Telegram

Radikale Venstre siger nej til advokatvurdering, men truer med mistillid

Som følge af Minksagen vil De Radikale have Mette Frederiksen til at udskrive valg i sensommeren.
»Det her er et politisk ansvar, vi skal tage på os. Det er tid til en ny start. Der skal bygges bro igen, og jeg tror på, at et folketingsvalg er en forudsætning for det,« skriver Sofie Carsten Nielsen (arkivfoto).

»Det her er et politisk ansvar, vi skal tage på os. Det er tid til en ny start. Der skal bygges bro igen, og jeg tror på, at et folketingsvalg er en forudsætning for det,« skriver Sofie Carsten Nielsen (arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
2. juli 2022 kl. 13:09

De Radikale kræver, at statsminister Mette Frederiksen (S) udskriver valg efter sommerferien. Ellers vil partiet stille mistillidsvotum - eller med andre ord forsøge at vælte regeringen.

Sådan lyder det fra De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, efter et hovedbestyrelsesmøde lørdag formiddag.

Her har partiet skullet tage stilling til, om der skal laves en advokatvurdering af Minkkommissionens beretning.

Det mener partiet ikke, at der skal. I stedet er partiet kommet med et ultimatum til regeringen.

- Selv om det er svært, skal vi evne at adskille jura og politik. Magtfuldkommenhed er ikke ulovligt. Og i den her sag kan vi ikke placere ansvaret ved advokater. Vi kan ikke gemme os bag en advokatvurdering, skriver hun blandt andet i et opslag på Facebook.

- Det her er et politisk ansvar, vi skal tage på os. Det er tid til en ny start. Der skal bygges bro igen, og jeg tror på, at et folketingsvalg er en forudsætning for det.

Folketingsvalget skal være udskrevet, inden Folketinget træder sammen igen efter sommerferien, skriver hun. Det er i år den 4. oktober.

I Sofie Carsten Nielsen facebookopslag står der ikke, hvad konsekvensen vil være, hvis Mette Frederiksen ikke følger De Radikales krav.

Men i et tweet slår den radikale leder fast, at partiet vil udtrykke mistillid til regeringen ved Folketingets åbning, hvis Mette Frederiksen endnu ikke har udskrevet valg.

Uden De Radikales mandater er der ikke flertal for, at beretningen fra Minkkommissionen vurderes af uvildige advokater. Det vil blå blok gerne have, men SF og Enhedslisten - og nu også De Radikale - har sagt nej.

De Radikale lægger til grund, at Mette Frederiksen ikke kendte til den manglende hjemmel, da hun på et pressemøde 4. november 2020 beordrede alle mink slået ned.

Minkkommissionens beretning blev offentliggjort torsdag. Beretningen fylder ni tykke bind på i alt næsten 1700 sider.

I beretningen kommer kommissionen med sønderlemmende kritik af både regeringen og embedsværket.

Blandt andet mener kommissionen, at der var tale om grov vildledning, da statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde 4. november 2020 meddelte, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Derudover har også Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, sammen med ni andre topembedsfolk fået gedigen kritik af Minkkommissionen.

Den mener, at der er grundlag for at rejse tjenesteretslige sager.

Kommissionen forholder sig ikke til, om statsministeren og regeringen har ageret groft uagtsomt, eller om der er grundlag for at rejse en rigsretssag. Det var ikke kommissionens opgave.

/ritzau/

Opdateret 2. juli 2022 kl. 16:09

Torben K L Jensen

Mette Frederiksen må være slået med rædsel efter den sidste trussel fra RV - så hvad vil hun gøre ? Et gæt kunne jo være at lade de radikale komme med deres mistillidsvotum til folketingets åbning og være tvunget til at udskrive valg. Det tør de sgu ikke - tomme tønder buldrer mest.

