Telegram

Radikale siger nej til advokatvurdering: Ønsker et hurtigt valg efter sommerferien

Der er ikke flertal for, at kommissionsberetning vurderes af uvildige advokater, som blå blok gerne vil have.
»Det her er et politisk ansvar, vi skal tage på os. Det er tid til en ny start. Der skal bygges bro igen, og jeg tror på, at et folketingsvalg er en forudsætning for det,« skriver Sofie Carsten Nielsen (arkivfoto).

»Det her er et politisk ansvar, vi skal tage på os. Det er tid til en ny start. Der skal bygges bro igen, og jeg tror på, at et folketingsvalg er en forudsætning for det,« skriver Sofie Carsten Nielsen (arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
2. juli 2022 kl. 12:23

De Radikale bakker ikke op om en advokatvurdering af Minkkommissionens rapport, men opfordrer statsminister Mette Frederiksen (S) til at udskrive valg efter sommerferien.

Det skriver partiets politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på Facebook lørdag.

Dermed er der ikke flertal for, at beretningen fra Minkkommissionen vurderes af uvildige advokater. Det vil blå blok gerne have, mens SF og Enhedslisten – og nu De Radikale – har sagt nej.

»Selv om det er svært, skal vi evne at adskille jura og politik. Magtfuldkommenhed er ikke ulovligt. Og i den her sag kan vi ikke placere ansvaret ved advokater. Vi kan ikke gemme os bag en advokatvurdering,« skriver hun blandt andet.

»Det her er et politisk ansvar, vi skal tage på os. Det er tid til en ny start. Der skal bygges bro igen, og jeg tror på, at et folketingsvalg er en forudsætning for det.«

Folketingsvalget skal udskrives, inden Folketinget mødes igen den første tirsdag i oktober, som i år er den 4. oktober, skriver hun yderligere.

»Granskningskommissionens (Minkkommissionen, red.) redegørelse og efterspillet efterlader for mig og Radikale Venstre et meget klart billede af, at betingelserne for flere gode politiske aftaler den kommende tid er tæt på ikkeeksisterende. Det er stemningen ikke til,« skriver hun.

Sofie Carsten Nielsen skriver dog ikke noget om, hvad De Radikale vil gøre, hvis Mette Frederiksen ikke udskriver valg.

Zenia Stampe, folketingsmedlem for De Radikale, skriver på Twitter, at uden et valg vil partiet udtrykke mistillid til statsministeren ved Folketingets åbning.

»Vi Radikale kræver valg efter sommerferien. Ellers møder vi op med en mistillidsdagsorden til Folketingets åbning. Mette Frederiksens et-parti-regering er kørt i grøften og kan ikke fortsætte,« skriver hun.

Minkkommissionens beretning, som undersøger forløbet omkring den ulovlige ordre om at aflive alle mink, blev offentliggjort torsdag. Beretningen fylder ni tykke bind på i alt næsten 1700 sider.

I beretningen kommer kommissionen med sønderlemmende kritik af både regeringen og embedsværket.

Blandt andet mener kommissionen, at der var tale om grov vildledning, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november 2020 meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Derudover har også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, sammen med ni andre topembedsfolk fået gedigen kritik af Minkkommissionen.

Den mener, at der er grundlag for at rejse tjenesteretslige sager.

/ritzau/

Opdateret 2. juli 2022 kl. 13:02

Steffen Gliese

Mon ikke statsministeren er vældig godt tilfreds med, at DRV ønsker et sensommervalg? Mens oppositionen ligger blødende på jorden.

Mogens Holme, Inge Nielsen, Alvin Jensen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
William Kern

Måske vil udskrivning af et hurtigt valg - som foreslået af de radikale- være den mest fornuftige handling, statsministeren kan foretage sig nu.

Selv om en advokatvurdering måske tilnærmelsesvis er det nærmeste, man kan komme på den objektive sandhed, er det jo - som ordet fortæller - en vurdering, dvs. en eller to advokaters personlige bedømmelse. De fleste jurister vil formentlig mene, at de dispositioner, som kommissionen har undersøgt, ligger meget tæt på eller overskrider grænsen mellem simpel og grov uagtsomhed. For ved alle større politiske beslutninger ligger det ligefor at både politikere og embedsmænd taler om, hvilke lovgivningsmæssige tiltag, der skal gennemføres.

Statsministeren - eller en af de andre ministre - kunne (og burde) nok have spurgt ud i rummet: "Hvad kræver det her i forhold til Folketinget - skal vi fremsætte lovforslag med ikraftræden fra fremsættelsesdatoen - eller har vi hjemlen på plads i forvejen?" Når ingen ministre spurgte, burde en af departementscheferne have sagt: "Vi har lige en detalje, der skal på plads, og jeg kan sende et lovudkast frem om nogle timer." At det ikke skete, er efter min vurdering groft uforsvarligt, men min vurdering kan være forkert, fordi jeg ikke kender alle detaljer.

Det gør politikerne fra de forskellige partier heller ikke, og fremfor at denne sag skal fylde alle medier fra morgen til aften i flere uger frem, med den virkning, at valgkampen bliver på enhver måde konfrontatorisk, kunne det være langt bedre,. at statsministeren allerede nu indkalder Folketinget til møde i næste uge med kun et dagsordenspunkt, nemlig at statsministeren ønsker at fremsætte en meddelelse af særlig karakter, som det hedder i folketingssprog. Mette Frederiksen kan så på ordentlig og velorganiseret måde meddele valgdatoen, som i princippet kan være når som helst med den frist, loven foreskriver. Måske allerede i juli.

