søge om at få hjem igen.

- Det er penge, de kan søge hjem igen, hvis de producerer dansk indhold, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Flertallet bag aftalen består af rød blok og Kristendemokraterne.

24Syv mister sendetilladelse

Der har i årevis været usikkerhed i branchen, der har ventet længe på en ny medieaftale, som endnu engang er blevet smal.

Branchen havde gerne set, at blå partier var gået med, da det ville sikre aftalen, hvis magten skifter ved et valg. Ministeren mener, at hun har rakt hånden ud.

- Det mener jeg, at jeg har. Jeg tror heller ikke, at de smækkede med døren i går. Der var nogle ret store ting på bordet, som de borgerlige kunne have fået, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Puljen for public service udvides til også at støtte dansksproget indhold produceret til radio og podcast.

Puljen til DAB-radio bliver dog ikke forlænget i det nye medieforlig.

Dermed stopper det årlige statstilskud på cirka 60 millioner kroner om året fra marts 2024. Det ser dermed ud til at kunne ramme radiostationen 24Syv, der samtidig mister sin sendetilladelse.

Vil sikre bedre vilkår

Aftalen indeholder en omfordeling af mediestøtten fra store landsdækkende nyhedsmedier til lokale og regionale medier.

Aftalen indfører en arbejdsklausul, der skal sikre bedre vilkår i virksomheder, der modtager mediestøtte. Blå partier mener dog, at man blander sig unødigt i den danske model.

Sportslisten genindføres, hvilket skal sikre, at store og vigtige sportsbegivenheder vises på tv-kanaler, som stort set alle borgere har adgang til og kan samles om.

Foruden sportslisten blev filmforpligtigelsen afskaffet med den seneste medieaftale fra 2018. Forpligtigelsen genindføres og skal sikre, at DR og TV 2 øger støtte til dansk film.

/ritzau/

 

Opdateret 21. maj 2022 kl. 12:59

Bjarne Andersen

farvel til sendetilladelse for radiostationen 24Syv.

Nu har jeg ikke lyttet til det nye 24syv, men har de haft programmer der har været kritisk over for de gamle magtpartier og de derfor har lukket den, det gamle radio 24syv havde programmer der var kritiske over for de gamle magtpartier og jeg er overbevist om at det var grunden til at de blev lukket.

erik pedersen, John Damm Sørensen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Det er kun DF der er arkitekten på denne situation. Heldigvis ser det ud til at DF ikke får indflydelse på noget som helst de næste 14 - 16 folketings samlinger.

Steffen Gliese

De mangler bare at konsekvensen af et lukket 247, og det er at give DR kanalen tilbage med tak for lån, så P1 og P2 igen kan fungere som selvstændige fuldtidskanaler.

Dorte Sørensen

Men det er jo kun beslutning om lukning af den underlige DAB-radioen - Per Stig Møllers radio - 24/7, der blev givet til det berlingske hus, men som ikke fik forlænget sin sendetilladelse fordi DF ville have en afstand for redaktionen så lang væk fra København, at de ikke fandt det værd at søge om en ny sendetilladelse. Men en anden fik sendefladen og skatteyderbetalte penge til at sende for.