William Kern

Det klogeste, statsministeren kunne gøre, ville efter min mening være at udskrive valg meget hurtigt, måske allerede i juli. Mon ikke de fleste er så trætte af at høre om minkskandalen og regeringens påståede magtfuldkommenhed, at det vil være muligt at sætte andre og mere vigtige dagsordener i en kort sommervalgkamp.

Det er bestemt sandsynligt, at minksagen får et retsligt efterspil for de mange embedsfolk, der har svigtet legalitetsprincippet. Faktisk var det ret chokerende at en departementschef kunne udtale i kommissionsafhøringen, at kravet om lovhjemmel ikke var "top on my mind". Det skal være "on top of one's mind" - for en departementschef, - hele dagen, - fra morgen til aften - og uden afbrydelse.

Men for os borgere/vælgere er det vigtigere, hvilken retning valget sætter og hvem, vi tror er bedst egnet til at stå i spidsen.. Det kan der være forskellige meninger om, men jeg vil for mit vedkommende så afgjort foretrække en regering, der ledes af Socialdemokratiet, og for så vidt gerne med deltagelse af et eller flere støttepartier. Hellere det end en regering, sammensat af en række af partierne til højre i salen. Vi må ikke glemme, hvor hårdt regeringen trængte til et skifte efter de mange år med VKO-flertal.

Mikael Benzon, Dorte Sørensen, Torben Kjeldsen, Flemming Olsen og ingemaje lange anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Drama queen.

Jeppe Theodor Lindholm

Valg til efteråret. Statsminister Mette Frederiksen har i den grad fortjent at vinde.

Jeppe Theodor Lindholm

Den blå blok er tolat blottet for virkelighden. Nemlig den dnske befolknings sundhed. En prioritering, som Mette Frederiksen satte højt og som medføryte en uundgåelig nedslåning af danske mink besætninger.

Længere er den sådan set ikke i en verdens omspændende krise, som havde akut udsigt til at blive langt være gennem en mutation af COVID-19 gennem mink. En erkendelse, som gik gennem hele EU, hvor mange valgte, at nedslå mink besætninger for at beskytte befolkningen. Sådan var realiteten i 2020.

Rettidig omhu i højeste potens. Ingen, absolut ingen fejl beslutning er begået i en ekstra ordinær uden side stykke er begået, Kun kompetent handlekraft for at beskytte den danske befolkning..

Mette Frederiksen er ikke nogen skurk i situationen. Hun er en helt.

Flemming Olsen

Spring, hop og spjæt Mette! Det kunne da være ret sjovt, hvis hun faktisk sagde:" Nej, jeg bliver valgperioden ud." Så må vi jo se, om RV rent faktisk evner at tage en beslutning eller bliver siddende med hænderne på lårene - som de jo er sørgeligt berømt for.

Dorte Sørensen

I mine øjne burde MF udskrive valg nu - så vælgerne kan afgøre om hendes ledelse under pandeminen trods alt førte Danmark ret godt ud på den anden side. Men så skal der også sættes nogle klare regler op for hvad der er embedsmændenes opgave og hvad der er ministrenes.

Schlüter udskrev valg efter kommissionens redegørelse om Erik Ninn-Hansen "bedrifter", hvor også Schlüter fik kritik, Uffe Elleman-Jensen og Venstre var her meget imod denne beslutning fra Schlüter.

En anden sag var skatteminister Fogh Rasmussens kreativ bogføring, hvor RV også satte foden ned selv om FR ikke tænkte på at gå af.

Jan S. Jensen

Til os der er lidt langsomme i det. Er det nu de radikale der udskriver valg i Danmark. Er det her en #MeToo-sag?

Minna Rasmussen

Jeg undrer mig stadig over, hvordan Minkkommission er kommet frem til at mutationerne i minkene ikke var så fremskredne/farlige, at det var nødvendigt at handle med den resolutte hastighed som Sundhedsmyndighederne var nået frem til. Og hvordan Kommissionen mener at være kompetente til at drage den konklusion, når de ikke mener at kunne konkludere, om der var tale om grov uagtsomhed eller ej.