Telegram

OVERBLIK: Sådan forløb natten til mandag i Ukraine-konflikten

Ukraines præsident forventer russisk optrapning, mens EU forbereder sig på EU-møde om Ukraines kandidatstatus.
Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg forbereder medlemslandene på en lang krig i Ukraine.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg forbereder medlemslandene på en lang krig i Ukraine.

RITZAU SCANPIX

Telegram
20. juni 2022 kl. 05:32

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, forventer forstærkede russiske angreb i den kommende uge. Det sker samtidig med, at flere efterretninger melder om optrapning i Østukraine.

Få et overblik over nattens hændelser her:

* Nato forventer årelang krig.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg vil forberede forsvarsalliancen på, at en ende på Ukraine-krigen ligger langt ude i fremtiden.

- Vi må forberede os på, at det kan tage år. Vi må ikke stoppe med at støtte Ukraine, sagde han søndag til den tyske avis Bild.

* EU's kommissionsformand, Ursula von der Leyen, er overbevist om, at Ukraine vil blive tildelt en kandidatstatus til unionen ved den kommende uges EU-topmøde.

- Jeg tror fuldt og fast på, at vi vil nå frem til en positiv beslutning og få den støtte, som vi arbejder mod, siger hun til den tyske tv-station ARD.

- Selvfølgelig er det en historisk beslutning, som Det Europæiske Råd nu skal træffe, men forberedelserne er gode, tilføjer hun.

* Ukraine forudser forstærkede russiske angreb op til EU-møde.

Mens kommissionsformanden forventer et positivt udfald af EU-mødet, forudser den ukrainske præsident, at mødet vil komme med en bagside.

Søndag aften sagde Volodymyr Zelenskyj i en videomeddelelse, at han forventer russisk optrapning i den kommende uge i forbindelse med beslutningen.

- I denne uge bør vi fra Ruslands side forvente en intensivering af dets fjendtlige aktiviteter, siger Zelenskyj.

- Ikke kun mod Ukraine, men også mod andre europæiske lande. Vi forbereder os. Vi er klar, lyder det fra præsidenten.

* Sjevjerodonetsk kan falde i den kommende uge.

Også internationale efterretninger melder om optrapning. Blandt andre forventer den amerikanske tænketank Institut for Krigsstudier (ISW) en optrapning.

- Russiske styrker vil højst sandsynligt være i stand til at erobre Sjevjerodonetsk de kommende uger, skriver den i en rapport.

Også den ukrainske hær har meldt om øget aktivitet. Ifølge The Kyiv Independent forventer militæret, at Rusland er ved at forberede sig på et angreb mod byen Slovjansk i Donetsk.

Kilder: DPA, Reuters og The Kyiv Independent.

/ritzau/