Telegram

Seismolog: Eksplosion ved Nord Stream svarer til et par hundrede kilo dynamit

Der er ingen tvivl om, at der er sket sprængninger i de områder, hvor Nord Stream lækker, siger seismologer.
Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm.

Gaslækagen ved Nord Stream 2 set fra Forsvarets F-16 afvisningsberedskab på Bornholm.

RITZAU SCANPIX

Telegram
27. september 2022 kl. 15:29

Målestationer i både Danmark og Sverige har mandag registreret kraftige eksplosioner under vandet i samme område som gaslækagerne fra Nord Stream 1 og 2.

Det rapporterer den svenske tv-station SVT.

- Der er ingen tvivl om, at det er sprængninger, siger Björn Lund, der er lektor i seismologi og leder af det svenske nationale seismiske center SNSN.

Han forklarer videre, at den første eksplosion i styrke svarer til et par hundrede kilo dynamit, eller en mindre dynamitladning, der er blevet påvirket af gassen fra rørene.

Men man kan ikke med hundrede procents sikkerhed sige, at eksplosionerne er sket på præcis de samme steder, som myndighederne har angivet for lækagerne.

- På nuværende tidspunkt er vi ved at se på, hvad eksplosionerne kan skyldes. Vi sammenligner nu den data med data, vi har fra tidligere om eksempelvis miner. Vi må se, om der er nogen afvigelser, siger Björn Lund til nyhedsbureauet TT.

Den første eksplosion blev registreret klokken 02.03 natten til mandag, og den anden omkring klokken 19.04 mandag aften.

Den første er målt til en styrke på 1,9, mens den anden er målt til 2,3. De blev registreret på 30 forskellige målestationer i Sverige samt i Danmark og Norge.

Sidste gang, en lignende seismologisk hændelse blev registreret i området, var i 2016, skriver SVT.

Björn Lund siger til tv-stationen, at det område, hvor rystelserne er registreret, ikke normalt bruges af militæret til øvelser.

- Vi plejer at få information om sprængninger, der sker under vandet, men det sker, at vi ikke får det. I dette tilfælde har vi ikke fået nogen information, siger han.

En af hans kolleger, seismolog Peter Schmidt fra Uppsala Universitet, forklarer til nyhedsbureauet AFP, at siden der var tale om "meget pludselige" rystelser og ikke et "langsomt kollaps", er det "sandsynligvis en form for sprængning".

- Med energiladninger af denne størrelse er der ikke meget andet end en sprængning, der kan forårsage det, siger Schmidt.

Lækagen i Nord Stream 2 blev opdaget mandag, da trykket i gasrørledningen pludselig faldt markant fra omkring 105 bar til 7 bar.

Nord Stream 2 løber fra Rusland til Tysklands nordlige kyst. Den går forbi Bornholms kyst.

Også trykket i Nord Stream 1, der ligger på samme strækning, faldt.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, mener, at der ligger sabotage bag.

- Vi kender på nuværende tidspunkt ikke detaljerne om, hvad der er sket, men vi kan tydeligt se, at der har været en sabotagehandling, siger han ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), mener ikke, at det kan udelukkes, at der er tale om sabotage.

- Vi kan i hvert fald ikke udelukke det. Det er for tidligt at konkludere endnu. Men det er en ekstraordinær situation. Det er en usædvanlig situation, sagde hun tidligere tirsdag.

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, siger til Aftonbladet, at hun har kontakt med sin danske kollega, Jeppe Kofod (S). De to skal muligvis have et møde i løbet af tirsdag aften, skriver avisen.

Nord Stream 2 var stort set klar til at blive taget i brug og var blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas, da den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kort før Ruslands invasion af Ukraine meddelte, at man ville droppe brugen af den.

/ritzau/

Opdateret 27. september 2022 kl. 18:55

Sabotage.

Endnu et af Putins træk for at afskære gas til Europa.
Men hvorfor lukker han ikke bare for hanen i stedet?

