Telegram

Dansk syrienkriger nægter sig skyldig i landsforræderi

Mand risikerer fængsel på livstid, hvis han dømmes for landsforræderi under særligt skærpende omstændigheder.
En 31-årig mand erkendte onsdag ved Københavns Byret at have taget til Syrien for at tilslutte sig den militante bevægelse Islamisk Stat. (Arkivfoto).

En 31-årig mand erkendte onsdag ved Københavns Byret at have taget til Syrien for at tilslutte sig den militante bevægelse Islamisk Stat. (Arkivfoto).

RITZAU SCANPIX

Telegram
23. november 2022 kl. 13:55

31-årige Ahmad Salem El-Haj nægter sig skyldig i det landsforræderi, som han er tiltalt for. Det fortæller hans advokat, Michael Jul Eriksen, ved et restmøde i Københavns Byret onsdag.

Ud over landsforræderi er El-Haj også tiltalt for terrorisme.

De handlinger, han er tiltalt for, er foregået i Syrien, hvor han havde tilsluttet sig den militante bevægelse Islamisk Stat (IS).

El-Haj har ifølge anklagemyndigheden gjort sig skyldig i landsforræderi ved at have tilsluttet sig en væbnet part, der kæmper mod den danske stat.

Bliver han dømt for at have gjort det under særligt skærpende omstændigheder - hvilket anklagemyndigheden mener at kunne bevise - kan han straffes med fængsel på livstid.

- Det, som retten skal tage stilling til i dette forhold, er, om det er sket under særligt skærpende omstændigheder, fordi tiltalte deltog i kamphandlinger, siger anklager Marie Petersen ved retsmødet.

Forsvarer Michael Juul Eriksen siger i forhold til anklagen, at nægtes, at El-Haj skulle have haft fortsæt til at kæmpe mod Danmark.

Mange af de faktiske forhold - at han har været i Syrien og tilsluttet sig IS - bestrides ikke.

Den 31-årige er tiltalt for i alt fem forhold. De fleste relaterer sig til terror.

El-Haj er blandt andet tiltalt for terrorisme ved sammen med tre andre mænd at have skudt til måls mod billeder af politikerne Anders Fogh Rasmussen og Naser Khader og bladtegner Kurt Westergaard.

Det er sket i en video delt på internettet med titlen "Den glemte forpligtelse". Efter anklagemyndighedens opfattelse var videoen til dels rettet mod danske seere.

Han er også tiltalt for at have forsøgt at hverve sin familie til Islamisk Stat. Det lykkedes ikke.

I 2017 blev El-Haj såret i et bombeangreb, og han blev efterfølgende sammen med sin kone og parrets to børn smuglet ind i Tyrkiet, hvor han i december samme år blev anholdt.

Ved retsmødet ankom El-Haj i en kørestol og var iført en grøn kasket, en grå trøje og bar et mundbind. Skaden fra bombeangrebet er grunden til, at han sidder i kørestol.

I Tyrkiet er El-Haj allerede dømt for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Men ikke for kamphandlinger.

- Anklagemyndigheden mener, at der kan dømmes for andet og mere end det, han er blevet dømt for i Tyrkiet, siger anklager Marie Petersen.

I november 2019 blev Ahmad Salem El-Haj udleveret til Danmark, hvor han blev anholdt. Han har siddet fængslet siden.

Sagen ventes afsluttet i slutningen af maj næste år.

/ritzau/