Telegram

OVERBLIK: EU har tre kriseniveauer for gasforsyning

Rusland har reduceret sine gasleverancer til Tyskland, og det rammer hele markedet.
Telegram
20. juni 2022 kl. 19:54

Energistyrelsen skærper sit gasberedskab og udsender mandag aften en såkaldt "early warning" som følge af stigende usikkerhed om gasleverancer fra Rusland.

Men hvad betyder det egentlig?

Her følger en forklaring:

* Fælles EU-regler om gaskriser betyder, at der er tre kriseniveauer: early warning (tidligt varsel), alert (alarmtilstand) og emergency (nødsituation).

* Early warning erklæres, "når der foreligger konkrete, alvorlige og pålidelige oplysninger om, at der kan indtræffe en hændelse, som sandsynligvis vil resultere i en betydeligt forringet gasforsyningssituation", oplyser Energistyrelsen.

Hvis hændelsen indtræffer, vil det sandsynligvis føre til, at et af de næste kriseniveauer udløses. Det er et signal til aktørerne om at forberede sig.

* Alert er en "betydeligt forringet gasforsyningssituation", som markedet stadig er i stand til at håndtere.

* Emergency erklæres, når forsyningen er utilstrækkelig til at opfylde efterspørgslen, og der må indføres "ikke-markedsbaserede foranstaltninger". Det kan for eksempel være stop for leverancen af gas til visse virksomheder, der forbruger meget.

* Der står omkring 50 større danske virksomheder på listen over ikke-beskyttede virksomheder, hvis landet bliver ramt af forsyningsmangel.

Blandt andet Arla og Danish Crown står på listen. De er ikke garanteret gasforsyninger under en forsyningskrise. Flere har dog ansøgt om at anvende olie i stedet.

Kilde: Energistyrelsen og Energinet.

/ritzau/