/O

Willy Johannsen

@olivier goulin

Fordi det her skræmmer os langt mere.
Han er trods alt gammel KGB mand, som ved alt om den slags.
Og nu flyver der mystiske droner omkring de norske olie- og gasplatforme.
Hvorfor tror du?

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Danny Hedegaard, Thomas Andersen, Inger Pedersen, Torben Siersbæk, Inge Lehmann og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvem er overrasket?

Jeg er…. over at det ikke er sket tidligere. Og det er kun starten, på sabotage af infrastruktur, drab på politikere, terror, osv. 1000 kroners spørgsmålet er om, eller hvornår Putin vil anvende det ultimative våben.

Vi kan lige så godt erkende at vi (Vesten) er på vej ind i en væbnet konflikt med Rusland. Der er ingen vej udenom. Spørgsmålet er hvornår det går op for Folketinget og resten af Europa.

Putin giver ikke op. Han vil (vil) vinde den krig som han startede.

Willy Johannsen

@Jacob Nielsen

Jeg håber ikke, du har ret. Selv om min spontane reaktion den 24.02 var nøjagtig den samme.
Putin VIL vinde. Det ville Hitler også. Han mente, det i sidste ende var et spørgsmål om viljestyrke, hvem der vandt i krig. Hans ressourcer slap bare op, før viljen gjorde det.
Hvis vesten fortsætter med at bakke Ukraine op, sker det samme for Putin.
Det må vi sørge for.

Frederik Schwane

Det er nok ikke et tilfælde, at de 3 læks sker samtidig med Baltic Pipe. En trussel tænker jeg.

Men Putin begynder at få problemer indenrigs, der vil trække store militære ressourcer hjem. Mænd, der risikerer indkaldelse, flygter ud af landet (lad os endelig tage imod dem), og det betyder, at Putin skal til at bruge folk på at lukke grænserne af og fange og fastholde den "kanonføde", der skal hjælpe ham med at vinde hans invasion af Ukraine. Befolkningen i Rusland vil samtidig blive mere og mere bevidste om, hvad der sker.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Frederik Schwane

Hvad det sidste angår, er jeg ikke vidende nok til at foreslå, hvad det betyder. Kommer krigen nu så tæt på den enkelte russisk borger, at det ikke er gratis længere at være ligeglad med, at deres tidligere medborgere og familier i Ukraine bliver dræbt af dem selv. Og kan de give anledning til en intern reaktion mod Putin?

Torben K L Jensen

Hvem siger at det er russerne ? Hvorfor skulle de ødelægge en 20 mia. dollars russisk investering i naturgas til Europa ? USA har jo hele tiden presset på for at sælge skifergas i flyden form (LNG) så det kan lige så godt være dem eller for den sags skyld Polen der i dag får aktiveret en gasledning fra Norge. Resultatet er under alle omstændigheder en usikkerhed der kan eksplodere i en krig.

Jeppe Lyngsø Bundgaard, Palle Yndal-Olsen, Hans Aagaard, Lars Løfgren og Megan Noway anbefalede denne kommentar

Det har du ret i alle kan have et motiv. Man lad os da modificere det lidt til et sandsynligt eller tænkeligt motiv.

Og nej - jeg foregiver ikke, at være ekspert, og jeg ved lige så lidt lidt som alle andre om en forholdsvis ny nyhed.

Men jeg kan fint tænke, at det passer fint ind i en kontekst hvor russerne har en oplagt interesse i, at lukke for gassen til Europa, og for øvrigt træde en vej, der gør det mere eller mindre permanent.

Så kan du kan kalde det konspirationsteoretisk eller what

Det er mistænkelige omstændigheder, hvor vi mere eller mindre allerede er økonomisk på kant med Rusland.

Og vi er endnu ikke i krig med dem og kommer det forhåbentlig heller ikke

Men derfor har russerne nu altså meget sandsynligt et motiv for det her.

