Telegram

Vred FN-chef: Beskat energiselskabers groteske overskud

Energiselskaber har tjent hundredvis af milliarder kroner i år. Grådighed af værste skuffe, siger Guterres.
BP er et af de olieselskaber, der har tjent kolossalt på de stigende benzinpriser. I andet kvartal i år havde selskabet et overskud på 9,3 milliarder dollar eller cirka 68 milliarder kroner. Ruslands krig i Ukraine har været medvirkende.

BP er et af de olieselskaber, der har tjent kolossalt på de stigende benzinpriser. I andet kvartal i år havde selskabet et overskud på 9,3 milliarder dollar eller cirka 68 milliarder kroner. Ruslands krig i Ukraine har været medvirkende.

RITZAU SCANPIX

Telegram
3. august 2022 kl. 21:23

FN's generalsekretær, António Guterres, angriber den "groteske grådighed", som olie- og gasselskaberne og deres investorer står for.

Han opfordrer landene til at lægge ny skat på de kæmpestore gevinster, som selskaberne får i disse måneder.

Og brug de indkrævede skatter til at hjælpe de fattige og sårbare, siger han.

Appellen kommer efter et første kvartal, hvor de største olieselskaber har haft et overskud nær 100 milliarder dollar (733 milliarder kroner).

Ordene falder i FN, efter Guterres har offentliggjort en rapport om konsekvenserne af Ruslands krig i Ukraine.

- Det er amoralsk, for olie- og gasselskaber laver rekordstore profitter ud af denne energikrise, der kommer på bekostning af de fattigste mennesker og samfund. Og med en massiv omkostning for klimaet.

- Jeg opfordrer alle regeringer til at beskatte alle disse ublu profitter og bruge midlerne til at støtte de mest sårbare mennesker i disse vanskelige tider, siger Guterres.

- Og jeg opfordrer folk overalt til at sende et klart budskab til den fossile industri og deres finansmænd: Denne groteske grådighed straffer de fattigste og de mest sårbare mennesker, mens den ødelægger vores eneste fælles hjem.

Han minder om, at de største energiselskaber fik et overskud på næsten 100 milliarder dollar i første kvartal. Og at BP, ExxonMobil, Chevron og Shell også har meldt om enorme overskud i andet kvartal.

/ritzau/AFP