Valgkampen bør handle om alt mulig andet end minksagen. Selvfølgelig er det en ubehagelig sag, men der er taget hånd om den med meget store erstatninger til minkavlerne, og måske var det ikke så uklogt, at Danmark. som mange andre lande, fik afskaffet minkerhvervet helt eller næsten helt.

Men der er masser af emner til en god valgkamp: Sundhedsvæsenet, decentralisering af nogle dele af den offentlige administration, boligpolitikken, uligheden i samfundet, og herunder ændringer i skattepolitikken, uddannelse m. v.
Det vigtigste for mange vælgere er ikke, om Mette Frederiksen handlede groft eller simpelt uagtsomt, men hvem, der er bedst til at lede Danmark på rette vej.

Steffen Gliese

Regeringens vælgere jubler reelt over minksagen, de forstår godt, at det var liv, der blev reddet. Blå blok er splittet i indbyrdes kæmpende fraktioner og vil muligvis opleve et stemmespild på over 10%. Det er også muligt, at folk mangler tillid til økonomien, men de må jo samtidig tage til efterretning, at de langt fra er blevet arbejdsløse.
Der er al mulig grund til, at Socialdemokratiet og to af støttepartierne vil komme styrket ud af valget.

William Kern, Mogens Holme, Inge Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Lad os sige, at Mette Frederiksen IKKE havde afholdt mødet om aftenen den 3. november 2020 men i stedet sagt, at der ikke var tid til sådan et møde.

Og lad os sige, at hun IKKE havde sendt pressemøde-teksten ud til forskellige ministerier for at de kunne komme med indvendinger inden pressemødet.

Ja, så ville det have været groft uansvarligt. I og med, at mødet BLEV afholdt og teksten til pressemødet rundsendt til ministerierne, går det fra "groft uansvarligt" til "uansvarligt".

Rolf Andersen

@William Kern - 02. juli, 2022 - 12:59

Du skriver:

"Mette Frederiksen kan så på ordentlig og velorganiseret måde meddele valgdatoen, som i princippet kan være når som helst med den frist, loven foreskriver. Måske allerede i juli.

Valgkampen bør handle om alt mulig andet end minksagen.
...
Men der er masser af emner til en god valgkamp: Sundhedsvæsenet, decentralisering af nogle dele af den offentlige administration, boligpolitikken, uligheden i samfundet, og herunder ændringer i skattepolitikken, uddannelse m. v"

Jeg har forkortet i dit indlæg. Men mener du virkelig, at vi kan få en god valgkamp om alle disse - virkelig vigtige - emner i løbet at sommerferien ?

Altså inden midt Juli ?

Carsten Nørgaard

Hvorfor ikke både et tidligt valg og en advokatundersøgelse?

Sofie Carsten Nielsen mener, at sådan en undersøgelse vil frifinde Mette Frederiksen. Lad nu fagfolkene vurdere det.

Samtidig ville en blå regering og dens støtteparti(er) fortsat ønske en advokatundersøgelse. Hvorfor ikke komme dem i forvejen?

Hvis der skal bakkes op om en retsstat, som ikke forfordeler den ene eller den anden politiske blok, så skal lovbrud ikke vurderes af vælgerne. Så ville Inger Støjberg da også være blevet ”frifundet”.

Alan Frederiksen

Nej endelig ikke noget valg foreløbigt. Minksagen og magtfuldkommenhed skal endelig ikke være et emner i en kommende valgkamp. Alle politikere er magtmennesker, det er det, der driver dem. Muligvis havde de idealistiske drømme, da de som unge gik ind i politik. Men efter mange år i et politisk miljø, hvor løgn og manipulation er accepteret som nødvendige midler til at få magt, er det nok så som så med idealismen. De sviner med glæde deres politiske modstandere til, bare de har det mindste påskud. I stedet burde de bruge deres kræfter på at løse nogen af de store udfordringer samfundet står overfor.

Under corona krisen og med hendes totalt latterlige udtalelse blottet for reelt indhold "jeg er børnenes statsminister" lykkedes det en kort overgang Mette Frederiksen at fremstå som en moderskikkelse i offentligheden. Men det havde en ende. Er det virkelig mennesker, som Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen og Søren Pape vi skal vælge imellem som Danmarks næste statsminister, når vi går til valg næste gang?

jens christian jacobsen

De Radikale spreder som sædvanlig varm luft. De vil kun een ting: I regering for enhver pris. Med eller uden Mette. Politikken opfindes så til lejligheden.
Jeg håber at centrum/venstres gradbøjning af retsstaten kommer til at svie til dem. Det værste er at der kun er et alternativ: Højrefløjen med deres racisme, skattelettelse til de rige og ' jobåbningerne.. '
I tryg forvisning om min blanke stemme i stemmeboksen.

William Kern

Rolf Andersen, jeg kan ikke være sikker, men jeg tror og håber, at der kan komme en fornuftig valgkamp. Men det afhænger meget., både af politikerne og af medierne. Hvis medierne ikke vil slippe minksagen som det vigtigste dagsordenspunkt for de næste fire års politik, kan det bestemt blive en useriøs valgkamp.