Og jeg skal godt nok have regnestokken frem for, at regne på andre der har sandsynlige motiver. Men som du er inde på så kunne E.T også stå bag. Så hvorfor ikke også regne på det?

Frederik Schwane

Kåre c. Hedlund, så kan vi godt nok se ind i trange tider, når USA bliver utilfredse med os over, at vi bliver selvforsynende via vind, sol og P2X.

Frederik Schwane

Kåre c. , ok, jeg misforstod dig i givet fald. Troede du mente, at USA ville tvinge os til at købe deres energiprodukter til 6x overpris.

Torben K.L Jensen: Jeg er nu ikke sikker på, at Nordstream 1 og Nordstrem 2 udelukkende er russisk investering. Nordstream 2 har aldrig været brugt til gastransport sådan seriøst. Tyskerne nåede ikke, at godkende den før krigen i Ukraine, og ændrede kurs, da det var en realitet

Men den stod færdig. Firmaet bag Nordsteam 2 meldte konkurs for noget tid siden læste jeg som en anden nyhed.

Nordstream 1 har ikke leveret siden indgangen til september og har i øvrigt været delvist reduceret i gastransport pga. påståede problemer med gasturbiner i Rusland.

Nu kan man da vist roligt sige, at det ikke er løgn, at der mildt sagt er tekniske problemer med leveringen af gas.

Hvorfor skulle russerne gøre det her? Det kunne være et signal, at sende: Vi er parat til, at eskalere på flere fronter i noget der endnu ikke er regulær krig.

Gas som pressionsmiddel trussel om krig brug af ultimative våben, som pression. Man skal ikke være helvedes klartseende, for at kunne se et mønster.

Man skal naturligvis være forsigtig med at konkludere noget som helst på nuværende tidspunkt. Men hvis der vitterlig er tale om en sabotageaktion, rummer den så tilpas meget vanvid, at tankerne, næsten pr automatik, begynder at vandre i en bestemt retning: Østpå.

Frederik Schwane

Baltic pipe løber også ud langs med Bornholm. De 3 læk og placeringen af disse ud for Bornholm viser, at Baltic Pipe kan saboteres på samme måde.

Jeg fortolker det som en trussel.

https://www.baltic-pipe.eu/the-project/

Der er tilsyneladende ingen grænse for konspirationsteorierne fra Putins proselytter.

Det er lidt som med anti-vaxxerne. Jo mere tydeligt det blev, at de ikke havde det mindste greb om virkeligheden, jo mere virkelighedsfjerne blev deres konspirationsteorier.

Jeg tænker, at det må være svært for mange venstreorienterede at indrømme, at man har troet på og støttet den fascistiske, militaristiske, homo-hadende højrefløjsdarling Putin i hans ulovlige angrebskrig i Ukraine. Så er det bedre for ens mentale helbred at finde på mere og mere absurde konspirationer, så man ikke bliver tvunget til at indrømme, at man har forrådt alt det, man troede, at man troede på.

Jakob Bonde, René Arestrup og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Kåre - naturgas har et kogepunkt omkring minus 1 gr. celcius og man kan jo se den flydende gas i en lighter. Men at USA har en strategisk interesse i at lukke permanent for russisk gas er rigtig som du skriver. Vores egen statsminister siger det også - energi er geo-politik.

Kasper Pedersen

Naturgas er metan CH₄ - kogepunkt -161c
Lightergas er butan C₄H₁₀ - kogepunkt -1c
Mvh

Thomas Andersen

@ Lasse

Venstrefløjen har ikke et forklaringsproblem, da venstrefløjen er imod Putins angrebskrig.

Jeg har alle mine dage været socialist og aldrig nogensinde anset Rusland for et socialistisk land.

At der på venstrefløjen findes anti demokrater, der har hyldet diktaturer som Sovjet, Kina, Cuba osv. bare fordi de har smurt et tyndt lag socialisme over deres styreform, betyder ikke at det er socialisme og at de taler for alle på venstrefløjen.

