Telegram

OVERBLIK: Sagen om den danske spionchef Lars Findsen

Chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste var fængslet i 70 dage og stadig sigtet. Læs her om sagen mod ham.
Den 17. februar 2022 oplyser Østre Landsret, at Lars Findsen skal løslades. Han har siddet varetægtsfængslet i 70 dage sigtet for at lække statshemmeligheder. Han er stadig sigtet i sagen. (Arkivfoto).

Den 17. februar 2022 oplyser Østre Landsret, at Lars Findsen skal løslades. Han har siddet varetægtsfængslet i 70 dage sigtet for at lække statshemmeligheder. Han er stadig sigtet i sagen. (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
26. juni 2022 kl. 21:23

I 70 dage sad den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, varetægtsfængslet. Han er sigtet for læk af højt klassificerede oplysninger.

Få her et overblik over forløbet i sagen mod Lars Findsen:

* 21. august 2020: Lars Findsen, der siden 2015 har været chef for FE, fritages for tjeneste. Det sker, efter at Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) får materiale fra en eller flere whistleblower, og TET indleder en undersøgelse.

* 24. august 2020: Forsvarsministeriet offentliggør hjemsendelserne, og TET oplyser i en rapport, at FE kan have begået en stribe lovbrud, herunder at have hemmeligholdt "uberettigede" aktiviteter.

* 21. december 2020: En undersøgelseskommission nedsættes af justitsminister Nick Hækkerup (S) for at undersøge sagen.

* 8. december 2021: Fire daværende og tidligere ansatte i PET og FE anholdes. De sigtes for at lække højt klassificerede oplysninger efter straffelovens paragraf 109 stk. 1, der kan give op til 12 års fængsel. En af dem er den hjemsendte spionchef, Lars Findsen.

* 9. december: Findsen fremstilles i grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre, så sigtelsen hemmeligholdes. Der nedlægges samtidig navneforbud. Findsen varetægtsfængsles. Fængslingen forlænges senere til 10. januar. En anden person fængsles også, men løslader efter nogle dage.

* 13. december: Undersøgelseskommissionen færdiggør undersøgelsen af TET's kritik af FE. Den finder ikke grundlag for at rejse kritik af hverken FE eller de enkelte medarbejdere.

* 10. januar: Københavns Byret forlænger Lars Findsens fængsling indtil 4. februar. Ved retsmødets begyndelse ophæver dommeren det navneforbud, som Findsen har været beskyttet af, og hans navn kan offentliggøres.

Resten af retsmødet foregår for lukkede døre, men Findsen siger til fremmødte journalister, at han nægter sig skyldig.

* 4. februar: En dommer i Københavns Byret forlænger igen fængslingen af Lars Findsen. Ved tidligere retsmøder var begrundelsen, at der var frygt for, at han vil forhindre efterforskningen på fri fod. Nu udvides den til også at være af risiko for, at han vil gentage den forbrydelse, han er sigtet for.

10. februar: Spionchefen kærer spørgsmålet om varetægtsfængsling til Østre Landsret, der på ny skal tage stilling til, om han skal sidde fængslet.

17. februar: Østre Landsret oplyser i en pressemeddelelse, at Lars Findsen skal løslades. Betingelserne for varetægtsfængsling er ikke opfyldt, vurderer retten. Landsretten mener dog, at der er begrundet mistanke om, at han er skyldig.

26. juni: Berlingske skriver på baggrund af langvarig research, at Lars Findsen blandt andet er sigtet for at have ført samtaler med journalister, familiemedlemmer og en kollega om statshemmeligheder.

Kilder: Ritzau, DR, Ekstra Bladet, Berlingske, Facebook.

/ritzau/