Telegram

SF stemmer for at ophæve Claus Hjorts immunitet

SF's formand oplyser efter møde hos justitsminister, at partiet stemmer for at ophæve eksministers immunitet.
- Vores folketingsgruppe er kommet frem til, at vi kommer til at ophæve Claus Hjorts immunitet, så domstolssystemet får mulighed for at prøve sagen, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr efter et gruppemøde.

- Vores folketingsgruppe er kommet frem til, at vi kommer til at ophæve Claus Hjorts immunitet, så domstolssystemet får mulighed for at prøve sagen, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr efter et gruppemøde.

RITZAU SCANPIX

Telegram
17. maj 2022 kl. 13:02

SF stemmer for at ophæve folketingsmedlem Claus Hjort Frederiksens (V) immunitet i sag om mulig lækage.

Det siger SF-formand Pia Olsen Dyhr efter et gruppemøde tirsdag.

- Alle politikere synes, at denne sag er svær. Jeg kender selv Claus Hjort som en god, ordentlig og dygtig politiker, så det er ikke noget, som nogen i vores folketingsgruppe eller på Christiansborg kommer til at tage let på, siger SF-formanden.

- Men vores folketingsgruppe er kommet frem til, at vi kommer til at ophæve Claus Hjorts immunitet, så domstolssystemet får mulighed for at prøve sagen. Det er det, sagen handler om, siger Olsen Dyhr efter gruppemødet, hvor sagen blev diskuteret.

Kræver flertal i Folketinget

Mandag var Olsen Dyhr til et møde i Justitsministeriet for at få en orientering af justitsminister Mattias Tesfaye (S) og rigsadvokat Jan Reckendorff om sagen, hvor mange detaljer ikke kendes.

Rigsadvokaten har indstillet at rejse tiltale i sagen mod den tidligere forsvarsminister.

Hjort er sigtet for at have lækket statshemmeligheder. Men hvis Hjort skal tiltales, kræver det, at et flertal i Folketinget ophæver Hjorts immunitet.

Det er op til et flertal i Folketinget, om Hjorts immunitet skal ophæves. Hjort nægter sig skyldig sagen med den begrundelse, at han ikke har ytret sig om noget, som offentligheden ikke allerede kender til.

- Det er ikke os som politikere, der skal være dommere i denne sag eller anklagere. Det er alene det, at vi ophæver immuniteten, så sagen kan blive prøvet ved domstolssystemet, siger Olsen Dyhr.

Hun og SF mener, at Hjort Frederiksen har mulighed for at blive renset i sagen, hvis eksministerens immunitet ophæves. Men også dømt, som hun tilføjer.

- Det vil være op til domstolssystemet, siger hun.

Frie Grønne stemmer også for

Også Frie Grønne vil stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet.

Det siger partiets politiske leder, Sikandar Siddique, til TV 2 News.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har sagt, at han vil følge Rigsadvokatens indstilling om at rejse tiltale, hvis Claus Hjort Frederiksens immunitet bliver ophævet.

Det er den siddende justitsminister, der som landets øverste anklager skal rejse tiltale i sager om rigets sikkerhed.

Han har også sagt, at Socialdemokratiet vil stemme for at ophæve immuniteten.

/ritzau/

 

Opdateret 17. maj 2022 kl. 14:45

Espen Bøgh

Det er dejligt at se andre end de konservative med Bjarne Pape i spidsen vælger den politiske anstændighed, og væge at ophæve CHFs politiske immunitet og blive stillet for retten ligesom Lars Findsen for den - stort set, samme forbrydelse.

Spørgsmålet er hvad Venstre vil - vise politisk anstændighed, eller solidaritet med CHF som gode kammerater, og vise lovgivningen ikke gælder for CHF.

Jens Jørn Pedersen, Ole Henriksen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
John Damm Sørensen

Hvori ligger anstændigheden i at stemme for noget, man ikke har noget kendskab til?

Jens Ole Mortensen og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Når man ved, at det ikke er muligt at få oplyst, hvad Claus Hjorth Frederiksens mulig fejltrin består i på grund af lovgivningen, så er det disrespekt for demokratiet ikke at lade situationen prøve ved en domstol.
Når Jacob Ellemann-Jensen ikke vil orienteres, så er det kujoneri, da han vælger at være uvidende om sagens indhold som givet af Statsadvokaten.

Henning Kjær, Inger Pedersen og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

John Damm Sørensen, 17. maj, 2022 - 19:27

Anstændigheden ligger i at respektere vores lovlige institutioners konklusioner om lovovertrædelser, - herunder, ikke mindst, de lovovertrædelser om landsforræderi som statsadvokaten ønsker afprøvet domstolsmæssigt, - "det det gælder for andre borgere gælder også for politikerne", ganske som i andre kendte sager igennem tiden.

Tidligere Forsvars- og Justitsminister, Hans Engel for de konservative måtte også for en domstol for sin trafikforseele i sin tid.

Tidligere FE chef Lars Findsen der også er under anklage for næsten helt samme forseelse som CHF, hvordan skal vi retfærdigvis dømme ham for det, når vi ikke kan efterprøve CHFs sag om det samme?!

Den sag vil visse politikere godt aceptere de ikke ved noget om, og den skal gå sin gang helt almindeligt ved domstolene - og for hermetisk lukkede døre.

Læg mærke til at det er CHF der selv har vendt sagen til at handle om at være politisk, - men først efter der er rejst tiltale, - ikke for et år ellet halvt år siden, og det er lykkedes ham at aktivere andre politikere for sin sag i et falsk lys, som tåber gerne løber efter.

Henning Kjær, Inger Pedersen og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Uanstændigt af SF at ignorere det ansvar de har ift. den parlamentariske immunitet der står i Grundloven og derfor er en del af vores lovlige institutioner. Den parlamentariske immunitet er netop indført for at beskytte oppositionen mod politisk forfølgelse. Derfor kan de ikke ophæve CHF's immunitet med "bind for øjnene".

Henning Kjær

Der var også en del politikere der ikke syntes Inger Støjbergs forseelse var så alvorlig at hun skulle for en rigsret, og så blev deres bedømmelse underkendt at et stor flertal i rigsretten. IS var skyldig og ikke for en bagatel i loven om ministeransvar.

CHF skal ikke beskyttes af sine kollegaer, alle må have tillid til vore, domstole og uafhængige dommere.

Jens Ole Mortensen

Men hvad har han gjort galt ? Under et Lipert program, har han, tøvende, bekræftet kendskab til at, amerikanske efterretningstjenester har aflyttet borgere, politikkere , statsledere , med hjælp fra den danske efterretningstjeneste og kabelnettet. Selvom han er systemets mand. Har han måske fundet det over grænsen.
Skal det forstås sådan at SF ville holde det´ hemmeligt. Eller er det som politiske sociologer siger de har evidens for. At politikkere bruger, væsentligt, mere tid på at bekæmpe deres politiske modparter, end på at gennemføre deres egen politik. I så fald er det politisk.

Det bliver spændende om to år, når Axel Larsens erindringer kan frigives.
Var han CIA agent ? Politik kan´ være spændende.

Dorte Sørensen

Der er da også en 3-vej. CHF stiller ikke op til næste Folketingsvalg og så kan der da rejses en sag - så de danske domstole kan afgøre om han har afsløret statshemmeligheder.

Frederik Schwane

Henning Kjær, men det er jo ikke det, der er pointer. I sagen mod Inger Støjberg kendte folketinget anklageskriftet fuldstændig. Derfor har de et reelt grundlag for at vurdere, om det er sikkert at fjerne immuniteten (ikke politisk forfølgelse).