Der er også en del på højrefløjen som har ytret sig positivt om Putin og han har store støtter i den europæiske højrefløj. Det betyder altså heller ikke, at hele højrefløjen støtter Putin.

Til artiklen:

Det er ofte den mest nærliggende forklaring, der er den rette. Ved denne aktion er der flere mål Putin har nået.

1. Fjerne fokus fra den gode nyhed om Baltic Pipe line.

2. Vise at man sagtens kan sabotere Baltic Pipe line.

3. Vise at man ikke er bange for at angribe/sabotere på Nato territorium.

Til dem der mener at der er bedre teorier glemmer at tænke over mulighed, hvem har mulighed for sådan en aktion.

Det er Østersø landende.

Så hvis man ikke mener det er Rusland kan man lige så godt mene det er Danmark.

Torben Siersbæk, Lillian Larsen og Frederik Schwane anbefalede denne kommentar

@Thomas

Jeg beklager - jeg mente den ekstreme venstrefløj. Det er det ekstreme venstre og det ekstreme højre, der er forenet i synet på Rusland.

Jeg er selv solidt plantet på venstrefløjen og - synes jeg selv - et godt stykke ude. Men der er godt nok stadig et stykke vej ud til nogle af debattørerne her.

Willy Johannsen

Lad os lige se lidt mere på det med sprængninger:

Tidspunktet: Hvor Norge, Danmark og Polen indvier ny gasledning. Maksimal skræmmeeffekt.

Stedet: Tæt på både især Bornholm (Danmark) og Polen. Nu ved I, hvad der kan ske hos jer.

Vi ved ikke endnu, hvem der står bag, men pilen peger russerne.

Og hvis og når det bliver afsløret, så er russerne undskyldt: Det var bare vores egne gasledninger, som v i kunne se, nok aldrig kom i brug, som vi sprængte. Det må blive vores sag. Det skete jo også i internationalt farvand. I sprænger jo også skibsvrag og gammel ammunition.

Og så er der den lille tvist, som jeg godt vil vædde et par bornholmske røgede sild på muligheden af: Det anvendte sprængstof kan stamme fra vesten, når resterne bliver analyseret. Den slags kan russerne uden problemer skaffe mere end rigelig af, også til rørledningerne i Nordsøen, hvis det kommer så vidt.

Og Putins hjemmepublikum og hans vestlige tilhængere vil labbe det i sig og gå bananas.

Ikke første gang Putin har sprængt noget i luften, som han gav andre skylden for.
Et par boligblokke i Moskva, blev det vist til i sin tid, så vidt jeg husker.

Torben Siersbæk, Lillian Larsen, Kim Houmøller og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Morten Petersen

Vesten skal være klar til at afskære kineserne økonomisk. Det vil gøre ondt, men er formentligt det eneste storebror i ØST for alvor frygter.
De er afhængige af det vestlige marked.
Lad det stå klart at tavsheden kommer med en pris!

Morten Petersen

Løsningen på denne konflikt går gennem Kina.
Vesten skal være klar til at sanktionere Kina grundet deres tavshed/accept.
Kina kan presse Putin, men først skal vi presse Kina med massiv økonomisk magt!

@Kåre

Jeg forstår dig, og langt hen ad vejen har du ret i, at vi skal tale pænt til hinanden. Det være sagt, så er der ting, der er så outrerede, at man bliver nødt til at sige fra.

Det er flot, at du kan tale med flat earthers og lade dem komme til orde. Det er smukt at gøre en dyd ud af at præsentere argumenter og modargumenter. Sådan havde jeg det også inden Corona. Men den åbenbare idioti i anti-vaxxernes synspunkter gjorde, at det blev sværere og sværere at finde ro i sjælen, når man blev præsenteret for mere og mere mærkværdige teorier, der ingen gang har på jord.

Uanset om det drejer sig om at tro på Ruslands løgne om Ukraine, på anti-vaxx, på flat earth, på farligt 5G, på alternative behandlere eller andre ting, så er det ekstremt irriterende, at det er de samme trin, der går igen og igen.

1. Du kan ikke stole på massemedier
2. Det militærindustrielle kompleks / medicinal-industrien / whatever har købt og betalt alt og alle. De har købt de medier, du læser, men mine kilder er helt fri for bias og totalt neutrale.
3. Her er en konspirationsteori, som er helt ude i hampen, men som mine bias-fri kilder siger er rigtig.
4. USA / CIA / international stor-kapital.

På et eller andet tidspunkt under Corona mistede jeg oprigtigt lysten til at tale pænt med mennesker, der prædiker anti-vaxx. Dels fordi de er så åbenlyst forkert på den, og dels fordi deres konspirationsteorier blev mere og mere outrerede.

Putins proselytter har nu overtaget den rolle. Deres debat-stil er fuldstændig ens. De taler om det militærindustrielle kompleks i stedet for medicinalindustrien. I stedet for Natural News er det russiske statsmedier. Men narrativet er det samme, og det er virkelig svært at respektere.

Torben Siersbæk, kim Lahn og Thomas Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

@ Lasse

Super. Jeg havde også en anden fornemmelse fra dine andre indlæg og ønskede at få klarhed på hvad du mente. Tak for det.

Kåre C Hedlund.

Ud over økonomiske overvejelser omkring Nordstream 2 og Nordstream 1, så kunne det meget vel tænkes, at de amerikanske reservationer ifht. russisk gas var funderet i helt simplej strategiske overvejelser.

Overvejelser som Tyskland og Europa også må gøre sig nu. LNG er en langt dyrere løsning. Og i det hele taget er gas ved, at blive en meget dyr løsning. Så Tyskland og sikkert resten af Europa kunne måske vælge, at bruge mere LNG gas helt simpelt fordi det har en høj pris, at være afhængig af russisk gas.

Men det har jo været på tale næsten fra starten af krigen i Ukraine. Rusland er ikke længere en pålidelig energileverandør, og de vil dreje på hanen helt efter hvad de har af politiske formål. Herved kan de både skrue på Europas forsyningssikkerhed og energipriserne

Og i fald de står bag en sprængning af Nordstream 1 og Nordstream 2, så er det vel netop med det sigte for øje?

Danny Hedegaard

Er det muligt at sabotere søkablerne på kryds og tværs af oceanerne, som forbinder verden på internettet?

Og hvis det er muligt, vil det så udgøre en rød linje for Kina, hvis Rusland gør det.

Kan et sådant træk designes til at ramme udvalgte lande, og markeder, og friholde andre?

Hvis nej, så vil Kina næppe kunne acceptere at Rusland gør det.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

De rør udgør jo en sikkerhedsrisiko og bør fjernes snarest muligt. Er de af så ringe en kvalitet, skal de væk!

Torben Siersbæk

@Lasse Schmidt - 27. september, 2022 - 18:59

Jeg må indrømme, at jeg også var ret overrasket over bemærkningen om venstrefløjen.

Nu forstår jeg at det er de forstenede, rraktionære, der kaldte sig "kommunister" i gamle dage og var med i DKP (med og uden diverse bogstavtilføjelser), KaMeLR, KF, Blekingegadebanden og andre totalt udsyrede tosser.

Som andre har skrevet er det en misforståelse at kalde dem "venstreorienterede".
Mod hvad eller hvorhen de er orienterede aner jeg ikke, med demokrati og frigørelse er det ikke.

@Torben Siersbæk

Du har helt ret - hverken det ekstreme højre eller det ekstreme venstre er specielt interesserede i demokrati.

Jeg ved ikke, om det er en misforståelse at kalde gammel-kommunister med stor beundring for Sovjetunionen for venstreorienterede - Sovjetunionen var mest af alt et feudalt samfund, og det er Rusland i det store og hele stadig. Jeg bryder mig heller ikke om at dele fløj med dem, men det er som oftest der, at de selv mener at opholde sig.

Jeg beklager, at det manglende ord har skabt så stor forvirring :-)